Gwyneth Paltrow a její intuitivní půst: Po letech diet objevila něco, co opravdu funguje!

Gwyneth Paltrow a její intuitivní půst: Po letech diet objevila něco, co opravdu funguje!
3. března  2021 
 06:00

Osmačtyřicetiletá herečka Gwyneth Paltrow propaguje na svých sociálních sítích knihu Intuitivní půst od autora Willa Colea. Ten o sobě mluví jako o doktorovi, což u mnoha lidí vede k domněnce, že chodil na lékařskou fakultu. Ve skutečnosti má ale pouze doktorát z chiropraxe ze soukromé školy zaměřené na alternativní medicínu. Gwyneth je však jeho velkým příznivcem a dodržuje jeho čtyřtýdenní flexibilní plán, který kombinuje intuitivní stravování, přerušované hladovění a stojí na ketoteriánských jídlech.

Gwyneth Paltrow říká, že kombinace intuitivního stravování a přerušovaného půstu je navržena tak, aby optimalizovala naši pohodu. "Ze všech různých způsobů stravování, které jsem za ta léta vyzkoušela – od makrobiotické stravy přes veganskou až po diety, které nestojí ani za zmínku – tohle na mě opravdu funguje," napsala Gwyneth v předmluvě knihy. "Když jím to, co mi připadá správné, cítím se nejlépe," zní její slova. Coleova kniha obsahuje čtyřtýdenní flexibilní plán nalačno, který kombinuje několik protokolů o přerušovaném půstu a obsahuje i jídelníček s cílem snížit zánět a resetovat tělo.

Co je to intuitivní půst?

Intuitivní půst je v podstatě kombinací dvou dietních praktik: přerušovaného půstu a intuitivního stravování. Intuitivní stravování bylo popsáno jako „opak“ tradičního stravování, protože podporuje lidi v tom, aby jedli, nikoli aby se omezovali. Měli byste tak jíst, po čem vaše tělo touží, a přitom se vyvarovat přísných návyků, jako jsou počítání kalorií či omezování se. Klíčovým hlavním prvkem v praxi je rozpoznání rozdílu mezi fyzickým hladem – když tělo potřebuje jídlo – a emocionálním hladem – myšlenkou, že se najíte k nasycení emocí.

Přerušovaný půst znamená být bez jídla po určitou dobu během dne. Místo toho, abyste se soustředili na to, co jíte, klade důraz na to, kdy jíte. Podle John Hopkins Medicine přerušovaný půst povzbudí tělo, aby vyčerpalo zásoby cukru a spalovalo tuky, a zároveň pomáhá předcházet zbytečnému příjmu kalorií.

Přerušované hladovění ani intuitivní stravování nepatří mezi nové revoluční postupy ve stravování. Metoda přerušovaného půstu 16:8, kterou vychválila nejedna celebrita, je postavena na konzumaci všech kalorií v osmihodinovém okně. Jak ale Paltrow v předmluvě knihy vysvětlila, myšlenka intuitivního stravování už může být pro mnohé matoucí. Obzvlášť po letech dodržování diet, nikoli poslouchání potřeb svého těla. „Pokud je na těchto stránkách něco obtížného, ​​pak je to Willův požadavek, abyste byli ochotni naslouchat sobě, svému tělu, své intuici,“ napsala. „I když by se to mohlo zdát jednoduché, obvykle tomu tak není. Minimálně zpočátku. Ale s Willovým hlasem, který vás vede k rekalibraci sebe sama a nově nalezenému porozumění tomu, co vaše tělo požaduje a jak na tyto potřeby reagovat, je to uskutečnitelné," říká Paltrow.

Paltrow si nedávno do svého podcastu The Goop Podcast pozvala doktora Colea a odhalila, že se právě řídí čtyřtýdenním programem a cítí se úžasně. Willův plán kombinuje intuitivní stravování s přerušovaným půstem a ketotariánskými jídly, která mají tělo uvést do stavu ketózy, aby spalovalo tuky, ne cukr. Podle herečky je intuitivní půst navržen tak, aby optimalizoval naši pohodu a nastavil nás tak, abychom se cítili co nejlépe. Gwyneth nedávno ukončila první ze čtyř týdnů, během kterého se povoluje víceméně jen konzumace vývaru. Tato fáze je navržena tak, aby si odpočinul trávicí systém a uzdravila se střeva. 

„Tohle není kniha dogmat. Nebude vás trestat ani omezovat,“ napsala. Hvězda Iron Mana také odhalila, že se rozhodla vyzkoušet program intuitivního půstu poté, co se u ní objevily zdravotní problémy. Stejně jako většina lidí guru životního stylu připustila, že strávila velkou část karantény pojídáním těstovin a pitím alkoholu, a tak věděla, že její tělo potřebuje restart.

Autor: Veronika Duží

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji