5 zdravých receptů z ovesných vloček – kaše, polévka i slané placičky!

  • 5 zdravých receptů z ovesných vloček – kaše, polévka i slané placičky!
    6. ledna  2021 
     06:00

    Ovesné vločky patří mezi velice oblíbené suroviny. Jsou bohatým zdrojem vlákniny, díky které vás nadlouho zasytí, a obsahují spoustu vitaminů a minerálních látek důležitých pro zdraví. Jako složený sacharid vám budou energii dodávat postupně během celého dne, a vy tak při dietě nebudete hladovět! Ačkoli jsou ovesné vločky nejčastěji spojovány se sladkými recepty, můžete je zakomponovat i do slaných jídel, jako jsou polévka nebo karbanátky. 

    Vyzkoušejte pět různých receptů s vločkami, které žaludek účinně zasytí a zároveň uspokojí vaše chutě.

  • Voňavé skořicovo-jablečné lívance z vloček

    Autor: Bonavita

    Ovesné palačinky či lívance jsou oblíbené zejména u sportovců, kteří si rádi zamlsají, ale raději zvolí zdravější a dietnější variantu daného pokrmu. Nejsou to ale jen sportovci, kteří si na ovesných lívancích pochutnají. „Lívance a palačinky z ovesných vloček jsou chuťově výborné, dobře zasytí a můžete je obměňovat. Na zimní období doporučuji vyzkoušet voňavé jablečné lívance z vloček se skořicí. Skořice má zahřívací schopnost, má pozitivní vliv na trávení, a dokonce se jí připisují i antibiotické účinky, což přijde během zimních viróz vhod,“ říká ing. Michaela Ryglová, odborná garantka výživy za společnost Bonavita.

    Voňavé skořicovo-jablečné lívance z vloček

    • 60 g ovesných vloček
    • 1 jablko
    • 2 vejce
    • mletá skořice dle chuti
    • ½ čajové lžičky kypřicího prášku

    Jablko oloupejte, zbavte jádřince a najemno ho nastrouhejte. Pak přidejte vejce a vše rozmíchejte. Přidejte jemné ovesné vločky, kypřicí prášek a skořici. Můžete přidat i špetku muškátového oříšku. Vznikne husté těsto, ze kterého upečete na pánvi lívanečky. Hotové lívance ozdobte ovocem. Potřít je můžete oříškovým máslem nebo tvarohem, domácí marmeládou či je lze polít trochou javorového sirupu.

  • Hrušková overnight kaše nejen na cesty

    Autor: Bonavita

    Overnight kaše neboli ovesná kaše do skleničky je skvělou volbou v případě, že si potřebujete vzít snídani či svačinku s sebou. Příprava této pochoutky je rychlá a snadná. Základem skleničky jsou vždy ovesné vločky, dále pak například lněná nebo chia semínka, voda, mléko či rostlinný nápoj. K dochucení můžete přidat pár oříšků a sušeného ovoce, případně pár lžic bílého jogurtu a nějaký kousek čerstvého ovoce.

    Hrušková overnight kaše nejen na cesty

    • 50 g ovesných vloček
    • 150 ml mléka nebo rostlinného nápoje
    • 1–2 lžíce chia semínek
    • ½ lžičky skořice
    • 2 lžíce vlašských ořechů
    • 1 lžička medu
    • 1 menší hruška

    Ovesné vločky a chia semínka dejte do uzavíratelné sklenice o objemu cca 250 ml a zalijte mlékem či rostlinným nápojem. Vmíchejte skořici a med. Hrušku nakrájejte na malé plátky a společně s oříšky jí ozdobte vršek kaše. Přes noc nechte uležet v lednici.

  • Zapečená banánovo-ovesná kaše

    Autor: Bonavita

    Klasikou je ovesná kaše, kterou si můžete navíc ještě nechat zapéct v troubě. „Během chladných zimních měsíců je horká kaše výbornou volbou nejen na snídani, kdy zahřeje a na celé dopoledne zasytí, ale třeba i jako jídlo po tréninku. Pevné jídlo v podobě potréninkové kaše dodá tělu všechny potřebné živiny, pomůže s lepší regenerací a bonusem je i to, že ovesné vločky obsahují vyšší podíl vlákniny,“ tvrdí Michaela Ryglová.

    Zapečená banánovo-ovesná kaše

    • 70 g ovesných vloček
    • 70 ml mléka
    • 10 ml javorového sirupu
    • 1 vejce
    • 1 banán
    • hrst oříšků
    • lesní ovoce dle chuti
    • kokosové chipsy  

    Nejdříve pomocí vidličky rozmačkejte banán. Pak ho smíchejte s vejcem a mlékem. Přidejte ovesné vločky a javorový sirup. Vše důkladně promíchejte. Nakonec hotovou směs nalijte do připravené zapékací nádoby a pečte při 180 stupních přibližně 25 minut. Po upečení dozdobte ovocem dle chuti a kokosovými chipsy.

  • Cizrnová polévka s ovesnými vločkami

    Autor: Bonavita

    Vedle sladkých snídaní a svačinek můžete ovesné vločky využít třeba při přípravě polévek. Základem těchto polévek je strouhaná kořenová zelenina, sůl, pepř, případně majoránka či jiné koření, které rádi používáte. „Ovesné vločky polévku zahustí, zjemní svou strukturou, skvěle v ní chutnají a dodají pocit sytosti na mnohem delší dobu, než kdybyste polévku připravovali běžným způsobem,“ říká odborná garantka výživy.

    Cizrnová polévka s ovesnými vločkami

    • 80–100 g jemných ovesných vloček Bonavita
    • 1 l vody
    • 200 g (sójového) jogurtu
    • 1 lžíce olivového oleje
    • 200 g předvařené cizrny
    • špetka soli
    • pepř dle chuti

    Vločky vařte v přibližně jednom litru vody cca 5 minut. Pak přimíchejte jogurt a dochuťte solí a pepřem. Můžete přidat i stroužek česneku. Cizrnu osmahněte na pánvi na lžíci olivového oleje. Nakonec cizrnou posypte polévku.

  • Placičky z ovesných vloček a fazolí

    Autor: Bonavita

    Ovesné vločky jsou skvělým pomocníkem při přípravě různých masových směsí, placiček, karbanátků či sekané. „Ovesné vločky dokážou směs zahustit a zjemnit. Chutnají v těchto pokrmech dokonce lépe než strouhanka. Běžně se vločkami zahušťují i karbanátkové směsi ze zeleniny či luštěnin,“ dává své tipy Michaela Ryglová. Pro výraznější chuť můžete vločky před jejich vložením do směsi krátce opražit na pánvi.

    Placičky z ovesných vloček a fazolí

    • 1 velká cibule
    • 1 lžíce kečupu
    • 2 lžíce sójové omáčky
    • 2 lžíce francouzské hořčice
    • 1 ½ hrnku jemných ovesných vloček
    • ½ hrnku sušených fazolí pinto
    • ½ hrnku červených sušených fazolí
    • 1 lžička mletého kmínu
    • 1 lžička chilli (máte-li rádi ostřejší chutě)
    • 1 střední mrkev
    • 3–4 stroužky česneku
    • olivový olej na potření

    Fazole nechte přes noc nabobtnat ve vodě. Druhý den je uvařte. Na pánvi rozehřejte olej a orestujte na něm najemno nakrájenou cibuli. Přidejte prolisovaný česnek a můžete přidat i špetku soli. Chvíli vše restujte. Poté přidejte nastrouhanou mrkev, chilli koření, mletý kmín a vařte, dokud mrkev nebude měkká. Uvařené fazole rozmačkejte pomocí vidličky a přidejte k nim uvařenou mrkvovou směs, hořčici, kečup, sójovou omáčku a rozmixované ovesné vločky. Vše důkladně smíchejte a vytvořte těsto. Z těsta vytvořte 6–8 placiček. Placičky opečte dozlatova na nepřilnavé pánvi potřené trochou oleje.

/
Autor: Veronika Duží

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji