Petr Havlíček radí, jakou zvolit snídani, aby vás zasytila a abyste nepřibírali

Petr Havlíček radí, jakou zvolit snídani, aby vás zasytila a abyste nepřibírali
10. srpna  2020 
 06:00

Výživový specialista Petr Havlíček tentokrát v jednom z dílů pořadu Rozum v troubě na Mall.tv odpovídá na dotaz ohledně snídaně: "Je snídaně nejdůležitějším jídlem dne? A má být slaná, nebo sladká?" Její důležitost nelze popřít. Jak by ale měla vyvážená snídaně, co se týče obsahu bílkovin, tuků a sacharidů, správně vypadat? Při správné skladbě si můžete dle libosti dopřát jak slanou, tak i sladkou variantu. 

V jednom z předchozích dílů Vše, co jste chtěli vědět o snídani se dozvíte informace o tom, kdy snídat, jak dlouho po probuzení a podobně. Dotazu, zda je lepší sladká, nebo slaná snídaně, se ale Petr Havlíček rozhodl věnovat v samostatném dílu pořadu. Slanou snídani většinou tvoří míchaná vejce s kouskem pečiva a zeleninou nebo chléb se šunkou či sýrem. Pod sladkou snídaní si pak většina představí cereálie s mlékem, obilné kaše či nějakou buchtu, koblihu nebo podobný typ jídla. „Jeden zásadní předpoklad, který bychom všichni měli od snídaně očekávat, je, že vedle toho, že nám snídaně dodá živiny a způsobí i určitý požitek, by nás měla zasytit," tvrdí výživový specialista Petr Havlíček. Snídaně tak musí mít správný poměr všech důležitých živin, jako jsou bílkoviny, tuky i sacharidy.

„Obávám se, že to, co my vnímáme jako tu správnou a zdravou snídani, jako jsou například ty celozrnné cereálie, nám tuto službu nepřinese," vysvětluje Petr Havlíček. Cereálie obsahují přes sedmdesát procent sacharidů, a mají tak nízký podíl bílkovin a tuků. Po takové snídani pak pravděpodobně velice brzy následuje hlad. „Snídaně, které obsahují převážně energii jen ve formě sacharidů, způsobují jeden zásadní problém. Tím, že nás ráno nezasytí, nutí nás velmi brzy jíst a my pak konzumujeme za den větší množství energie, než potřebujeme," říká Petr Havlíček a dodává, že má tento problém přímou spojitost s přibýváním na váze. Pokud ale zvolíte plnohodnotnou snídani, zasytíte žaludek na poměrně dlouhou dobu, a hlad tak přichází až v době oběda.

Jak snídani ideálně složit, aby obsahovala všechny tři živiny? Petr Havlíček doporučuje zvolit typ snídaně, jako je pečivo se šunkou a sýrem. Nesmí však výrazně převažovat množství pečiva – jako zdroj sacharidů – nad množstvím zdrojů bílkovin. Nemusíte ale nutně snídat slané jídlo. Pokud upřednostňujete po ránu sladkou chuť, sáhněte po správně upravených cereáliích, případně v kombinaci s ovocem, dále přidejte ořechy jako zdroj zdravých tuků a v neposlední řadě sáhněte po jogurtu se zvýšeným obsahem bílkovin. „Tento druh jogurtu má třikrát až čtyřikrát vyšší podíl bílkovin," tvrdí Petr Havlíček. Závěrem opět zdůrazňuje důležitost rovnoměrného rozložení všech živin. 

Autor: Veronika Duží

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji