5 potravin, u kterých byste rozhodně nečekali, že v nich bude cukr

  • 5 potravin, u kterých byste rozhodně nečekali, že v nich bude cukr
    2. srpna  2017 
     06:00

    Člověk, který se rozhodne zhubnout, je vystaven mnoha úskalím. Jedním z nich je i to, že se potraviny často tváří jinak, než jaké ve skutečnosti jsou. Takže někdy se může zdát, že jejich konzumace vám vůbec neublíží, jenže opak je pravdou. Dejte si pozor na tyto potraviny, ve kterých se skrývá cukr! 

  • Cereálie

    Ovesné vločky
    Autor: Profimedia.cz
    Snídáte ráno cereálie s jogurtem, protože si myslíte, že je to lepší než houska se sýrem? Ale kdeže. Pokud si nemícháte doma sami ovesné vločky, tedy nevíte přesně, co je v nich obsaženo, můžete tvrdě narazit. Cereálie totiž bývají praženy, obsahují tedy zbytečný tuk, a navíc jsou přislazovány. Podívejte se na složení. Když si je mícháte s jogurtem, platí, že pokud není bílý, přírodní, zbytečně se vystavujete přísunu cukrů.

  • Müsli tyčinky

    Pozor na müsli tyčinky!
    Autor: iStock
    Je to s nimi podobné jako se snídaňovými cereáliemi. Ačkoliv se na první pohled zdají jako dietní svačinka, někdy se v nich skrývají zbytečné cukry, a navrch také tuky. Do müsli tyčinek se přidávají kukuřičné škroby nebo glukózo-fruktózový sirup, což je v podstatě ta nejčistší forma sacharidů. Pokud přece jen chcete mít v kabelce müsli tyčinku jako poslední formu záchrany, tak volte raději tu bez polevy a přečtěte si složení, ať víte, zda neobsahuje zbytečné cukry.

  • Ovocné kapsičky

    Dietu dětských přesnídávek mají vyzkoušenou i celebrity.
    Autor: Shutterstock.com
    Ovocné přesnídávky a různá pyré jsou také velmi oblíbenými potravinami, hlavně co se týče řešení rychlého pokrmu ke svačině. Ale to, že je někde ovoce, ještě neznamená, že to nemá jiné přísady. Do některých se totiž přidává cukr, jindy zase třeba přesnídávky nebo ovocné kapsičky obsahují glukózo-fruktózový sirup.

    Jak dopadly kapsičky v testování?

    přesnídávky
    Autor: red
  • Zálivky

    Nejhorší, co může být, je když do salátu kromě smaženého masa, krutonů a tučného sýra přidáte ještě majonézovou zálivku.
    Autor: Shutterstock.com
    Zeleninový salát je příjemné osvěžení v horkých dnech, kdy se nám nechce jíst nic jiného. Navíc zelenina má málo kalorií, takže je tu určitá šance na to, že byste po tom mohli i zhubnout. Pokud tedy nepoužíváte dresinky koupené v obchodě. Ačkoliv jsou slané a nepřipadá vám to, obsahují cukr. Takže zbytečně do sebe dostáváte sacharidy. Místo toho zkuste doma věnovat pár minut výrobě svého dresinku. Stačí vám k tomu bílý jogurt, česnek, sůl a pepř.

  • Sušené ovoce

    Sušené ovoce bývá přislazované cukry.
    Autor: iStock
    Velkým omylem bývá také sušené ovoce. To, pokud chcete zhubnout, byste měli jíst jen s velkou opatrností. Samo o sobě totiž skrývá poměrně dost sacharidů, navíc někdy bývá přislazováno, aby nebylo tolik kyselé. A jak to, že obsahuje tolik sacharidů? Vezměte si, že najednou sníte třeba deset meruněk – takovou porci byste zvládli, kdyby byly čerstvé?

    Více o tom, v jakém jídle se skrývají cukry, aniž byste to tušili, se dočtete na webu Moje zdraví. 

/

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji