Bývala outsider, dnes je z ní úspěšná kulturistka! Slovenka z Floridy si jde za svým snem

Erika ze Slovenska se po odstěhování do Ameriky začala v 17 letech věnovat kulturistice.
Foto: Profimedia.cz
16. listopadu  2019 
 06:00

Jednadvacetiletá Slovenka Erika Danková se během dospívání cítila jako vyvrženec a ve škole byla často označována za baculaté děvče. Svých sedmdesát kilogramů zahalovala do volných šatů a postrádala jakékoli sebevědomí. To se však změnilo ve chvíli, kdy se jejím vzorem stal Arnold Schwarzenegger. Z baculky se stala osvalená žena s postavou přesýpacích hodin, která v posilovně trhá rekordy!

Bylo jí pouhých čtrnáct let, když objevila vzpírání a následně si zamilovala silové cvičení. Velkou motivací se pro ni stal legendární herec a kulturista Arnold Schwarzenegger. Zoufale chtěla dosáhnout stejně velkých svalů, ale jako žena si myslela, že to není možné.

Její nový způsob stravování s vysokým obsahem bílkovin jí však v nabírání svalové hmoty značně pomohl. Slovenka Erika, která dnes žije v USA na Floridě, dokáže při svých dvaaosmdesáti kilech zvednout na legpressu tři sta třiašedesát kilogramů. 

"Předtím, než jsem začala se cvičením, jsem byla baculatá holka. Nechtěla jsem nosit žádné oblečení, které by mě jen trochu odhalovalo. Vůbec jsem si nevěřila," vzpomíná Erika. "I když jsem pak začala obdivovat Arnolda Schwarzeneggera, nikdy jsem si nemyslela, že bych jako holka mohla uspět v kulturistice," přiznává. 

Když se Erika přestěhovala do Ameriky, nemluvila vůbec anglicky, takže to pro ni bylo zpočátku dost náročné. "Dlouhou dobu jsem kvůli tomu byla vyvržencem. Ve čtrnácti jsem ale začala s powerliftingem," popisuje Erika. Pak postupem let zjistila, že tenhle typ sportu není jen pro muže. 

V sedmnácti letech Erika projevila vážný zájem o závodění v kulturistice. "Doposud jsem závodila pouze v jedné kulturistické soutěži. Skončila jsem ale úspěšně na třetím místě a získala jsem národní kvalifikaci do Women’s Physique Division," pyšní se mladá dívka, která se v Americe živí malováním interiérů.

"Od té doby, co trénuji, jsem ve všech aspektech svého života více energická a nechybí mi nadšení. Naučila jsem se být trpělivá a uvědomila jsem si, že když budu na svých cílech tvrdě pracovat, dosáhnu čehokoli," tvrdí Erika. Silovému tréninku se rodilá Slovenka věnuje šestkrát týdně a doplňuje ho o dvě až tři lehké kardio aktivity.

Stravu si Erika mění podle aktuálního cíle. "Pokud se zrovna snažím nabírat svaly, tak jídla přidám. V redukční fázi pro změnu snižuji množství sacharidů," svěřuje se mladá kulturistka. Pro ni je nejtěžší přijmout, že nabírání svalů u žen si žádá čas. Celému procesu však důvěřuje a dělá to pro radost. "Pokud děláte tenhle sport jen pro pozornost, nebudete úspěšní," dodává závěrem.

Autor: Veronika Duží

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji