Právnička zhubla o 90 kilo, ale problémy zůstaly. Vypadám jako Frankenstein, stěžuje si

Joanna zhubla devětaosmdesát kilogramů během pouhých tří let.
Foto: profimedia.cz
6. listopadu  2019 
 06:00

Díky tvrdé dřině, vytrvalosti a odhodlání se Joanně Pearson podařilo během tří let zhubnout o úctyhodných devětaosmdesát kilogramů. Sedmatřicetiletá právnička z Arizony se ale ve svém těle stále necítí dobře. Trápí ji velké množství povislé kůže, kterou by si ráda nechala odstranit. Ale na operaci se jí za posledních sedm let nepodařilo našetřit.

I když se fyzicky cítí jako atletka, vyvinula se u ní dysmorfie, která jí brání ve štěstí. Své tělo srovnává s Frankensteinem, fiktivním monstrem vytvořeným spisovatelkou Mary Shelley.

Joanna, která pracuje pro svého otce jako pečovatelka na plný úvazek, chce podstoupit operaci odstranění kůže, a spustila proto stránku GoFundMe s nadějí, že jí lidé s financováním této plastické operace pomohou. "Fyzicky se teď cítím jako sportovec a mám plnou kontrolu nad svým vlastním tělem. Jakmile se ale zahlédnu v zrcadle, chce se mi plakat," tvrdí Joanna.

"Jsem silná a vcházím do posilovny plná sebevědomí. Přesto ale denně bojuji s dysformií, kvůli které odmítám přijmout určité části svého těla," vysvětluje. Joanna své tělo při pohledu do zrcadla srovnává s Frankensteinem, jelikož na sobě vidí svaly, které ale z velké části překrývá nadbytečná kůže. To v Joanně vyvolává dojem, jako by bylo její tělo složeno hned z několika odlišných částí.

"Když se postavím k zrcadlu z boku, vidím siluetu krásného ženského těla, to je ale pokryto jizvami, striemi a povislou kůží, která mi po hubnutí zůstala," říká Joanna, která s dysmorfií bojuje už sedm let. Nadbytečná kůže ji trápí především v oblasti paží, nohou a břicha.

Ve svém nejhorším období Joanna vážila sto pětaosmdesát kilogramů, jedla denně nejméně tři jídla z rychlého občerstvení a zapíjela vše sladkou sodovkou. Po nepříjemném incidentu v letadle, kdy byla nucena použít prodlužovač bezpečnostního pásu, se však rozhodla radikálně zhubnout. Začala nejen zdravě jíst, ale také každý večer chodit na dlouhé procházky, a to až do chvíle, než dostala odvahu vstoupit do posilovny. 

Přestože se jí podařilo zredukovat původní váhu na polovinu, přebytečná kůže jí značně komplikuje život. Operace je však finančně nákladná, a tak Joanně nezbývá než doufat v dostatečný příspěvek od široké veřejnosti. "Chirurgický zákrok by konečně ukončil tuto poslední kapitolu na mé cestě hubnutí. Čekám už dlouhá léta, že si splním svůj sen, ale operace je opravdu drahá," konstatuje Joanna.

Autor: Veronika Duží

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji