- 18. července 2022 06:00
Myslíte si, že když chcete zhubnout, musíte vynechat všechny přílohy? Že brambory, rýže, těstoviny a pečivo jsou postrachem všech, kteří se snaží shodit nějaké to kilo? Omyl! Jak je to tedy doopravdy s přílohami při redukční dietě?
Zeptaly jsme se na názor výživové poradkyně a fitness trenérky. A zde jsou odpovědi!
Klíčem k hubnutí je kalorický deficit
Přílohy a dietaAutor: istock.comPři snaze o redukci váhy hraje klíčovou roli příjem a výdej. Pokud chcete zhubnout, je potřeba dostat se do rozumného kalorického deficitu, což ale neznamená drastické dietování, bezdůvodné vyřazování určitých skupin jídel, či dokonce hladovění. „Stejně tak není žádoucí extrémní fyzická zátěž jen pro to, abyste spálila nějaké kalorie. V jídle i pohybu je nejdůležitější najít balanc a radost, protože jinak se nebudete cítit dobře v žádném těle bez ohledu na množství tělesného tuku,“ dodává Markéta Brožová, hlavní trenérka z fitness centra pro ženy Contours.
Video se připravuje ...Vynechání přílohy je možnost, nikoliv dogma
Přílohy a dietaAutor: istock.comVětšina příloh je sacharidového charakteru, což je hlavní důvod toho, proč se jim mnozí hubnoucí vyhýbají. Je to ale skutečně nezbytná podmínka hubnutí? „Omezení sacharidů v redukci je obvykle nezbytné, což ale neznamená, že člověk musí přílohy z jídelníčku zcela odstranit. Kvalitní přílohy jsou důležitým zdrojem komplexních sacharidů, které tělo využívá jako primární zdroj energie,“ vysvětluje Věra Burešová, hlavní výživová poradkyně center pro výživu a hubnutí NATURHOUSE. To potvrzuje i Markéta Brožová, která tvrdí, že čím více sportujete, tím více sacharidů tělo potřebuje.
Vsaďte na bílkoviny a komplexní sacharidy
Přílohy a dietaAutor: istock.comVedle energie mají komplexní sacharidy ještě další výhodu, kterou při snaze zhubnout oceníte – obsahují vlákninu, díky které se budete cítit déle sytí. „Výborné zdroje vlákniny jsou čerstvá zelenina, ovoce, ale i ovesné vločky, luštěniny či například kvalitní pečivo, které jsou spolu se zdroji bílkovin důležitým pomocníkem při hubnutí,“ říká Věra Burešová. Trenérka Markéta Brožová k tomu ještě dodává, že sportujícím jedincům poskytují benefit nejen komplexní sacharidy, ale i tzv. rychlé sacharidy. „Pokud si je dáte ihned po tréninku, nastartují regeneraci. Jestliže se navíc snažíte zhubnout, po fyzické aktivitě je to jediná doba, kdy si můžete dát bez výčitek malou sladkost, aniž by se to negativně promítlo na vaší postavě,“ tvrdí Brožová.
Zajímavost: Co se stane, když z jídelníčku zcela vyřadíte sacharidové přílohy? Vedle zvýšeného pocitu hladu budete mít méně energie, což nepříznivě ovlivní váš fyzický a psychický výkon a zároveň i duševní pohodu. Snažte se proto najít v jídle rovnováhu.
Video se připravuje ...Existuje návod na to, kolik přílohy jíst?
Přílohy a dietaAutor: istock.com„Množství příloh a obecně jídla za den se odvíjí od toho, jaká je vaše výchozí pozice, jaký máte stanoven cíl, kalorický příjem a výdej či jaký je váš zdravotní stav. Univerzální návod neexistuje,“ říká Věra Burešová a upozorňuje také na to, že jíst zdravě neznamená hubnout. Pokud jste na úplném začátku, je nejlepším řešením obrátit se na výživového poradce, ale vybírejte ho pečlivě. Opravdový odborník vám sestaví jídelníček na míru na základě podrobných údajů o vás, pravidelně s vámi bude vaše stravování, pitný režim, chutě a celkový režim probírat a pomůže vám udržet motivaci.
Chcete začít sami? Zkuste to s těmito přílohami
Přílohy a dietaAutor: istock.comAčkoliv univerzální návod na počet příloh či obecně hubnutí neexistuje, dobrou pomůckou je tzv. zdravý talíř. Ten by měl vypadat přibližně tak, že celou jeho polovinu bude zabírat zelenina (čerstvá, pečená, dušená či ve formě polévky). Zbylou polovinu rozdělte na čtvrtiny, přičemž jedna čtvrtina budou bílkoviny a druhá bude příloha. „Z příloh doporučuji brambory, ideálně vařené ve slupce, neloupanou rýži, celozrnné těstoviny, bulgur, kuskus, pohanku a bát se nemusíte ani celozrnného či kváskového pečiva,“ dává své tipy výživová poradkyně. Co se týká tuku, můžete ho použít na přípravu jídla, případně tuk lze zařadit ve formě kvalitní ryby, oříšků či avokáda. Snažte se jíst pestře, přílohy střídejte a vždy dejte přednost kvalitním potravinám v co nejpřirozenější podobě. Průmyslové potraviny nám neprospívají v žádném ohledu.
Jablečný muffin aneb jak uspokojit chuť na sladké
Ingredience:
• 1 hrnek špaldové mouky
• 1⁄2 hrnku šípkové mouky
• 3 lžíce medu
• 1 lžička kypřicího prášku bez fosfátu
• 1 lžička vanilky
• 1 lžička citronové či pomerančové kůry
• 1 vejce
• 100 ml mléka
• 100 ml oleje
• 2 jablka
• lze přidat ořechy nebo kvalitní 74% čokoládu
Postup:
Nejprve smíchejte tekuté suroviny – mléko, olej, vejce a med. Pak přidejte suché suroviny. Netřete! Pouze zhruba promíchejte. Dejte péct na 170 °C na přibližně 30 minut.
/
Klíčová slova: