Co začít teď jíst, abyste v létě měla dokonalou postavu? Zkuste toto!

  • Co začít teď jíst, abyste v létě měla dokonalou postavu? Zkuste toto!
    30. března  2017 
     06:00

    Že teď díky stále silnějšímu slunci nemáte ani chuť na těžká jídla? Naopak byste si dala saláty a ovoce? Ale je to dobře pro tělo? Co tedy vlastně jíst, abyste po zimě trochu zhubla a cítila se ve svém těle dobře?

  • Odlehčete játrům!

    Chcete zhubnout a držíte hladovku? To vám akorát uškodí!
    Autor: Shutterstock.com
    Po zimě je potřeba odlehčit játrům, která zpracovávají tuky, a to právě snížením jejich podílu v jídelníčku. Tedy především je důležité omezení živočišných tučných bílkovin. Ani množství stravy už nemusí být tak velké, aby uspokojilo potřeby organismu. „Obecně doporučuji stravu odlehčit od všeho tučného a konzumovat menší porce. Jarní barevná a lehká strava nám pomůže dosáhnout i lepší nálady a pocitu štěstí,“ říká expertka na výživu Eva Kuhnová.

    Jaké ovoce a kolik ho můžete sníst, když chcete zhubnout? Podívejte se na video!

    Video se připravuje ...
    Ovoce a dieta: Kolik a jaké druhy si můžeme dovolit, a které nikoliv? • VIDEO: Vím, co jím a piju

  • Barvy i na talíři

    ...
    Autor: shutterstock.com
    Na jaře je vše zelené, barevné, křehké a pružné, proto se nebojte – ovoce a zelenina by měly být součástí každého jídla, ať už jde o jablka, hrušky, ředkvičky, cukety, kukuřici… Vsaďte také na zelené druhy salátů: polníček, baby špenát, rukolu. Opatrně s rajčaty či paprikami, které ještě nejsou dozrálé, lepší jsou pro vás až během léta. „Minimálně dvakrát týdně zařaďte do jídelníčku luštěniny, buď naklíčené, jako jsou cizrna, mungo klíčky, malé fazolky, čočka atd., nebo uvařené a přimíchané do zeleninového salátu," radí dál Eva Kuhnová. „Tento na minerály a vitaminy bohatý zdroj rostlinných bílkovin nám pomůže odlehčit pokrmy od bílkovin živočišných a na ně vázaného tuku."

  • Snídaně a svačiny

    Na jaře vsaďte na ovesné vločky!
    Autor: Shutterstock.com
    A jaké jsou další rady odborníků? Ovesné vločky, které způsobují pocit štěstí, dochucené kardamomem a medem, směsí ořechů a semínek mohou být jarní snídaní plnou energie. Zeleninové šťávy připravené z červené řepy, špenátu a mrkve obohatí váš jídelníček o vitaminy, dejte si je zase ke svačině. „Pro další odlehčení se pokuste těstoviny, pečivo nebo rýži k večeři nahradit jen dušenou zeleninou nebo čerstvým zeleninovým salátem. Přidat můžete kousek ryby, kvalitního drůbežího masa nebo kozího sýru a pečenou červenou řepu.“

  • Okořeňte si život

    Medvědího česneku je na jaře všude dostatek.
    Autor: Shutterstock.com
    Samozřejmě berte dary přírody: na vašem stole můžou být totiž méně obvyklé kopřivy, pampelišky, podběl, medvědí česnek, naklíčená semena a třeba řeřicha. Z koření používejte kmín, hořčičné semínko, oregano, šafrán a především kurkumu pro její protizánětlivé a detoxikační účinky. Zkrátka vše, co vám příroda nabízí, berte.

    Jíte zeleninu místo příloh? Pozor na to! Podívejte se proč:

    Video se připravuje ...
    Jíte zeleninu místo příloh? Chyba! Možná kvůli tomu nehubnete • VIDEO: Vím, co jím a piju

/
Autor: bla

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji