Na ketodietu je důležité připravit se i psychicky, upozorňuje Roman Vaněk

Na ketodietu je důležité připravit se i psychicky, upozorňuje Roman Vaněk
17. června  2020 
 06:00

„Ketóza je nejvíc diskutované téma v rámci výživy snad v celém západním světě, v Americe i jinde," tvrdí výživový specialista Petr Havlíček v pořadu Rozum v troubě na Mall.tv. V čem tkví princip celé diety a na co si musíte dát opravdu pozor, o tom si popovídal s odborným gastronomickým poradcem Romanem Vaňkem.

Do ketózy se dostáváš ve dvou situacích. Buď tehdy, když hladovíš, nebo tehdy, když z jídelníčku vyházíš všechny sacharidy. Principem toho je, že donutíš organismus používat jiné zdroje energie než glukózu, tzn. cukr, který máš v krvi a který je uložen ve svalech a játrech," vysvětluje ve videu Havlíček svému kolegovi Romanu Vaňkovi.

Ketodieta však není o tom, že přestanete jíst sladkosti, ale že vyřadíte všechny zdroje sacharidů, včetně příloh a ovoce. Smíte jíst pouze zdroje bílkovin, tuků a nízkosacharidovou zeleninu, aby váš příjem sacharidů nepřesáhl hranici padesáti gramů. Někteří však ketózy dosáhnou při příjmu maximálně třiceti gramů sacharidů za den. Roman Vaněk, šéf PRAKUL a spoluautor pořadu Rozum v troubě, si objednal balíček keto instantních jídel a společně s výživovým specialistou Petrem Havlíčkem se vyjadřuje k hlavním negativním aspektům této diety. Zatímco v letáku se dozvíte, že byste měli všechna jídla nahradit instantními keto přípravky, na obalu výrobku píšou, že je pokrm nevhodný jako jediný zdroj výživy. Pro zákazníka jsou tak informace matoucí. Tím největším úskalím je však to, že byste se měli o ketodietě poradit se svým lékařem.

Co je to ketochřipka?

„To je situace, kdy jsi na rozhraní, kdy organismus neví, jestli přeskočí do ketózy, nebo jestli mu dáš najíst. Houpe se ti tedy cukr v krvi. Jsi unavený, mohou se objevit bolesti hlavy, až do stavu migrén se zvracením, dále zažívací obtíže, budeš podrážděný a nevýkonný," popisuje hlavní příznaky ketochřipky Petr Havlíček. Tento stav, který může trvat čtyři dny, ale i celé týdny, mnozí nevydrží a vrátí se k původnímu stravování. „Takže je důležité se na to připravit i psychicky a vědět, že se mi to může stát," konstatuje Roman Vaněk. První čtyři dny je tak vhodné zajistit si podmínky na to, abyste tento stav přečkali v klidu.

Historie ketodiety sahá už do začátku dvacátých let a od té doby proběhla spousta klinických studií, a to nejen ohledně samotné ketodiety, ale také v souvislosti s vlivem na závažná onemocnění. Výsledky jsou různorodé. Při nesprávném přístupu mohou tyto postupy přinést i mnohá rizika. Petr Havlíček proto doporučuje ketodietu prokonzultovat se svým lékařem a nechat si ji sestavit na míru od nutričního terapeuta. Apeluje ale také na to, že k dodržování ketodiety nepotřebujete instantní pokrmy. „I přesto ti ale musí někdo spočítat správné množství bílkovin, protože když jich budeš jíst málo, organismus začne chátrat, a když jich bude moc, tak se do ketózy vůbec nemusíš dostat. Organismus si totiž glukoneogenezí začne vyrábět z bílkoviny další glukózu," vysvětluje nejčastější problém mnoha ketodietářů.

 

Jak zhubnout: Je lepší chůze, běh, plavání, nebo sex?

Autor: Veronika Duží

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji