Budíková dieta: V kolik skutečně musíte jíst, abyste zhubli?

  • Budíková dieta: V kolik skutečně musíte jíst, abyste zhubli?
    5. května  2018 
     06:00

    Věděli jste, že biorytmy mohou ovlivnit hubnutí i trávení? Když své biologické hodiny neposloucháme, můžeme být unavení, budeme špatně spát a tělesné procesy nebudou optimální. Naučte se tedy respektovat své vnitřní hodiny a zhubnete mnohem snadněji a rychleji. 

  • Jezte jen bdělí

    Autor: iStock

    Vlivem biorytmů na naše stravování a potažmo hubnutí se zabývají odborníci již dlouho. Joseph Takahashi ze Southwestern Medical Center tvrdí, že dieta je účinnější jedině tehdy, když přijímáme potravu během dne, když jsme v bdělém stavu a aktivní. Monika Bartolomějová ze Světa zdraví považuje cirkadiánní rytmus za klíčový – ukazuje totiž, kdy máme nejvíce energie nebo kdy bychom měli relaxovat.

    Autor: Vyšehrad
    A o tom je kniha Jarmily Mandžukové nazvaná Budíková dieta. Metoda hubnutí podle „budíku v těle“ vlastně nezakazuje skoro nic, protože nejdůležitější v ní je čas, který máme podle autorky zakódovaný v těle. „Když se naučíte naslouchat svému nitru a vnímat své biologické hodiny, zbavíte se přebytečných kil bez odříkání,“ říká autorka. A bonusem navíc bude příval energie a spokojenost. V knize najdete jednoduché vysvětlení, jak vše funguje, a také základní principy fungování organismu v závislosti na biorytmech. Navíc předkládá čtrnáctidenní výzvu plnou tipů a receptů na výborné pokrmy.

    Jak to tedy s těmi našimi biorytmy vlastně je? Co se v těle děje a kdy bychom tedy měli jíst, abychom skutečně zhubli? Berte následující rady spíše jako doporučení než pevný rozvrh toho, kdy co musíte jíst. Každý člověk je jiný, liší se životní styl a denní rytmus. Pokud se však díky nim naučíte jíst pravidelně a o jídle přemýšlet, nejspíše skutečně zhubnete. 

  • 7.00 – 9.00: Snídejte

    ...
    Autor: iStock

    Játra ukončila svou aktivitu a organismus se zbavil škodlivin. Tělo se připravuje na den a stoupá psychická aktivita. Ideální čas na snídani je v 8 hodin ráno. Látková výměna je nejaktivnější, trávicí orgány jsou ve vrcholné formě a sacharidy hned přeměníte v energii, nikoli v tuk! Ve vrcholné formě je žaludek, který ocení teplou snídani. Vyhněte se obyčejným lupínkům z bílé mouky a cukru, vhodný je jogurt s čerstvým ovocem. Nic nezkazíte celozrnným pečivem s tvarohovým sýrem a kvalitní šunkou. Vhodné jsou obilné kaše, palačinky či vajíčka s dušenou zeleninou.

  • 9.00 – 11.00: Pracujte

    ...
    Autor: iStock

    Aktivní jsou slinivka břišní a slezina, což ovlivňuje tvorbu protilátek, využívání živin a hladinu krevního cukru. Je vhodné jíst čerstvou zeleninu, ovoce (zvláště s nižším GI), ale i mléčné výrobky. V tuto dobu byste měli řešit nejtěžší a nejsložitější úkoly, protože mozek je správně prokrvený. Mezi 10. a 11. hodinou je čas na malou svačinku, která udrží vaši vitalitu.

  • 11.00 – 13.00: Obědvejte

    ...
    Autor: istock.com

    V této době kumuluje činnost srdce, krevní tlak je nejvyšší, stejně tak tep. V pravé poledne je vrchol naší psychické a fyzické kondice, naše síly jsou v pohotovosti. Je vhodný čas na oběd, ale nezatěžujte tělo kalorickými a tučnými jídly. Nepijte také kávu. Oběd by měl být tvořen hlavně zdroji bílkovin (to jsou ryby, bílé a libové červené maso), případně sýry, luštěninami či v omezeném množství i sójovými výrobky (například šmakoun). Nezapomeňte na dostatek zeleniny.

  • 13.00 – 15.00: Zvolněte tempo

    ...
    Autor: iStock

    Největší aktivitu vykonává tenké střevo a tělo stravuje živiny, které přijalo k obědu. Pokud jdete sportovat, neděláte dobře, protože tím narušujete trávení. Nepouštějte se do vážnějších úkolů, věnujte se spíše rutinním záležitostem. Ideální doba na zákroky u zubaře (snižuje se citlivost zubů). Vhodné jsou procházka, krátký spánek či relaxování.

  • 15.00 – 17.00: Buďte aktivní

    ....
    Autor: iStock

    Roste výkonnost, přichází nová energie a nastupuje druhý výkonnostní vrchol. V této době pracuje nejvíce močový měchýř, takže pijte hodně čisté vody, vynechte kávu, sycené nápoje, slazené nápoje. Dejte přednost bylinkovým čajům, kolem 15. hodiny je čas na hubnoucí čaje – účinek na hubnutí bude výraznější.

  • 17.00 – 19.00: Zvolnění

    ...
    Autor: iStock

    Nejaktivnější jsou ledviny, proto nejezte to, co jim škodí – hotová jídla, fast foody, nezdravé tuky, rafinovaný cukr, nepijte kávu. V 18 hodin ochabují tělesné funkce, upadá výkonnost a měli bychom se zklidnit. Ideální čas na luštění křížovek, hru na nějaký hudební nástroj nebo četbu. V 18 hodin bychom se taky měli naposledy najíst (pokud půjdeme spát ve 22 hodin). Večeře má být lehká, postavená na bílkovinách, které napomáhají udržet svalovou hmotu a zároveň hubnout. Bílkoviny potlačují chuť k jídlu. V tuhle dobu si také můžete dopřát sklenku piva nebo vína, alkohol se nejlépe metabolizuje.

  • 19.00 – 21.00: Myslete na sebe

    ...
    Autor: iStock.com

    Tahle doba patří krevnímu oběhu, který dosahuje vrcholu. Orgánové struktury se obnovují, unavené buňky odbourávají, rány se zacelují. Je vhodné jít na procházku. Trávicí orgány potřebují klid, žaludek produkuje méně žaludečních kyselin. Kolem 20. hodiny velmi dobře vnímáme, je to doba vhodná na učení. O dvě hodiny později už to ale neplatí. V tuto dobu naše hmotnost dosahuje maxima. Večer se věnujte zábavě, nikoli jídlu. Metabolismus je nejpomalejší.

  • 21.00 – 23.00: Příprava na spánek

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Nejpozději mezi desátou a jedenáctou byste si měli dopřát koupel nebo sprchu, pak si vypít šálek bylinkového čaje, nejlépe meduňkového. Chcete-li podpořit hubnutí, před spaním užívejte psyllium.

  • A co v noci?

    Spaní s malinko pootevřenýma očima není žádná banalita
    Autor: istock.cz

    Je čas jít spát. Aktivní je žlučník, takže pokud míváte potíže právě s tímto orgánem, můžete mít právě v tuhle dobu žlučníkový záchvat. Rozhodně počítejte s tím, že pokud budete v tuto dobu popíjet alkohol, budete mít ráno kocovinu. Kolem jedné hodiny ranní jsme citlivější na bolest.

    1.00 – 3.00: Spánek

    V činnosti jsou játra, ostatní funkce v těle jsou v úsporném režimu. Játra odstraňují z těla škodliviny, takže rozhodně není vhodné v tuto dobu popíjet alkohol, kávu nebo konzumovat jídlo. Přetěžovali byste játra a špatně by se vám spalo. Mozek omezuje některé činnosti, tělo odpočívá.

    3.00 – 5.00: Zahřívací fáze

    V činnosti jsou plíce, dýchací cesty jsou zúžené a nádech je nejtěžší za celý den. V tuhle dobu mívají problém se spánkem kuřáci, astmatici a lidé s nemocnými průduškami. V pět hodin ráno jsou nejcitlivější ledviny, máte-li potřebu jít močit, neoddalujte to a jděte, ledviny se opět aktivují. Třetí hodina ráno je dobou obratu, začíná zahřívací fáze, roste teplota těla a tělo se začíná připravovat na aktivitu. Hladina cukru je nízká, protože jsme několik hodin nejedli.

    5.00 – 7.00: Ráno začíná

    V tuto dobu dosahuje vrcholu činnost tlustého střeva, proto bychom měli zajít na WC a vyprázdnit se. Organismus je připraven na pozvolnou aktivitu, tělo se probouzí. Tělo je citlivé na bolest, bolestivé zákroky odložte na později. Mezi pátou a šestou se rozjíždí krátkodobá paměť, vše si lépe zapamatujete.

    Jaké sýry si můžete dopřát při dietě? Podívejte se na naše VIDEO:

    Video se připravuje ...
    Sýry, které můžete při hubnutí, mají mít nejvýše 10 procent tuků • VIDEO: Vím, co jím

/
Autor: aši

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji