Krabičková dieta je dovážka pro lenochy, tvrdí Petr Havlíček a Roman Vaněk

Krabičková dieta je dovážka pro lenochy, tvrdí Petr Havlíček a Roman Vaněk
8. června  2020 
 06:00

Nemáte na vaření čas, a tak zvažujete krabičkovou dietu? Podle výživového specialisty Petra Havlíčka a šéfa PRAKUL Romana Vaňka by měla být dieta vždy nastavená individuálně na míru. V opačném případě nemá žádný smysl! Jestli nikoho nezajímá, kolik vážíte a měříte, jaký máte výdej energie, váš zdravotní stav nebo chuťové preference, pak od takové diety dejte ruce pryč. V pořadu Rozum v troubě se tentokrát dozvíte, jak si vybrat tu správnou krabičkovou dietu, a co od ní můžete skutečně očekávat.

„Když sis šel nechat udělat stravování na míru, tak předpokládám, že ses o tom s někým poradil, aby ti vybrali správný program, a vařili ti to z těch surovin, které tobě vyhovují, ne?" ptá se v demonstrativním rozhovoru Petr Havlíček Romana Vaňka ve snaze nastínit problematiku krabičkové diety. „Ne, viděl jsem to u jednoho mého kamaráda, který je kameraman, a on to drží, tak to taky budu držet. Jemu to prospělo," reaguje s ironií vzápětí Roman Vaněk. Ten zadal do objednávky pouze své pohlaví, cíl zhubnout, adresu a platební údaje. Součástí této služby bývá i konzultace s výživovým poradcem. Většina zákazníků jí však nevyužije, jelikož je placená.

 

 

V takovém případě se může stát, že vám velikost porcí, ale i samotná skladba jídelníčku nemusí vyhovovat. Pokud jste sova, pak pravděpodobně snídáte méně. „Přesunu si jeden sendvič ze snídaně do večeře, kde jím hodně," nabízí řešení Roman Vaněk. „To ne! Tam zjevně narušuješ poměr živin tak, jak to vytvořili," odpovídá Petr Havlíček. Na večeři byste standardně měli přijímat větší poměr bílkovin a méně přílohy. Co tak s přebývajícím pečivem? Vynechat? Tím si pro změnu snížíte kalorickou hodnotu daného jídla, a tedy i celkového denního příjmu. Vyřeší tak tento problém konzultace s výživovým odborníkem? Je vůbec možné program individuálně upravit?

„Jakákoli individualizace, byť by to bylo jen v rámci toho, že jsi alergik na něco, není možná," říká Petr Havlíček. Vybírat tak můžete jen z nastavení kalorické hodnoty, a to mnohdy jen ze dvou variant. Program nebere v potaz individuální denní režim, výdej energie, chuťové preference ani alergie či intolerance na potraviny. „Není to jen o příjmu energie, ale i o nějakých živinách. Já se tady nikde nedočtu, kolik v průměru dostanu na den bílkovin, tuků a sacharidů," tvrdí Petr Havlíček. Pokud se vás nikdo z dané firmy nezeptá na váhu a věk, pak nemá ani ty nejzákladnější údaje k sestavení jídelníčku. „Takže je rozdíl, pokud budu hubnoucí intelektuál, kavárenský povaleč nebo hubnoucí horník...," vysvětluje Roman Vaněk.

Jak poznat firmu na internetu, která vám nabídne skutečně relevantní krabičkovou dietu, a existuje vůbec? Odpověď zní ano, ale musí se snažit si o vás něco zjistit! „Bude ji zajímat, jestli jsi muž, nebo žena, kolik vážíš, kolik měříš, kolik máš na těle tělesného tuku. Seriózní firma si tě i pozve, aby to změřila. Zjistí si tvoje zdravotní problémy, alergie, chuťové preference, jak pracuješ, jestli sportuješ, jak moc jsi ve stresu a tak dále," popisuje v pořadu Rozum v troubě Petr Havlíček. „Tohle je v podstatě dovážka jídla domů líného člověka, ale nesmím chtít po tom relevantní hubnutí a relevantní zdravou stravu," říká zcela bez sarkasmu a s nadhledem Roman Vaněk, který si jako potenciální zákazník uvědomuje, že nemá právo na to si stěžovat, že mu nějaké jídlo nechutná, nevyhovuje nebo dokonce po něm nehubne.

Náš tip: V aktuálním čísle magazínu Blesk pro ženy najdete speciál: Zhubněte do plavek! Funguje proteinová dieta? Jaké nejčastější chyby při hubnutí děláte? To všechno se dozvíte v novém čísle Blesku pro ženy. Seženete ho na novinových stáncích, nebo si je můžete objednat v tištěné či elektronické verzi v našem iKiosku ZDE.

Nový Blesk pro ženy právě na stáncích a v iKiosku!
Autor: red

Autor: Veronika Duží

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji