Jak kvalitně nahradit maso a proč Petr Havlíček doporučuje omezit jeho konzumaci?

27. září  2021 
 06:00

Maso představuje významný zdroj bílkovin. Neměli bychom ale jeho konzumaci omezit? Vegani nahrazují maso bílkovinnými zdroji z rostlinné říše, a to jak luštěninami, tak i fermentovanými produkty ze sóji. Velice populární jsou také rostlinné výrobky důvěrně připomínající maso. Jsou ale vůbec zdravé? Na to vám v novém dílu pořadu Rozum v troubě na Mall.tv odpoví přední výživový odborník Petr Havlíček.

Nejlehčí forma vegetariánství je tzv. pescetariánství, které zahrnuje konzumaci ryb, mořských plodů, mléka, vajec a medu. V případě veganství už jsou odmítány všechny produkty živočišného původu včetně vajec, mléka, mléčných výrobků i želatiny. Bílkoviny tak vegani mají možnost doplňovat pouze v rostlinné formě, kam patří primárně luštěniny a následně sójové výrobky. „Já osobně preferuji věci, které prošly nějakou fermentací, tzn. tempeh, miso, nato," říká Petr Havlíček. „Samozřejmě lze ještě akceptovat i věci typu tofu, i když ta nutriční hodnota přece jenom oproti tempehu není až tak pěkná," dodává uznávaný výživový odborník.

Vegetariáni by si měli být vědomi nejen zdrojů bílkovin, ale i jejich správných kombinací, aby získali široké spektrum esenciálních aminokyselin. A jak je to s rostlinnými výrobky, které důvěrně připomínají maso? „Poslední studie prokazují, že ultrazpracované potraviny, u nichž jsou výrazně změněny vlastnosti výchozích surovin, našemu zdraví příliš neprospívají, naopak ho lehce podlamují a mohou i zkracovat průměrnou délku života," varuje Petr Havlíček, zároveň dodává, že do této kategorie samozřejmě nespadají všechny takové výrobky. Je třeba číst složení, které by nemělo obsahovat pro vás neznámé suroviny. 

Vyhýbáte se masu z ekologického důvodu? Podle Petra Havlíčka je třeba si také uvědomit, jak velká pole plodin jsou potřeba k produkci náhražek masa. „Kde se v nich vezme nazpět ta organická část, tzn. ten humus, pokud zrušíme chovy hovězího skotu? A je tu celá řada dalších ekologických a zemědělských konsekvencí," vysvětluje danou problematiku Petr Havlíček a doporučuje spíše konzumaci masa omezit a zaměřit se na středomořskou stravu, která upřednostňuje konzumaci rostlinných potravin a ryb.

Autor: Veronika Duží
Klíčová slova:

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji