Přerušovaný půst 22+2. Jíst jedno jídlo denně může prospět, ale má to i svá úskalí

16. října  2020 
 06:00

Napadlo vás někdy jíst jen jednou denně? Ačkoli to může znít bláznivě, jedná se o přerušovaný půst, který dokonce nese název "půst 22+2". Člověk, který drží takový půst, má dvouhodinové okno na to, aby dodal organismu veškeré živiny, a zbylých dvaadvacet hodin nejí vůbec nic. Přestože by takový systém mohl někoho vyděsit, v mnoha náboženstvích se tento způsob půstu stále vyskytuje, a dokonce přináší zajímavé zdravotní benefity.

Je, či není vhodné jíst jen jedno jídlo denně? To je otázka, které se v pořadu Rozum v troubě rozhodl blíže věnovat výživový specialista Petr Havlíček. „Praktikování jednoho jídla denně není nic nového a v podstatě se to v různých náboženstvích dělá po staletí. Typický je ramadán, kdy se drží půst od úsvitu až do západu slunce," vysvětluje Petr Havlíček. Pokud tedy večer nestrávíte před lednicí a den v posteli, pak je řeč o přerušovaném půstu.

 

Co prokázaly studie?

Ramadánem se zabývala celá řada studií, aby se zjistilo, zda tento způsob stravování tělu nějak neškodí. V roce 2014 došlo k přezkumu nejrůznějších důkazů a závěr byl jednoznačný. „Pokud je někdo schopen se tímto způsobem stravovat, tak dojde ke zlepšení lipidového profilu," tvrdí Petr Havlíček a vzápětí dodává, že u testovaných jedinců došlo také k celkovému poklesu cholesterolu, u žen dokonce ke zvýšení HDL cholesterolu. A zároveň vedl půst i ke zlepšení imunitních funkcí a zvýšení inzulinové rezistence.

Jedno jídlo denně a hubnutí

V závislosti na příjmu kalorií se dotyčným jedincům pohnula váha různými směry. Zatímco někteří zhubli, jiní nezaznamenali žádnou změnu, ba dokonce některým váha stoupla. „To souvisí s tím, co všechno a kolik toho ten dotyčný v rámci těch dvou hodin snědl," říká Petr Havlíček.

 

Pro koho to není?

I přes všechna pozitiva má však přerušovaný půst svá úskalí a omezení. Půst by neměli dodržovat děti, těhotné ženy, starší osoby, lidé s náročnou fyzickou prací a pak také osoby s onemocněním, jako je například diabetes. Dále není vhodný ani v případě, že trpíte poruchami příjmu potravy. Jeho nevýhody můžete shledat také v dennodenním praktikování, jelikož máte pouze dvě hodiny k tomu, abyste dodali tělu vše, co potřebuje. „Během dne zkonzumujeme zhruba jeden a půl až dva kilogramy jídla, tak si uvědomte, že tohle množství je potřeba sníst během jedné až dvou hodin," upozorňuje na jednu z nevýhod půstu Petr Havlíček. Půstu by se tak měli vyhnout lidé s refluxní chorobou a jinými zažívacími problémy.

 

Je půst 22+2 zdravý?

Jedno z dalších úskalí půstu je vlčí hlad, který může několikahodinový půst vyvolat. „Nad svým stravováním začnu výrazně ztrácet kontrolu a v rámci těch dvou hodin jsem pak schopen stláskat všechno možné včetně i těch nejhorších potravin," popisuje jisté riziko Petr Havlíček a doporučuje jídlo si během půstu více plánovat. Počítejte také s tím, že u vás může půst vyvolat podrážděnost a slabost. „Z hlediska dlouhodobého to tak není úplně udržitelné ani nejzdravější," říká závěrem Petr Havlíček, který se přiklání k normálnímu vyváženému stravování s alespoň dvěma, optimálně třemi jídly denně.

Autor: Veronika Duží

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji