Zbavte se celulitidy jednou provždy: Víme, jak ji porazit!

Zbavte se celulitidy jednou provždy: Víme, jak ji porazit!
29. listopadu  2017 
 06:00

Celulitida, neboli pomerančová kůže, trápí většinu žen. Vůbec nezáleží na tom, jestli jste štíhlá, máte boky jako skříň nebo chlapeckou postavu. Celulitida nemá s obezitou příliš mnoho společného. S pohybem a stravovacími návyky ale ano. Poradíme vám, jak se jí zbavíte navždycky.

Když vám někdo bude slibovat, že na nějakém přístroji nebo díky určité metodě zeštíhlíte a ztratí se vám celulitida, nevěřte mu. Ne že by to nebylo možné, ale obvykle zapomene k tomu dodat jednu podstatnou věc – jakmile jednou vstoupíte do této války a dosáhnete prvního vítězství, nikdy už pak nesmíte přestat bojovat.

Za celulitidu může kombinace několika faktorů. Dvěma hlavními jsou nevhodné stravování a málo pohybu. To má za následek pomalý metabolismus a špatnou funkci lymfatického systému. Zapomenout nesmíme ani na hormonální antikoncepci, která – vedle své užitečné funkce při plánování rodičovství – zasahuje do kolagenu podkožního vaziva a způsobuje zbytnění a tuhnutí tkáně.

Za to, že celulitida trápí především ženy, může genetika. Vazivová tkáň je velmi pružná, aby se v případě těhotenství mohla co nejvíce roztáhnout do všech stran; snáze proto dovoluje tukovým buňkám zvětšovat svůj objem. Mužské buňky jsou plošší a rozšiřují se vodorovně. Ženské buňky mají navíc kulovitý tvar a při zvětšování se tlačí vzhůru. Výsledkem je ochabnutí vaziva a zpomalení lymfatického systému, takže se zhorší prokrvení kůže. Podkožní buňky se tak plní škodlivými odpadními látkami a odumřelé buňky se nevyplavují z těla, ale usazují se v podkoží.

 

Co dělat, když máte celulitidu:

  • Sprchujte stehna a zadek silným proudem vody (střídavě teplou a studenou vodou), krev i lymfa se rozproudí.
  • Ideální je přidat k tomu ještě masírování krouživými pohyby drsnou žínkou nebo kartáčkem. Při masírování vždy postupujte směrem k srdci.
  • Můžete si pořídit galvanickou žehličku, která stimuluje pokožku a zvyšuje proudění krve a lymfy.
  • Na závěr péče je dobré ošetřenou partii natřít – například zpevňujícím mlékem obsahujícím látky, jež podněcují prokrvení.

Zapomenout nesmíte na dobrý pitný režim, v němž by neměl chybět zelený čaj, protože působí blahodárně na snížení hladiny krevních tuků, nic nezkazíte ani čisticími a bylinnými čaji. Přidáte-li k tomu ještě pravidelný pohyb, zmaříte celulitidě práci.

Další tipy a rady, jak se zbavit celulitidy, najdete na Mojezdravi.cz

Autor: Adéla Nová/Moje zdraví

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji