Jak rychle zhubnout: Diskuse slibují až pět kilo týdně, ale přiberete dvakrát tolik!

Jak rychle zhubnout: Diskuse slibují až pět kilo týdně, ale přiberete dvakrát tolik!
31. října  2017 
 06:00

Internetové diskuse nabízejí mnoho rad a tipů, jak zhubnout o tři nebo pět kilo za týden, nejvýše za dva. Nikdo vám už ale neřekne, že to není zdravé a že vám to dlouho nevydrží. Jaká rizika na vás číhají v internetových diskusích o hubnutí a jak se v radách z nich vyznat? 

Pokud potřebujete drasticky zhubnout kvůli blížícímu se večírku, dovolené nebo svatbě, můžete si být jistí, že na webových diskusích rady najdete. Počítejte ale rovnou s tím, že pokud se vrátíte k běžnému stravování, shozená kila se taky vrátí zpátky a nejspíš jich pár také přibude.

 

Rychlým tempem k jojo efektu

Diskutující si v podobných situacích většinou vyměňují tipy na zaručené rychlé diety, které jsou většinou poněkud extrémní. Mnohé z nich přímo zavánějí hladověním. To je ale nejjistější cesta k tomu, jak tělo vystrašit a způsobit, že jakmile začnete zase jíst normálně, uloží si každý přijatý kilojoul. Zvláště pokud takové diety opakujete, stanete se typickým příkladem jojo efektu, kdy o tři kila zhubnete, ale pak pět přiberete. Ideální a bezpečný úbytek váhy je půl až jedno kilo týdně, ne více. 

A ještě jedno riziko v sobě internetové diskuse o hubnutí skrývají – běžně se jich účastní propagátoři různých dietních směsí, kteří v nich více či méně nápadně vychvalují nabízený produkt. Někdy jde přímo o prodejce, někdy o jedince, kteří jsou placeni za takovou propagaci, včetně uvedení webové stránky. 

Nejenže za tyto výrobky utratíte obrovské množství peněz, ale ani – stejně jako u již zmiňovaných extrémních tukožroutských diet – nemůžete očekávat dlouhodobé výsledky. Přece jenom maso s rýží nebo zeleninou je o dost lepší než strava v prášku. A hlavní rada na závěr: Buďte v pohodě! Bez psychické pohody a dobré nálady to zkrátka nejde. 

Zaručeným receptem na zdravé a dlouhodobé hubnutí je vyvážený jídelníček, který je doprovázen pravidelným pohybem. Není třeba si odpírat to, co máte rádi. Jen si musíte pamatovat, že nic se nemá přehánět, a tak by ani nezdravé a tučné jídlo nemělo mít primární postavení ve vašem stravování. Vaše strava by měla být vyvážená a pestrá a měli byste se naučit jíst až pětkrát denně. Jedině tak zamezíte působení hladu a přirozenou cestou snížíte množství zkonzumovaného jídla. 

Podívejte se, co by měly jíst ženy po třicítce, aby zhubnuly nebo nepřibraly:

Video se připravuje ...
Co by měly jíst ženy po třicítce, aby zhubly nebo nepřibraly • VIDEO: Vím, co jím

Autor: Aneta Pařízková

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji