12 věcí, které musíte vědět, pokud se chcete stát veganem

12 věcí, které musíte vědět, pokud se chcete stát veganem
14. října  2017 
 06:00

Veganství je právě v kurzu. Veganem je třeba bývalý americký prezident Bill Clinton, dále Alicia Silverstone či Jay-Z nebo Beyoncé. Pokud se jím chcete stát i vy, nezapomeňte, že život bez masa, vajec a mléčných výrobků má mnoho pozitiv, ale i negativ. Prozradíme vám jakých.

Připravte se na to, že budete muset odpovídat na spoustu otázek. "Lidé jsou velmi citliví na svou stravu, zvláště když jim v této oblasti popíráte to, v co vždycky věřili," říká dietoložka Julie-Anna Hever ze společnosti Veria Living. Nenechte se ale znechutit a stůjte si za svým. Staré moudro praví, že čas je nejlepší lékař. Během pár týdnů si na vaše nové stravovací návyky všichni zvyknou. 

Budete muset najít nové zdroje bílkovin

 "Každé jídlo by mělo obsahovat bílkoviny," říká veganská dietoložka Valerie Rosser. Proteiny jsou stavebními kameny života: rozkládají se na aminokyseliny, které podporují buněčný růst. Lékařský institut doporučuje, aby dospělí jedinci přijímali nejméně 0,8 gramu bílkovin denně na každý kilogram tělesné váhy. Bílkoviny získávají vegani z přírodní sóji, dále konzumují například čočku či fazole.

Kolik zeleniny a ovoce bychom měli denně sníst? Podívejte se na naše video:

Video se připravuje ...
Kolik ovoce a zeleniny bychom měli denně sníst? • VIDEO: Vím, co jím a piju
 

Oblíbenou náhražkou je sója

Sója má dvě strany mince. Jedni ji zavrhují, druzí ji vychvalují. Z nejnovějších studií ale vyplývá, že přílišná konzumace sójového masa je pravděpodobně ještě horší, než kdybyste měli na talíři kus pořádného masa. Náhražky masa jsou totiž nasyceny sodíkem a konzervačními látkami. Proto si při výběru sójových potravin pečlivě čtěte štítky. 

K veganství přejděte pomalu

Platí i to, že mávnutím kouzelného proutku se z vás vegan nestane. Lepší je na to jít pomalu. Nejprve začněte tím, že do své stravy přidáte více ovoce a zeleniny a omezíte konzumaci masa. Pokud už si nějaký ten kus dobrého hovězího dáte, rozhodně si nedělejte mastný steak, ale raději ho uduste. Jednoduše zkuste jíst zdravěji.

Dalších osm rad, jak se stát zdravě veganem, si přečtěte na mojezdraví.cz.

Autor: Daniel Mareš

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji