Čtenářka Martina (34): Jak se jí podařilo zhubnout o 30 kilogramů za rok?

Čtenářka Martina (34): Jak se jí podařilo zhubnout o 30 kilogramů za rok?
22. ledna  2017 
 06:00

Martina nikdy nebyla žádná vyžle, ale váhu si jakžtakž udržovala pomocí aerobiku a jízdy na kole. V osmnácti vážila něco přes sedmdesát kilo. Přibírat ale začala už na vysoké škole.

„Jednak jsem přestala sportovat, jednak jsem se kvůli náročnému studiu hodně stresovala a stres jsem zajídala čokoládou. Takže jsem začala nabírat,“ říká Martina. Pomalu, ale jistě se sympatická máma dvou dětí postupně propracovala až ke sto sedmi kilům. „Nemůžu to svést ani na těhotenství, protože jsem s každým dítětem přibrala jen dvě kila, u mě to bylo opravdu špatným jídelníčkem,“ přiznává Martina. Zajímavé je, že diety nikdy nedržela. Jediné, co pro svou váhu občas udělala, byla jízda na rotopedu, ale hýbat se vydržela maximálně měsíc a pak se stal z rotopedu držák oblečení.

Konec knedlíků
Špekové knedlíky
Autor: Profimedia.cz

Stopka se Martině v hlavě rozsvítila až ve chvíli, kdy ji začaly bolet kolena a kyčle. „Kromě zdravotních problémů už mě nebavilo dívat se na sebe do zrcadla a nemoct si koupit v obchodě s oblečením, co by se mi líbilo. Tak jsem se jednoho dne rozhodla, že takovou váhu už nosit nechci, našla jsem si na internetu stránky Světa zdraví a objednala se na konzultaci.“

Hned na začátku ji výživová poradkyně Kristýna Báčová zvážila, změřila, nechala jí udělat krevní testy a dala jí doporučený jídelníček. Ten vypadal podstatně jinak než Martininy původní stravovací návyky. „Dřív jsem snídala chleba s pomazánkou nebo máslem a medem a kávu, pak jsem přes den uzobávala různé sušenky a oplatky, oběd byl klasický – omáčka a knedlíky. Odpoledne zase káva a něco sladkého a večer většinou to, co bylo k obědu. Někdy zeleninový salát, ale jen výjimečně,“ směje se složení jídla Martina.

Konečně v mini!

Martina
Autor: Archiv Blesk pro ženy
Dnes rozhodně neujídá sušenky a svíčkovou s knedlíkem také nejí. Změna jí až tak nevadila. První dva týdny sice měla hlad a tělo si na nový režim teprve zvykalo, ale motivovala ji váha. Už za prvních sedm dní vážila o tři kila méně.

Martina je ukázkový příklad toho, jak se má hubnout – pomalu a postupně. Začala v lednu 2016 a za necelý rok dokázala shodit skoro třicet kilo. Ale bez poradkyně by to prý nezvládla.

„Nejúžasnější bylo, že jsem musela své jídlo každý den zapisovat a pak jsem to konzultovala s Kristýnou. To mě donutilo se opravdu hlídat a mít přehled, kdy a co sním. A skvělé bylo, že mě často chválila a já dostala pokaždé jedničku s hvězdičkou,“ usmívá se Martina spokojeně a vypadá opravdu skvěle. A stejně tak se i cítí.

„Je fajn pocit moct si koupit kratší šaty a nepřemýšlet nad tím, jak kila schováte. Dokonce mě někteří známí ani nepoznávají. Nedivím se jim, byla jsem celý život tlustá. Ale to už nechci a nebudu.“

Můj typický jídelníček

Snídaně

– ovesné vločky nebo koláč ze špaldové mouky s medem nebo stévií 

Svačina

– ovoce, jogurt nebo musli tyčinka

Oběd

– celozrnné těstoviny, hromada zeleniny a třeba kuřecí maso

Odpolední svačina

– sýr, zelenina a celozrnný chléb

Večeře

– zeleninový salát s plátkem masa nebo rybou

Autor: Blanka Kubíčková

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji