Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Nejlepší cvičení a sporty, které vám pomohou s bolavými zády jednou provždy!

Zatočte s bolestí zad!
10. prosince 2023 | 06:00

Bolest zad se stává běžnou součástí naší doby, přičemž mezi hlavní viníky patří sedavé zaměstnání a nedostatek pohybu. Pokud je bolest častá a intenzivní, dokáže pořádně potrápit, zkazit náladu, či dokonce narušit obvyklé denní fungování. Jak se chronické bolesti zad zbavit? Pomůže správně zvolený pohyb.

Příčiny bolesti zad jsou různé

Mezi nejčastější příčiny bolesti zad patří dlouhé sezení v jedné pozici a obecně zanedbaný pohyb, ale obtíže může spustit i dlouhodobý stres. Podle Terezy Horové, trenérky fitness sítě Form Factory, bývá příčinou také ochablé svalstvo, které nezajišťuje pevné a správné postavení páteře. Martina Weisserová, hlavní výživová poradkyně KetoDiet, k tomu dodává, že problémem bývá velice často i nadváha a obezita. „Lidi s nadváhou bolí kvůli špatnému držení těla klouby a více se potýkají i s bolestmi zad způsobenými oslabeným svalovým korzetem.“ Pod tíhou nadbytečných kilogramů trpí zkrátka celý pohybový aparát.

VIDEO: Jóga pro zdravá záda...

Video se připravuje ...
Jóga pro zdravá záda - cvičte s časopisem Dieta • VIDEO: Videohub

Mimo to mohou nepříjemnou bolest v bederní a křížové páteři vyvolávat onemocnění orgánů dutiny břišní, v případě žen se může jednat o gynekologické choroby. Příčin bolesti zad zkrátka existuje velká spousta. Pokud bolest přetrvává, neodkládejte návštěvu lékaře. Nejedná-li se o nic vážného, dá se bolesti zbavit cvičením, které uvolní svaly.

Bolest v horní části zad vyřeší přítahy v předklonu

Bolest v horní části zad obvykle způsobuje výrazné hrbení se. Málokdo by přitom čekal, že viníkem je velký a malý prsní sval. Tyto svaly patří do skupiny svalů tonických, které mají sklon ke zkracování. Účinným způsobem, jak dostat prsní svaly ze zkrácení, je posílit svaly zad. „Zaměřte se především na mezilopatkové svaly a dolní fixátory lopatek. Zařaďte tzv. pullover nebo přitahování lehčí jednoručky, gumy či pouze ruky v předklonu s druhou rukou opřenou o stabilní podložku," radí Horová a upozorňuje na to, že zkrácené bývají nejen prsní svaly, ale i horní část trapézů. Jejich stažení souvisí často se stresem a je dobré je uvolňovat například pomocí tenisového míčku a správného dýchání.

Od bolesti dolní části zad vám pomůže posilování core

Bederní část páteře je nejvíce zatěžována, proto je i nejzranitelnější. Pokud totiž stojíte a držíte nějakou zátěž, všechna váha spočívá na obratlích bederní páteře. V případě, že jsou svaly bederní páteře oslabené a nedokážou obratle a ploténky dostatečně stabilizovat, dochází ke zraněním a následné bolesti, například k vyhřezlé ploténce. Z toho důvodu je důležité zaměřit se na posilování stabilizačních svalů a tím páteř chránit. K uvolnění beder a stabilizaci páteře je skvělé pravidelné posilování středu těla, často označovaného jako core. Asi nejznámějším cvikem je plank neboli prkno.

 

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

Autor: Martina Miláčková
Související články
Video se připravuje ...