Hubne váš muž rychleji než vy? Víme, jak ho dohnat!

  • Hubne váš muž rychleji než vy? Víme, jak ho dohnat!
    15. února  2017 
     06:00

    Prostě a jednoznačně to není fér! Zatímco on si v klidu v deset večer udělá šest knedlíků s vajíčkem a slaninou, vy nesměle uzobáváte mrkev. Výsledek? Váš muž bude mít pořád pevné břicho, zatímco vy přiberete, jen co se na jídlo podíváte. Jak je možné, že muži hubnou snáze než my? 

  • Kolik diet jste už držela?

    Snažíte se hubnout, ale pořád nic? Zkuste chodit na nákup najedena!
    Autor: Shutterstock.com
    Tak schválně: kolikrát jste pronesla onu větu, že musíte už konečně zhubnout? Určitě to bylo víckrát než jednou. A pravděpodobně jste se o to i pokusila, ale dlouho vám to nevydrželo. No a celý proces se posléze opakuje. Do toho všechny ty fitness kurzy, cvičení, hodnoty kalorických jídel, které pravděpodobně znáte nazpaměť. Tak jak je sakra možné, že váš partner, když se rozhodne zhubnout, má za pár týdnů hotovo? 

  • První výhoda: svaly

    Pro urychlení metabolismu nestačí pouze posilovat svaly, musíte si také dopřát aerobní cvičení.
    Autor: Shutterstock.com
    V teorii, tedy edukovanosti a informovanosti ohledně nutričních hodnot potravin, optimální skladby jídelníčku a správných stravovacích návyků, se muži nemohou ženám vyrovnat. Jakmile však dojde na praxi, mají v boji s kilogramy oproti ženám mnohé výhody. První z nich je odlišné složení těla. To mužské je tvořeno větším podílem svalové hmoty a menším procentem tuku. Díky tomu muži spalují více energie než ženy, a to hlavně v klidu.

    „Obecně kilo svalů spaluje více než kilo sádla. Štíhlí muži s asi 15 procenty tělesného tuku sice mají při stejné fyzické aktivitě jen nepatrně vyšší energetický výdej než štíhlé ženy s přibližně 20 procenty tuku a lehčími (ve srovnání s muži) kostmi, vztaženo na kilogram váhy však muži vydávají více energie v klidu,“ upřesňuje doc. MUDr. Jiří Radvanský, CSc., z Kliniky rehabilitace a tělovýchovného lékařství 2. LF UK a FN Motol v Praze.

  • Druhá výhoda: vytrvalost

    Hubnutí s partnerem je skutečně motivační.
    Autor: Shutterstock.com
    Druhou výhodou je větší vytrvalostní výdrž – muži dokážou vydávat energii po delší časový úsek bez pocitu únavy. Na další mužskou výhodu při shazování kil upozorňuje psychoterapeutka Mgr. Jana Březinová (www.janabrezinova.cz): „Muži mají hubnutí snazší, protože ho neprožívají tak závažně. Odhodlat se k němu jim sice trvá déle než ženám, ale jakmile se rozhodnou, mají vůli nový režim dodržovat, ať už jde o změnu jídelníčku nebo sportovní aktivity. Proto nepodstupují takové peripetie se stále novými dietami jako ženy.“

    Ženy na rozdíl od mužů mívají s dietami všeho druhu bohaté zkušenosti, mnohdy s nimi začínají již na prahu puberty. A to je velký problém! „Opakované pokusy o zhubnutí pomocí krátkodobých diet sice zpočátku vedou k rychlému úbytku kil, ale často končí jojo efektem. Navíc si organismus na nízký energetický příjem zvykne a snižuje svou klidovou spotřebu energie. Každý další pokus o zeštíhlení je proto obtížnější,“ vysvětluje nutriční specialista RNDr. Pavel Suchánek z Fóra zdravé výživy a Laboratoře pro výzkum aterosklerózy v IKEM v Praze.

  • Třetí výhoda: strategie

    Naučte se správně dělat prkno.
    Autor: Shutterstock.com
    Muž je stratég orientovaný na výsledek. Jakmile se rozhodne, bývá metodický a důsledný. O plánu snížit váhu moc neřeční. Vyhledá poradnu nebo trenéra či trenérku (před kterou se mnohdy snaží předvést, takže jeho motivace se zvyšuje), sestaví si „bojový plán“ a vše se snaží dodržovat na sto procent. U nového životního stylu setrvá i poté, co dosáhne stanovené hmotnosti, a znovu nepřibere. Ženy jsou jiné – začínají s hubnutím impulzivně a stále dokola, vše dlouze probírají s kamarádkami, ale slabší vůle je od redukčního režimu leckdy odvádí již po prvních malých pokrocích. „Už abych tu dietu a tělocvičnu měla z krku a konečně se pořádně najedla!“ To je však špatný přístup vedoucí k jojo efektu. Ženy si také stanovují příliš smělé cíle a neúspěch je od hubnutí odradí. „Muži dokážou reálněji plánovat, jsou rozvážnější a zpravidla mají i větší výdrž,“ konstatuje Pavel Suchánek.

    Více o výhodách a nevýhodách hubnutí v páru a o tom, proč muži hubnou snáze, se dočtete na stránkách Moje zdraví.

/
Autor: Dita Váchová

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji