Limonády bez cukru. Co všechno napáchá koktejl umělých sladidel?

17. července  2020 
 06:00

Zero, light, nula kalorií, nula cukru. Tenhle celosvětový fenomén západní společnosti už pohltil každého konzumenta. Nízkokalorická umělá sladidla se přidávají do nápojů a potravin čím dál častěji. Potravinářský průmysl tak reaguje na tlak ohledně snižování konzumace cukru. Jsou ale zdravější a bezpečnější? To vám objasní specialista na výživu Petr Havlíček spolu s šéfem PRAKUL Romanem Vaňkem v pořadu Rozum v troubě na Mall.TV.

Bez cukru už se vyrábí nejen limonády, ale i bonbony, sladkosti a jiné pochutiny. Petr Havlíček poukazuje na nejnovější statistické údaje, podle kterých ve Spojených státech konzumuje light věci jednačtyřicet procent dospělých a dvacet procent dětí. "Nízkokalorická umělá sladidla, která se stále častěji přidávají do nápojů a potravin, protože průmysl reaguje na tlak na snižování cukru, nemusí lidem pomoct zhubnout a podle velké nové recenze není dostatek důkazů o jejich bezpečnosti," cituje jeden z odborných článků výživový poradce Petr Havlíček. Recenze zveřejněná v British Medical Journal dokonce tvrdí, že nebyly zjištěny žádné důkazy o přínosech NSS pro zdraví a potenciální škody nelze vyloučit, a tak požaduje, aby byl proveden kvalitnější výzkum.

"Na začátku bylo to, že když nahradím cukr sladidlem, zhubnu a budu zdravější. Jenže teď se začíná ukazovat, že to tak není. Nejenže to nemá ten očekávaný vliv na to, že člověk bude hubnout, ale dokonce jsou i práce, které říkají, že člověk přibírá," tvrdí Petr Havlíček. Přestože nepřijímáte žádnou energii, tělo zaznamená sladkou chuť a centrální nervový systém vyšle signál pro inzulin, který cukr zpracovává. Nedojde ale k uspokojení ve formě energie, což může vést k tomu, že sáhnete po něčem dalším. Nehledě na to, že sladká chuť vzbuzuje chuť k jídlu.

Jedinou zdravou cestou je vyhnout se cukru i sladidlům

Dlouhodobou konzumací potravin bez cukru se vám může rozvinout inzulinová rezistence, jelikož neustále dochází k mírnému zvyšování hladiny inzulinu. "Určitá sladidla mají dokonce negativní vliv na složení střevní mikrobioty, která je svázána se vznikem inzulinové rezistence a následně se vznikem diabetu druhého typu," vysvětluje Petr Havlíček. V potravinách bez cukru většinou najdete více druhů umělých sladidel, jelikož každé z nich má specifickou chuť a teprve společně se nejvíce podobají cukru. V potravinách se sníženým obsahem cukru pak najdete umělá sladidla jen zčásti. Oběma těmto variantám byste se měli vyhnout. Podle rad Petra Havlíčka je třeba zbavit se závislosti na cukru stejně, jako se vzdá alkoholik všech nápojů, které alkohol nejen obsahují, ale také ho svou chutí připomínají.

 

 

 

Autor: Veronika Duží

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji