Co si dát k jídlu po tréninku? Záleží na druhu fyzické aktivity

Co si dát k jídlu po tréninku? Záleží na druhu fyzické aktivity
20. října  2020 
 06:00

Po tréninku je vždy třeba doplnit živiny pro regeneraci organismu. Mělo by se jednat především o sacharidy a bílkoviny, případně tuky. To, v jakém poměru je konzumovat, však záleží na dané aktivitě, kterou jste provozovali. Jednotlivé druhy sportů spolu s konkrétními příklady jídel rozebírá v pořadu Rozum v troubě na Mall.tv. přední výživový specialista Petr Havlíček.

Doplnění živin se řídí dle toho, jaký typ aktivity jste dělali. „V případě, že by se jednalo o dlouhodobější vytrvalostní aktivitu – byli jste se třeba projet na kole – pak zásadní živiny, které potřebujete doplnit, jsou sacharidy a přiměřené množství bílkovin," radí výživový odborník Petr Havlíček a jako příklad uvádí rizoto s menším podílem masa a trochou sýru. „Úplně na opačném pólu je zátěž, která bude vysloveně silová. To znamená krátkodobější silový trénink. Tam potřebujete doplnit především bílkoviny a menší množství sacharidů," říká Petr Havlíček. Ideálním jídlem po silovém tréninku se tak jeví například pořádná porce masa s menším množstvím přílohy a trochou zeleniny. U silově vytrvalostních aktivit, jako jsou jízda na kole v terénu, intenzivnější běh nebo kruhový trénink, byste měli doplnit obě živiny, tedy sacharidy i bílkoviny, v dostatečné míře.

U všech tří jídel se počítá i s menším podílem tuků. Pro regeneraci potřebujete vstřebat živiny rychle, proto se nedoporučuje konzumovat tuky po sportu v příliš velké míře. „Příliš vysoké množství tuků zpomaluje trávení, neboť zpomaluje vyprazdňování žaludku, což v období po tréninku není úplně žádoucí," tvrdí Petr Havlíček. Neméně důležitá je i kuchyňská úprava jídel. Smažený řízek v trojobalu s bramborovým salátem tak není úplně nejvhodnější volbou. Nejenže bude takové jídlo v žaludku ležet mnohem delší dobu, ale také spotřebuje na trávení více energie. To není po tréninku žádoucí, jelikož tělo potřebuje využít energii pro regeneraci. 

Co se týká specifických doplňků stravy, jejich výhodou je okamžité použití po dané aktivitě. U vytrvalostních sportů Petr Havlíček doporučuje gainer, který obsahuje okolo patnácti procent bílkovin. Zbytek tvoří sacharidy. U silové aktivity je pro změnu vhodnější proteinový přípravek se zhruba šedesáti až sedmdesáti procenty bílkovin a po silově vytrvalostní aktivitě je ideální jít zlatou střední cestou, a zvolit tak přípravek se čtyřiceti procenty bílkovin. „Důležité je se po sportovní aktivitě dobře najíst, protože náš organismus živiny pro regeneraci potřebuje," říká závěrem Petr Havlíček. U rekreačních sportovců není nutno klást až takový důraz na dokonalou suplementaci a vyváženost jídla, ale je určitě žádoucí se do hodiny po aktivitě dostatečně najíst a nevybírat si těžká smažená jídla. 

Autor: Veronika Duží

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji