Přítelova smrt ji dohnala až k morbidní obezitě. Lékaři jí nabízeli jen antidepresiva

Jaclyn Silva kvůli těžké nemoci přišla o svého partnera.
Foto: Profimedia.cz
18. prosince  2019 
 06:00

Jednatřicetiletá Jaclyn Silva z Kanady léčila svůj smutek z partnerovy smrti přejídáním a trpěla těžkými depresemi. Po čtyřech letech, kdy se její psychický stav nelepšil a váha už ukazovala sto pětašedesát kilogramů, jí lékaři doporučili léčbu antidepresivy. Mladá žena se ale rozhodla raději se uzdravit změnou životního stylu a zhubnout. Ačkoli se jí to napoprvé nepodařilo, dnes nosí s hrdostí velikost osmatřicet!

Po tom, co lékaři Allanovi Wiliamsovi diagnostikovali vzácné onemocnění plic, se jeho přítelkyni zhroutil svět. V roce 2010 bohužel Allan těžké nemoci podlehl a Jaclyn svůj zármutek a utrpení začala zajídat. Nezdravé jídlo, ale i sladké nápoje vedly k rychlému přibírání.

Když začala Jaclyn randit s Allanem, její váha už tehdy ukazovala sto kilogramů. Mladá Kanaďanka měla odjakživa nízké sebevědomí a postupem let se u ní vyvinula nejedna porucha příjmu potravy. Po smrti jejího přítele se ale stalo jídlo jejím obranným mechanismem. "Pracuji jako pohřební koordinátor, takže to, že jsem se nedokázala vypořádat s žalem, byl vážně paradox. Ale v tu dobu pro mě bylo snazší bolest zajídat než se s ní vypořádávat," vzpomíná Jaclyn.

Váha jí v důsledku dennodenního přejídání narostla o padesát kilogramů a zdravotní stav Jaclyn už začal znepokojovat i lékaře. "Za čtyři roky jsem se jídlem, alkoholem a kouřením dostala až na váhu sto pětašedesát kilogramů," přiznává Jaclyn. Byla jí následně doporučena antidepresiva. Ona ale věděla, že jediným řešením, jak být zase šťastná, je zhubnout. "Rozhodla jsem se už do svého těla nevkládat nic nezdravého a uzdravit se tou nejpřirozenější cestou," vzpomíná mladá žena.

Jaclyn navštívila neuropata, který se specializoval na léčbu úzkostí, a začala pravidelně docházet i k psychiatrovi. Od základů změnila svůj jídelníček, a to tak, že zcela vyřadila zdroje lepku, mléčné výrobky i vejce. Za deset měsíců se jí podařilo zhubnout o téměř šedesát kilo, ale váha se jí během následujících dvou let vrátila zpět. "Přestože jsem si osvojila nový životní styl, nebylo to pro mě dlouhodobě udržitelné," svěřuje se Jaclyn. Za příčinu selhání označuje svůj přístup, který byl až příliš striktní, a to jak ve stravě, tak i v cvičení. 

V lednu roku 2017 začala Jaclyn opět hubnout, ale tentokrát už byla ke svému tělu šetrnější. S energetickým příjmem dva tisíce kalorií, dvěma tréninky týdně, hot jógou a kickboxem se jí podařilo snížit hmotnost na neuvěřitelných pětasedmdesát kilogramů a konfekční velikost na osmatřicet. Tou nejtěžší částí v hubnutí ale pro Jaclyn byla mentální a emoční cesta. "Myslela jsem si, že když zhubnu, budu šťastná. To se ale nestalo. Musela jsem se tak vyléčit i uvnitř," říká Jaclyn, která považuje hubnutí za vedlejší efekt dodržování zdravého životního stylu.

Autor: Veronika Duží

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji