Zázrak na hubnutí aneb voda s citronem. Skutečně to funguje?

  • Zázrak na hubnutí aneb voda s citronem. Skutečně to funguje?
    12. září  2015 
     06:00

    Už jste slyšeli o citronové kúře? Tedy ranním pití teplé citronové vody, které má pomáhat coby očista organismu i tehdy, když hledáte způsob, jak zhubnout? V poslední době je z ní celosvětový hit. Jaké jsou vlastně důvody, proč místo dobrého kafe popíjet teplou kyselou vodu? Opravdu to funguje?

  • Skvěle pročistíte střeva

    Dlouhé vysedávání na záchodě může způsobit zdravotní problémy.
    Autor: Shutterstock.com
    Někdo si dává po ránu cigaretu s kávou, aby se některé procesy urychlily. Není to ale nutné, existují zdravější záležitosti. Když si dáte ráno teplou (ne horkou) vodu s citronem, rozhýbete střeva také – zrychlíte totiž jejich peristaltiku. Daleko snadněji se vyprázdníte. Na druhou stranu nemůžete čekat, že tak tělo zbavíte toxinů. To je přece jen legenda. 
  • Zrychlí se vám metabolismus

    ...
    Autor: Shutterstock.com
    Voda s citronem obsahuje vlákninu pektin a díky ní se ve vašem těle zrychlí látková výměna. Právě tím následně urychlíte metabolismus a pomůžete i procesu hubnutí. Na tento způsob shazování kil ale nemají odborníci na výživu úplně jednotný názor. Výživová poradkyně Kristýna Henselová tvrdí, že právě díky zrychlení látkové výměny se nadbytečných kil skutečně zbavíme rychleji – ovšem při dodržování dalších důležitých pravidel, jako jsou střídmost v jídle, dostatek pohybu a cvičení a celkově zdravý životní styl.

     

    Hana Málková ze společnosti STOB je však opatrnější. „Pro hubnutí je nejdůležitější, aby byl energetický výdej vyšší než příjem, a to není možné zásadně ovlivnit pomocí nějakých doplňků nebo takových tipů, jako je například pití citronové šťávy."

  • Příprava je raz dva

    Voda s citronem
    Autor: Shutterstock.com
    Příprava vody s citronem je nesmírně rychlá a jednoduchá: stačí do 250 ml teplé, ne horké vody vymačkat jeden menší citron a vypít. Když budete tenhle elixír popíjet pravidelně, měli byste pozorovat pozitivní účinky. 
    Video se připravuje ...
    Dostaňte z citronů co nejvíce šťávy! • VIDEO: Adam Balažovič
  • Odkyselíte si organismus

    Citrony je skvělými pomocníky na úklid. Věci vyčistí i provoní.
    Autor: Shutterstock.com
    Přestože je citron hodně kyselý, jako potravina působí paradoxně zásaditě. „Citron patří mezi silně alkalické, tedy zásadité potraviny, které vyrovnávají pH v organismu. Díky pravidelnému popíjení citronové vody tak napravujeme škody, které pácháme překyselováním těla masem, cukrem nebo alkoholem,“ říká internista a praktický lékař Štěpán Mach.
  • Zlepšíte trávení, pomůžete játrům

    Nafouklé břicho nemusí být vždy zapříčiněno nevhodným jídlem.
    Autor: Shutterstock.com
    Citrony obsahují látky zvané flavonoidy, které se využívají při různých zažívacích potížích. Šťáva citronů podporuje tvorbu kyseliny chlorovodíkové v žaludku – tím pomáhá k lepšímu trávení i těžšího jídla. Obecně gastroenterologové radí pacientům pít citronovou šťávu jako ochranu před vředovými chorobami. Citron také díky své zásaditosti účinkuje jako přírodní lék při pálení žáhy a podporuje činnost jater při produkci žluči. A i ta je nutná pro bezproblémové zažívání.
  • Zlepšíte si tlak a snížíte cholesterol

    Vysoký krevní tlak může být fatální. Snižte si ho jednoduše, úpravou životního stylu!
    Autor: Shutterstock.com
    Citronová šťáva srovnává hodnoty krevního tlaku – dokáže ho účinně uvést z vyšších hodnot do normálu. Také snižuje cholesterol. Zároveň díky nenapodobitelnému aroma umí zklidňovat a zároveň i osvěžovat mysl, a pomáhá tak těm ženám, které trpí smutkem nebo sklony k sezonním depresím.
  • Vyčistíte si krev

    citronová šťáva pročistí vaši krev.
    Autor: shuterstock.com
    Citronová voda také čistí a ředí krev. Je to díky látkám, které plod citronu obsahuje. „Lidem, kteří jsou ohroženi trombózou, doporučuji citronovou šťávu jako zdravou prevenci proti sraženinám. Obzvlášť to platí pro ženy, které dlouhodobě berou antikoncepci a kouří,“ vysvětluje doktor Mach.
  • Omládnete

    Braňte se přehnané péči pleti, můžete ji poškodit.
    Autor: profimedia.cz
    O vitaminu C, kterého je ve šťávě z citronu hodně, se ví, že má skvělé antioxidační účinky. Díky tomu omlazuje buňky a obecně organismus jako celek. Když si šťávu budete dopřávat pravidelně, omladíte se nejen zevnitř, ale i "zvenčí". Jako jiné antioxidanty pomáhá tělu zbavovat se volných radikálů, které způsobují různé zdravotní potíže, včetně rakoviny. Podle babských receptů citronová šťáva pomáhá vyhlazovat jemné vrásky a jizvy.
  • Pozor na zuby

    úsměv
    Autor: Shutterstock.com
    Šťáva z citronu má pH asi 2 až 3, což znamená značnou kyselost, kterou teplá voda může ještě podpořit. „Citron obsahuje kyselinu, která sklovinu oslabuje, takže citronáda může způsobit erozi – čili ztenčení – tenké vrstvy skloviny. Zuby jsou pak citlivější a můžou se rychleji kazit,“ vysvětluje stomatolog a implantolog Jiří Holakovský. Proto je šťávu potřeba dostatečně zředit. Nejlepší je také pít ji brčkem a potom si ústa propláchnout čistou vodou. S mytím zubů počkejte minimálně 20 až 30 minut.

     

/
Autor: rie

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji