Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

8 věcí, které nám nejvíc ničí zuby: Pozor na sušené ovoce a koupání v bazénu

  • Že o své zuby musíme pečovat, víme všichni. Ale víte, čím si je ničíte?
    22. května 2016 | 06:00

    Víte o tom, že nám často ničí zuby věci, o kterých to vůbec netušíme? Když takové činnosti omezíme, určitě to poznáme na menší kazivosti chrupu a u zubaře ušetříme peníze. Co je tedy pro zuby škodlivé?

  • Mytí zubů tvrdým kartáčkem

    Čistit zuby je základ.
    Autor: Shutterstock.com
    Hodně lidí si myslí, že hrubší kartáček s tvrdými štětinami pomůže chrup lépe vyčistit. V dobré víře si tak dřou zuby i dásně. Je to ale přesně to, co by dělat neměli. Ničí si totiž zubní sklovinu a pomáhají vzniku kazů. Podle stomatologů je naopak nejvhodnější měkký kartáček s rovně zastřiženými štětinami. Ani mytí zubů hned po jídle není v pořádku. Je třeba počkat tak hodinu, aby se neutralizovaly sliny a nedocházelo k další erozi skloviny.
  • Časté pití čaje a kávy

    Bez několika hrnečků kávy si mnozí vůbec nedokáží představit svůj den. Češi prostě kávě propadli.
    Autor: profimedia.cz
    Nápoje s vyšším obsahem kofeinu se na zubním kazu podílejí překvapivě často. Káva také omezuje tvorbu slin, což přispívá k vyšší náchylnosti ke kazům. Po kávě je tedy potřeba napít se vody nebo si alespoň vypláchnout ústa. Čaj a káva rovněž způsobují nehezké zbarvení skloviny do žluta nebo do hněda. Proto se doporučuje alespoň jednou denně si mýt chrup pastou s bělicím účinkem po dobu nejméně deset minut. Zubům nesvědčí ani jinak velmi zdravá voda s citronem, protože kyselost silně poškozuje zubní sklovinu.
  • Koupání v bazénech

    Autor: Shutterstock.com
    Nevadí koupel jako taková, ale pravidelné plavání v chlorované vodě ano. Chlor totiž také narušuje zubní sklovinu. Jedinou možností, jak si zaplavat bez obav z kazů, je neotvírat ve vodě ústa.
  • Piercing v ústech

    Piercing může zuby poškodit.
    Autor: Shutterstock.com
    Nejčastěji ho míváme na jazyku nebo na rtech. Tahle okrasa ale poškozuje zuby, protože ať chceme nebo ne, každou chvíli na tuhle ozdobu narážejí. Ťukáním se často narušuje sklovina a kaz je jen otázkou času.
  • Žvýkání kostek ledu

    I s oparem lze úspěšně bojovat, musíte jen začít včas!
    Autor: Shutterstock.com
    Zejména v teplých dnech si rádi přidáváme do nápojů kostičky ledu, které potom žvýkáme v ústech. Tím, že jsou ledové, tvrdé a křehké, můžou způsobit popraskání skloviny. To je pak živnou půdou pro bakterie, které ji rozkládají a způsobují kaz.
  • Konzumace sušeného ovoce

    Banánové chipsy
    Autor: Shutterstock.com
    Zubům velmi vadí i přírodně usušené ovoce, které mnozí z nás považují za velmi zdravou alternativu sladkostí. Bohužel, pro naše zuby je to doslova pohroma, protože většina druhů – včetně oblíbených jablek, meruněk, ananasu a podobně – obsahuje velké množství cukrů. Ty rozkládají sklovinu a zuby se začnou kazit.
  • Skřípání zuby

    úsměv
    Autor: Shutterstock.com
    Asi ani nevíte, že až 25 procent lidí (dětí i dospělých) v noci skřípe zuby. Nebo, přesněji řečeno, tře horní a dolní řadu zubů o sebe, a vzniká tak nepříjemný zvuk, který chrup poškozuje – a hrozí i ulomení části zubu. Nejčastější příčinou bývá stres a nervozita v bdělém stavu, spekuluje se o dědičné zátěži a souvislosti s epilepsií. U dětí je to při prořezávání zubů. Když nás partner na skřípání ve spánku upozorní, je třeba brát to vážně a snažit se během dne hlavně víc relaxovat, odpočívat, zkrátka uklidnit se.
  • Pití bílého šumivého vína

    Autor: Shutterstock.com
    Dát si skleničku dobře vychlazeného sektu nebo bílého vína je sice příjemnou relaxací, ale pro zuby to není nic pozitivního. Bílá vína jsou v zásadě kyselejší než červená a kyselina narušuje zubní sklovinu. Ještě horší je i plyn v šumivých vínech, který erozi skloviny urychluje. Nejhorší je pro chrup převalování doušků na jazyku – to se pak tekutina dostane opravdu do každé štěrbinky.

Autor: rie
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...