- 11. března 2017 06:00
Jakmile se rozhodnete držet dietu, obvykle vás jako první asi napadne: Budu muset z jídelníčku vypustit sladké? Dezerty, dortíky, čokoláda, to všechno musí opravdu a navždycky pryč? Ne tak docela. Někdy stačí pár malých změn a triků a sladkosti i nadále můžete konzumovat.
Hlavně žádné zákazy!
...Autor: ShutterstockI odborníci už dnes říkají, že pokud chceme skutečně zhubnout, neměli bychom si nic striktně zakazovat. To potvrzuje i zakladatelka STOB Iva Málková: „Změny musí být trvalé, takže musí být příjemné. Pokud si zakážeme oblíbenou potravinu, třeba dortík, budeme to brát jen jako provizorium před návratem k původním návykům, a váhové úbytky tak nebudou trvalé.“ Jaké sladkosti si tedy můžete dopřát bez pocitu viny? Nebo jak to provést, abyste drželi své chutě pod kontrolou?
Pamlsky obsahující maximálně 700 kJ
...Autor: Shutterstock.comVyberte si takové, které nemají víc než 700 kJ v jednom kousku. Vedle kalorické hodnoty ale sledujte také složení, zejména živin, které mají tendenci v naší stravě chybět. „Jde především o vlákninu, vápník a celá zrna,“ říká nutriční terapeutka Sarah Bedwell. Které potraviny to tedy jsou? Například tyčinky bez polevy (vyhněte se zejména té jogurtové) nebo s tmavou polevou z hořké čokolády, ořechové tyčinky či proteinové tyčinky. Pokud zvolíte proteinovou tyčinku (například Guareta, Nutrend atd.), nikdy byste ji neměli brát jako náhradu pestré stravy, ale pouze jako doplněk a rychlé řešení svačiny, když vás přepadne mlsná. Díky proteinům vás rychle přejdou chutě a nepřiberete.
Dopřejte si přírodní dezert - ovoce
...Autor: shutterstock.comProč složitě koumat, kde a jakou koupit tyčinku, když se můžete spolehnout na přírodu? Ovoce je ideální sladkost, která vaše touhy po sladkém rozhodně splní. „Ovoce je přirozeně sladké, a pokud ho budete konzumovat přiměřeně, nic se nestane,“ říká mluvčí Americké dietetické asociace Joan Blake. Ovoce byste si měli ale dopřát spíše dopoledne a vždy s bílkovinou. „Ovoce zabraňuje vzniku chuti na sladké a bílkovina vás zasytí na delší dobu,“ radí nutriční terapeutka Dana Šímová z Dany Slim. „Vhodné je ovoce kombinovat s mléčným výrobkem, abyste získali bílkoviny. Nebo si můžete udělat domácí pudink s nízkým obsahem tuku a navrch nakrájet ovoce,“ dodává nutriční terapeutka.
Video se připravuje ...Upravte si recepty a
Sušené ovoceAutor: Shutterstock.comNemusíte se trápit výčitkami. Své sladkosti si připravujte předem a trošku pozměňte recepty na své oblíbené dezerty. Při pečení domácích koláčů můžete nahradit polovinu tuku jablečným pyré nebo řepkovým olejem, místo bílé mouky použijte celozrnnou. Sušené ovoce si můžete nakrájet a „nasáčkovat“ po menších porcích a pomalu si stanovené množství vychutnat – tím zabráníte bezmyšlenkovitému zhltnutí celého sáčku. „Sušené ovoce kupujte nedoslazované,“ radí nutriční terapeutka Dana Šímová.
Čokoláda ano, želatina ano, pudink ano
Jde o chutě, nebo intuici?Autor: Shutterstock.com„Když si nějakou nepříliš vhodnou potravinu dopřejete, upravte celkový denní jídelníček tak, aby splňoval zvolený příjem s daným poměrem živin. Když si dáte dort, uberte tuk, místo máslového dortu si dejte kousek tvarohového řezu s tenkým piškotovým těstem a vrstvou tvarohu a podobně,“ radí Iva Málková. Místo máslového krému jsou vhodné želatina, sníh z bílků nebo ovoce. Ani na čokoládu nemusíte zanevřít zcela, ovšem pochutnejte si na kvalitní hořké (minimálně 70 % kakaa). „Stačit budou třeba jen dva čtverečky a vaše chutě dostanou své. Oblíbenou sladkost si raději občas dopřejte, těšte se z ní a pomalu si ji bez výčitek vychutnejte,“ radí Iva Málková. Nebo si nakrájejte ovoce a do 1 lžíce rozpuštěné čokolády si ho namáčejte.
Zamrazujte jogurty a ovoce
...Autor: ShutterstockNěkteré potraviny vypadají v čerstvé podobě či koupené jednoduše, a tak vás ani nenapadne, že by z nich mohl být skvělý sladký a zdravý pamlsek. Zkuste transformovat například bílý jogurt: přidejte do něj ovoce, našlehejte ho a pak dejte do papírových kelímků a zamrazte ho. „Mějte vždy po ruce mrazené ovoce, můžete ho rozmrazit v mikrovlnce a udělat z něj polevu bez cukru na zmrzlinu nebo z něj připravit smoothie či sorbet s malým množstvím džusu nebo nízkotučného jogurtu,“ radí Joan Blake. „Vyrobit si můžete i domácí ovocnou zmrzlinu, ideálně nedoslazenou,“ radí Dana Šímová.
A pokud jste se rozhodli začít s cvičením, máme pro vás 8 triků, které vám pomoou u cvičení vytrvat. Čtěte na mojezdravi.cz.
/
Klíčová slova: