Nejíte lepek, i když jste zdraví? Děláte chybu, říká lékař

Nejíte lepek, i když jste zdraví? Děláte chybu, říká lékař
4. dubna  2018 
 06:00

Přestali jste jíst rohlíky a těstoviny, knedlíky, prostě všechno, v čem je lepek, protože chcete zhubnout? Dobře, ale jako u jiných diet je potřeba držet se zdravého rozumu. Všeho moc škodí. Vynechat lepek úplně vám v ničem nepomůže.

Znáte ve svém okolí někoho, kdo trpí celiakií? Pak asi víte, že nesmí jíst nic, v čem je lepek – tedy to je cokoliv s obsahem pšenice, ječmene, žita, špaldy a ovsa. A nejen to! Podle gastroenterologa Pavla Kohouta z Thomayerovy nemocnice v Praze je bezlepková dieta, která by se při tomto onemocnění měla dodržovat, natolik striktní, že je pro celiaka například nebezpečné i používat stejné prkénko, na němž ostatní obalují řízky. Nestačí ho pouze omést, ale je nutné přípravu jídel zcela oddělit.

Hubnutí bez lepku

Mnoho lidí však v poslední době vyřazuje ze stravy lepek cíleně, i když žádné problémy nemá, a to ve snaze o zdravější jídelníček nebo o štíhlejší postavu. „Je to nesmysl,“ říká Pavel Kohout. „Žádná studie nedokázala zdravotní přínos bezlepkové diety pro zdravého člověka nebo třeba pro zvýšení sportovního výkonu,“ dodává lékař.

Hubnutí se při vyřazení lepku sice většinou dostaví, ale je způsobeno tím, že člověk přemýšlí nad složením svého jídelníčku, a tak přestane jíst různé hotovky na ulici, jako jsou párek v rohlíku, smažák v housce a podobně. Takže omezit lepek a stravovat se zdravěji – ano. Vyhnout se lepku úplně – ne, pokud jste zdraví.

Pokud máte oprávněné podezření, že byste mohli trpět celiakií nebo nesnášenlivostí lepku, nepřestávejte ho sami od sebe jíst a raději rychle vyhledejte lékaře. Na krevní testy vás může poslat kterýkoliv lékař. Pokud však přestanete ještě před nimi jíst lepek, nemoc se při testování krve neprojeví, i když ji třeba máte! Když jsou testy pozitivní, následuje biopsie tenkého střeva, která diagnózu buď potvrdí, nebo vyvrátí.

Více o celiakii a bezlepkové ditě najdete na mojezdravi.cz.



Autor: Kateřina Erbsová

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji