Začínáte s fitness? Dejte si pozor na tyto začátečnické chyby!

Začínáte s fitness? Dejte si pozor na tyto začátečnické chyby!
18. ledna  2024 
 06:00

Řekla jste si, že se do toho konečně opřete a začnete poctivě cvičit? Fitness je určitě skvělá volba! Pokud s ním ale začínáte, tak byste se měla vyvarovat některých chyb, kterými byste si mohla akorát tak ublížit.

Špatná technika a intenzita

Častou chybou začátečníků ve fitness je špatná technika. Mnoho cviků pak provádějí chybně, což jim brání v dosažení pokroku, ba co víc – někdy tím dokonce ohrožují své zdraví. Je důležité zapojovat správné svalové partie. Nezapomínejte ani na správnou dávku intenzity. Pokud budete cvičit málo, nebo naopak moc, nebudou se vám správně spalovat tuky, budovat svaly a nebude se zlepšovat kondice. Je důležité cvičit v optimální tréninkové zóně, která závisí na vaší maximální tepové frekvenci. S tím vším by vám měl poradit fitness trenér.

VIDEO: Lucie Petřek Michalcová: Kdy jíst po cvičení?

Video se připravuje ...
 • VIDEO: Videoredakce ženských titulů

Posilování jen problémových partií

Začátečníci často zatěžují jen některé partie, které považují za problémové, takže se neposiluje celé tělo rovnoměrně. Výsledek cvičení pak je jen částečný. Pokud budete dělat stejnou rutinu zase a znovu, vaše tělo si navíc zvykne. A zatímco v začátcích jste zažila pokrok, časem ustrnete. Proto je vhodné každých pár týdnů změnit rutinu cvičení, abyste tělo překvapila něčím novým. Nejenže tak budete své tělo motivovat k novým cílům, ale zabráníte také tomu, abyste se začala nudit.

Chybějící plán

Jednou z největších chyb je pak absence plánu. Začátečníci kolikrát ani nevědí, na co se jaký stroj používá, což vede k tomu, že k nějakému sednou a provedou několikrát cvik bez promyšlené zátěže. Podle odborníků bez precizního plánu nikdy nedosáhnete svého cíle.

Moc vysoké cíle

Stanovování si vysokých cílů vás může výrazně brzdit. Obzvlášť ve fitku platí pravidlo "krůček po krůčku". Měla byste si proto stanovit cíle, kterých můžete reálně dosáhnout na základě své aktuální kondice. Bez ohledu na to, zda chcete zhubnout o 20 kilo nebo přeměnit tuk na svaly.

Podcenění oblečení a vybavení

Pokud to s fitness myslíte vážně, vyplatí se dbát na správné oblečení i obuv a investovat do kvalitního sportovního vybavení. Funkční tričko a spodní prádlo jsou ideální pro odvádění potu a zároveň zachování teplotního komfortu, sportovní mikina a tepláky pak pomohou doplnit vybavení tak, abyste se v něm cítila dobře. Nezapomínejte ani na vhodnou obuv. Správné boty vám totiž pomohou s koordinací, ale také zlepší tréninkové výsledky a usnadní provádění mnohých cviků.

„Pro fitness, crossfit či jógu může být vhodným řešením kvalitní lehká barefootová obuv. Díky velmi tenké a pružné podešvi umožňuje perfektně cítit zem pod sebou. Lepší kontakt se zemí může zlepšit stabilitu a rovnováhu, což je zásadní pro jakýkoliv trénink. Boty s nevyvýšenou zero-drop podrážkou udržují prsty a paty ve stejné vzdálenosti od země, což tělo dostane do přirozeného postoje,“ říká Aryna Levchenko z českého zastoupení Xero Shoes.

Špatný jídelníček

Velmi časté opomenutí fitness začátečníků spočívá v podcenění důležitosti změny stravovacích návyků a úpravy jídelníčku. Ale bez toho to nepůjde. I to, co se zdá být relativně zdravé, totiž nemusí být výživově v pořádku. Proteiny mohou pomoct budovat svalovou hmotu i při úsilí zhubnout, ale pokud jich sníte příliš mnoho a ignorujete další klíčové živiny, jako jsou vláknina v celozrnných výrobcích a tuky, tak vám to rozhodně neprospěje. Důležité je se kromě sacharidů, bílkovin a tuků soustředit také na konzumaci vitaminů a minerálů, které jsou nezbytné. Jednoduše: pokud chcete dosáhnout maximálních výsledků, obraťte se na trenéra nebo výživového experta, který vám nastaví jídelníček vhodný pro váš tréninkový plán.

 

Autor: Štěpánka Bínová

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji