Víkendový detox krok za krokem: Pročistíte si tělo a zhubnete!

Víkendový detox krok za krokem: Pročistíte si tělo a zhubnete!
2. března  2017 
 06:00

Nejde o hladovku, ale o dvoudenní odlehčený jídelníček, který uleví vašemu trávení. Pročistí tělo a zároveň nastartuje organismus k hubnutí. Co ho vyzkoušet hned tenhle víkend? Nebudete k tomu potřebovat mnoho. 

Sobota ráno

PO PROBUZENÍ

Horká voda s citronem

„Při detoxu je vhodné zvýšit příjem tekutin, především čisté neperlivé vody, aby docházelo k rychlejšímu vyplavování škodlivin,“ říká Jiří Stabla, odborník na detox z Carun.cz. Vlažná voda s citronem umí dobře vyčistit střeva. „Díky tomu začnete lépe přijímat vitaminy a všechny látky potřebné pro tělo,“ dodává Jiří Stabla. Kyselost ale nesedí každému, proto si klidně dejte jen horkou vodu.

Citronová kúra

Je pro ty z vás, kdo chcete hodně striktní kúru. „Mnoho dobrých referencí od našich pacientů máme na očistnou citronovou kúru, která se provádí jeden nebo dva dny. Potřebujete pouze citrony, vodu, javorový sirup a kajenský pepř. Pije se 6 až 7 sklenic denně,“ uvádí Jiří Stabla.

Recept:

300 ml teplejší vody

2 lžíce citronové šťávy z čerstvých citronů

2 lžíce javorového sirupu (ideálně typ C, neslazený a bez aromatu)

špetka kajenského koření (červený pepř, chilli)

8.30 SNÍDANĚ

Detoxikační zelené smoothie

Co potřebujete: hrst čerstvého špenátu, hrst římského salátu, 4 malé kousky celeru, 1 jablko, 1 hrušku, šťávu z 1 limetky, 1 lžíci mladého ječmene

Postup: Všechny ingredience vložte do mixéru a rozmixujte. Vodu dolévejte postupně podle toho, jak husté smoothie máte ráda.

Tenhle tip pro vás připravila Zuzana Lužná, autorka několika e-booků a kurzů o raw stravě. „Základem pro kompletní očistu organismu je kvalitní strava. Po tomto víkendu byste měla pokračovat ještě 14 dní a konzumovat lehčí jídla, zdraví prospěšné potraviny, jako jsou ovoce a zelenina i superpotraviny. Doporučuju živou stravu, která je ideální a pro lidské zažívání velmi přirozená,“ dodává Zuzana Lužná z LoveOfRaw.cz.

Sobota dopoledne

10.00 ROZPOHYBUJTE SE

Jarní detox souvisí i s pohybem, proto vyrazte ven na příjemnou procházku. Celý týden jste v kanceláři nebo jinde v práci, tak šup ven. Načerpejte trochu slunečních paprsků nebo zkrátka venkovního světla. Bude vám dobře po těle i na duši. Navíc vás nemine skvělý pocit z toho, že jste pro sebe udělala zase něco dobrého.

13.00 OBĚD

Dušená brokolice s ořechy

Co potřebujete: 200 g brokolice, nejlépe čerstvé, připravené na páře s kapkou olivového oleje a pár oříšky (pokud se vám to zdá málo, přidejte třeba mrkev)

Detoxikace a zdravá strava vůbec některé potraviny vylučují. Jsou to mléčné výrobky, červené maso, pšenice, pečená jídla, sušené ovoce, bílý cukr, bílé pekařské výrobky, sladkosti, moučníky, čokoláda.

Naopak vhodné jsou tyto druhy zeleniny: mrkev, červená řepa, zelí, celer, cibule, brokolice, špenát, okurka. Zdravá strava musí obsahovat také luštěniny, které jsou její důležitou součástí, například tedy čočku, cizrnu, fazole a hrášek. Detox strava musí obsahovat i dostatečné množství kvalitních obilovin a vláken, jejichž velmi dobrým zdrojem jsou hnědá rýže, proso, pohanka, amarant, psyllium.

A pokud se těšíte na jarní sluníčko, přečtěte si pár tipů, jak si ho užít bez rizika na mojezdravi.cz.

Sobota odpoledne

16.00 MASÁŽ

Zajděte si na masáž. Tuhle radu uvítáme snad všechny – skvělá masáž totiž dokáže potěšit vždycky. Vsaďte tentokrát třeba na thajskou nebo lymfatickou, která vám rozproudí lymfatický systém. A nezapomeňte pak hodně pít, ať pomůžete škodlivinám odcházet z těla. Podobně uvolňující účinky má i sauna, takže pokud masáž nemáte ráda, jděte do sauny. Saunování pomáhá podpořit imunitu, uvolnit svaly, ale i psychiku a zbaví vás bezprostředního působení stresu. A je ideální pro odstranění nežádoucích látek z organismu.

19.00 VEČEŘE

Tmavá rýže s tofu

Co potřebujete: 60 g rýže a půl kostky tofu, zelený salát

Postup: Rýži uvařte, mezitím krátce poduste tofu a připravte si salátek. Rýži smíchejte s tofu. Podávejte se salátem.

22.00 DO POSTELE A SPÁT

Abyste za tento víkend dočerpala energii, chce to vydatný spánek. V ložnici mějte chladněji než v jiných místnostech, prospívá to kvalitě spaní. Oblečte se do teplého, protože vám možná bude kvůli snížení jídelních porcí zima. Večer nepijte alkohol a během dne ani kávu nebo černý čaj, naopak si dejte horkou vodu nebo dobrý bylinkový čaj na dobrou noc. Stačí jeden šálek, ať nemusíte v noci několikrát na toaletu. Spánek si dopřejte alespoň osmihodinový. Uvidíte, jak dobře vám ráno bude.

PO PROBUZENÍ

Voda s citronem

8.15 RANNÍ JÓGA

Zacvičit si můžete doma, ale lepší je zajít si na lekci. Jógové pozice totiž pomáhají tělu k lepšímu fungování podobně jako půst a také s jejich pomocí „masírujete“ vnitřní orgány.

10.00 SNÍDANĚ

Čas na smoothie

Můžete si dát stejnou dávku vitaminů jako včera. Ale přinášíme vám i další tip, třeba vám bude chutnat víc.

Ovocné detoxikační smoothie

Co potřebujete: 1 banán na kousky, 1 šálek malin nebo jiného ovoce, 1/2 šálku ananasu, 1 šálek kokosové vody, 1/4 lžičky čerstvého zázvoru, 1/4 šálku čerstvého špenátu, 1 polévková lžíce lněného semínka

Postup: Vše rozmixujte v mixéru dohladka. Chcete-li, můžete přidat ještě kokosovou vodu.

Neděla dopoledne

12.00 PEELING TĚLA

Když očista, tak dočista. Stejně si po józe zasloužíte teplou sprchu, tak si ji dopřejte i s peelingem. Ten z pokožky dostane všechny odumřelé buňky a zároveň díky tření popostrčíte i lymfatický systém.

13.00 OBĚD

Super polévka

Zahřeje a pročistí.

Co potřebujete (pro 2 velké porce nebo 4 menší): 3 mrkve, 3 stonky řapíkatého celeru, 2 petržele, 1/2 stonku středního pórku, 1 menší cibule, 2 stroužky česneku, špetku soli, pár kuliček barevného pepře, 2 bobkové listy, větvičku čerstvého rozmarýnu, hrstku petrželové natě, olej

Postup: Cibuli a česnek nakrájejte nadrobno a pár minut je smažte na rozehřátém oleji. Tomuto kroku se ale klidně můžete vyhnout a rovnou dát všechno vařit do vody. Zbytek zeleniny nakrájejte na menší kousky a vše vařte spolu s kořením. Rozmarýn z větvičky netrhejte, později ho vytáhnete v celku. Vařte cca 45 minut, dokud zelenina nezměkne, můžete ale nechat vše vařit i delší dobu (čím déle, tím je polévka intenzivnější). Pak vytáhněte bobkový list a rozmarýn a polévku podávejte posypanou čerstvou petrželovou natí.

Neděle odpoledne a večer

15.00 PROCHÁZKA

Znovu je čas se jít projít, tak vyrazte, dokud je venku světlo. Protáhněte tělo, provětrejte hlavu i smysly. Nezapomeňte se pochválit, jak skvěle se celé dva dny držíte a jak moc příjemně po těle vám je.

18.00 VEČEŘE

Pstruh na másle

K večeři si naservírujte pstruha na lžičce másla s pokrájeným mangem, jahodami, avokádem a trochou kajenského pepře.

21.15 RELAX

Zaplujte do vany nebo rovnou do postele a těšte se na příjemný spánek. Dobrá práce!

 

Autor: bla

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji