Škodí mikrovlnná trouba potravinám? Odborníci vyvrací nesmyslné mýty!

Škodí mikrovlnná trouba potravinám? Odborníci vyvrací nesmyslné mýty!
21. září  2020 
 06:00

Někteří lidé mají k mikrovlnné troubě ambivalentní vztah. Přijímají ji jako užitečný nástroj pro pohodlné ohřívání potravin, zároveň ale mají pocit, že to záření nebude úplně bezpečné. Je nějak prokázán vliv mikrovlnných vln na lidský mozek? A škodí potravinám? Na to se podíval výživový specialista Petr Havlíček spolu s šéfem PRAKUL Romanem Vaňkem v pořadu Rozum v troubě na Mall.tv.

Všechna negativa v souvislosti s používáním mikrovlnné trouby vycházejí ze švýcarské klinické studie Dr. Hanse Ulricha Hertela, který svými poznatky přesvědčil spoustu lidí o škodlivosti mikrovlnky pro lidské zdraví. Studie tvrdí, že mikrovlnná trouba ničí potraviny a zbaví jídlo nejzákladnějších živin. Dále se údajně v důsledku chemických změn v potravinových substancích objevují poruchy funkcí lymfatického systému a ozářené potraviny způsobují také vyšší výskyt rakovinových buněk v krevním řečišti. Jaká je ale pravda?

 

„Mikrovlnné trouby jsou nebezpečné pro přípravu kojeneckého mléka," čte jeden z varovných článků šéf PRAKUL Roman Vaněk. Výživový specialista Petr Havlíček má ale pro to rozumné vysvětlení. „Mateřské mléko obsahuje enzymy a celou řadu mikroorganismů. Ty nejsou odolné vůči teplu," říká Petr Havlíček, který tak poukazuje na to, že by se mateřské mléko obecně nemělo ohřívat, a to nejen v mikrovlnné troubě. Obecně vzato – každá tepelná úprava škodí potravinám. „Tepelně zpracované jídlo ztrácí část své výživné hodnoty, například snížením obsahu vitaminů, polyfenolů... Na druhé straně se ale zlepšují jeho stravitelnost a využitelnost výživy," vysvětluje Petr Havlíček. Při zahřívání také dochází k reakci, jejímž výsledkem je vznik akrylamidu, který je potenciálně karcinogenní. Opět však nezáleží na tom, v čem jídlo ohřejete.

Některé studie naopak tvrdí, že ztráty živin jsou v mikrovlnné troubě nižší, jelikož není potřeba jídlo ohřívat ve vodě. Jídlo ohřáté v mikrovlnné troubě může mít ovlivněnou chuť. To je však podle slov Romana Vaňka subjektivní. Následně šéf PRAKUL vyvrací jakékoli domněnky o zničení potraviny mikrovlnným zářením. A jak je to s přímým vlivem na lidské zdraví? Na otázku, zda má mikrovlnné záření vliv na lidský mozek, odpověděl přední světový neurochirurg prof. MUDr. David Netuka, Ph.D.: „Mikrovlnka funguje, když je zavřená, tak pokud dokážete dostat hlavu do mikrovlnky, lze diskutovat o tom, jestli něco dělá." Mikrovlnné trouby jsou na trhu již sedmdesát let a dosud se jejich škodlivost neprokázala. „Mikrovlnné záření neproniká ven a ani to, co se děje uvnitř, není pro stravu karcinogenní," dodává prof. MUDr. David Netuka, Ph.D. Jediné riziko, které vám tak v souvislosti s používáním mikrovlnné trouby hrozí, je zranění v důsledku popálení ohřátými předměty.

Autor: Veronika Duží

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji