Ukazuje vaše váha za poslední den až dva o několik kilo více? Víme proč!

  • Ukazuje vaše váha za poslední den až dva o několik kilo více? Víme proč!
    12. června  2020 
     06:00

    Snažíte se hubnout, cvičíte každý den, ale číslo na váze najednou ukazuje víc než před dietou? Neděste se! S velkou pravděpodobností se nejedná o tuk, ale o zadržovanou vodu nebo jeden z dalších faktorů, které ovlivňují vaši hmotnost. Proto než začnete panikařit a měnit nastavení diety, snažte se porozumět svému tělu. Zatímco některé z příčin jsou běžné a příliš je neovlivníte, jsou i takové, kterých se můžete vyvarovat. A pak můžete pokračovat dále v hubnutí. 

    Plná střeva, nadbytek soli ve stravě, menstruační cyklus, ale i cvičení můžou stát za vyšším číslem na váze. Odhalte pět nejčastějších příčin.

  • Bolí vás svaly z posledního tréninku?

    Autor: istock.com

    Ať už se aktivně věnujete nějakému sportu nebo jste se v rámci diety pustili s vervou do cvičení, vaše tělo začne přirozeně ukládat glykogen do svalů. Ten na sebe váže vodu, a to až tři gramy na jeden gram glykogenu. Ve spojení s vyšším množstvím sacharidů ve stravě tak hodnota glykogenu výrazně narůstá. 

    Samozřejmě také záleží na množství svalové hmoty ve vašem těle. Pokud disponujete vyšším procentuálním podílem svalů, budete po náročném tréninku zadržovat více vody v těle. To už s vaší váhou může podstatně zahýbat. K vyčerpání glykogenu dochází postupně, a tak i zadržovaná voda v těle může setrvat i několik dní. 

    „K zadržování vody však může dojít i v důsledku nedostatku pohybu. Nejčastěji se to projevuje otoky chodidel. Pokud tedy máte sedavé zaměstnání, snažte se do svého režimu zakomponovat denně alespoň kratší procházku," radí fitness trenérka Veronika Duží.

  • Zase se blíží...

    Autor: istock.com

    Za vyšším číslem na váze může stát také PMS (premenstruační syndrom), během kterého tělo ženy velice často zadržuje vodu. A tak pokud už během týdne před menstruací vážíte o několik kilogramů více, nepanikařte. „Některé ženy mohou při svých dnech nabrat i dvě a půl kila,“ říká gynekoložka Lauren Streicher pro server Women´s Health.

    Jedná se o zcela přirozený jev. Během menstruace dochází v těle k různým procesům, jako jsou hormonální změny, nadýmání a snížení obsahu hořčíku. Kila určitě zmizí po několika dnech krvácení. Snažte se dodržovat zdravou stravu a pitný režim, abyste odvodnění podpořila.

  • Jedli jste v předchozích dnech více než obvykle?

    Autor: istock.com

    Průměrný žaludek dokáže pojmout jeden až dva litry potravy, to je v přepočtu jedno až dvě kila na váze. Nehledě na plná střeva, v nichž se ještě přijatá potrava nestačila absorbovat. Není proto divu, že se krátkodobé (neplánované) zvýšení příjmu projeví na váze.

    Nezáleží na tom, zda jste konzumovali zdravé nebo nezdravé potraviny, objem jídla byl větší. Tělu může trvat šest až osm hodin, než vůbec potrava opustí žaludek a tenké střevo. Celý proces, dokud potravu nevyloučíte, pak může trvat klidně dva až pět dní. Vyprazdňování můžete podpořit sklenicí vody na lačno. Vyhněte se jakýmkoli projímadlům!

    Vyšší váha navíc může být způsobena vedle většího množství jídla také zvýšením příjmu tekutin. Neznamená to však, že byste měli pít méně. Pak by mohlo pro změnu dojít k zadržování vody v těle v důsledku nedostatečného pitného režimu.

  • V poslední době příliš solíte

    Autor: istock.com

    Pokud vaše váha ráno ukázala více, než jste očekávali, je možné, že jste v posledních hodinách zkonzumovali příliš mnoho soli. Vaše tělo kvůli tomu zadržuje více vody. Buňky se snaží vodou zředit vysokou koncentraci sodíku a při tomto procesu dokážou svůj objem zvětšit až dvacetkrát. Příčinou zadržování vody bývá také nedostatek draslíku. Zvýšením jeho příjmu dojde k vylučování většího množství sodíku prostřednictvím moči.

    Zaměřte se na svůj jídelníček a omezte množství soli. „Ochucujte jídla kořením a bylinkami a snažte se, aby váš denní příjem soli nepřesáhl hranici šesti gramů, tj. jedné čajové lžičky. Dávejte pozor také na skryté zdroje soli, mezi které nejčastěji patří konzervy, polotovary a uzeniny," doporučuje trenérka a odbornice na výživu Veronika Duží.

  • Pokaždé se vážíte v jinou denní dobu

    Autor: istock.com

    „Váha během dne kolísá, a to v závislosti na příjmu pevné stravy, tekutin, na plnosti střev a močového měchýře, na tréninku a dalších faktorech. Je tak přirozené, že ráno po probuzení je vaše váha podstatně nižší než večer," tvrdí výživová poradkyně Veronika Wisiorková. Abyste mohli dlouhodobě objektivně posoudit, zda hubnete, měli byste se vážit ve stejnou denní dobu, a to nejlépe ráno.

    Zvážila jste se před týdnem odpoledne na návštěvě u rodičů a dnes večer u kamarádky? Rozdíl v čísle na váze je dán nejen odlišnou denní dobou, ale také váhou. Každá váha je mimořádně citlivá na rovnost podložky, a je tak možné, že jedna z vah, nebo dokonce obě mohly ukazovat zkreslenou hodnotu. Pořiďte si proto svou váhu a vyberte si jedno místo, kde se pokaždé budete vážit, a to nejlépe na pevné dlažbě.

/
Autor: red

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji