Nesnídejte před desátou, radí OMG dieta. Slibuje 10 kilo dole za 6 týdnů

  • Nesnídejte před desátou, radí OMG dieta. Slibuje 10 kilo dole za 6 týdnů
    18. března  2015 
     06:00

    Dieta, která slibuje rychlé hubnutí, aniž by člověk povinně snídal? Dieta, při které se jí třikrát denně, ačkoli všude se píše o tom, že správných je pět až šest porcí? Dieta, která vám přímo nařizuje, že musíte pít černou kávu? To zní docela dobře, ale odborníci jsou vůči dietě nazvané OMG celkem skeptičtí. Třeba proto, že s ní sice zhubnete, ale více než u jiných hrozí obávaný jojo efekt. Navíc předepisuje cvičení po ránu, což ne každému udělá dobře. 

  • Kde se vzala OMG dieta?

     

    Autor: Shutterstock.com

     

    Dietu napsal Paul Khanna, osobní trenér z USA, který vyšel mimo jiné z toho, že podle jeho názoru se tuky nejlépe spalují, pokud cvičíme nalačno. To znamená ráno před tím, než se nasnídáme. Název OMG pochází z angličtiny a znamená Oh My God neboli Ó, můj bože. Každopádně slibuje úbytek devíti až deseti kil za šest týdnů, po které se má držet. 

     

  • Jaké jsou její hlavní zásady?

     

    Káva může zhoršit bolestivé křeče během menstruace.
    Autor: Shutterstock.com

     

    Dieta OMG není složitá: hlavní zásady jsou v podstatě dvě. Kromě zmíněného cvičení nalačno musíte jíst pouze třikrát denně, přičemž se nesnídá před desátou. Že si pamatujete, že lepší je to šestkrát denně? Tvrdí to sice většina výživových poradců, ale nové výzkumy kupodivu stále častěji potvrzují i druhý názor, totiž že jídlo třikrát denně stačí. Kromě toho OMG dieta nařizuje, abyste se po cvičení sprchovali studenou vodou, protože to má zrychlit metabolismus, a poté si dali horkou černou kávu. 

     

  • Co se při této dietě nesmí?

     

    Brokolice je na hubnutí super.
    Autor: Profimedia.cz
    Existují samozřejmě také doporučené, či naopak nedoporučené potraviny pro tuto dietu. Měli byste jíst hodně bílkovin a zeleniny, naopak málo sacharidů, ale třeba také ovoce. Mezi povolené druhy ovoce patří borůvky, citron, ananas, jahody, avokádo, grep, limetky, švestky, zakázané jsou třeba datle, hrušky i meruňky. Jíst by se mělo naposledy lehké jídlo v podvečer – čili zapomeňte na vydatné večeře nebo na večeře s rodinou. 

     

  • Proč je tak kontroverzní?

    Zapisujte si vše, co sníte. Lépe si pak z jídelníčku něco vyřadíte.
    Autor: Shutterstock.com

    Tato dieta sice nepředepisuje vyloženě hladovění, přesto z ní odborníci nadšení nejsou, protože je moc rychlá. Optimální rychlost hubnutí je půl kila až kilo týdně, což činí tři až šest kilo za šest týdnů, devět až deset už je moc. Nevýhodou této diety je i radikální omezení sacharidů, což jednak nesvědčí mozku, jednak po návratu k normální stravě hrozí jojo efekt. Také káva nalačno není ničím moc zdravým, může podráždit žaludek, stejně jako může cvičení po ránu způsobit závratě. Kritiku sklízí také vynechávání snídaně. 

  • Čím se u ní inspirovat?

    Autor: Shutterstock.com

    Na druhou stranu, něčím se inspirovat můžete. Je dobré zapamatovat si, že zeleniny by měl člověk jíst spíše více a ovoce spíše méně, dobré je také zvyknout si na pravidelný pohyb. Špatná nemusí být ani pouhá tři jídla denně, pokud vám to vyhovuje. 

/

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji