Za jak dlouho můžete zhubnout o 5 kg, 10 kg, nebo dokonce 20 kg?

  • Za jak dlouho můžete zhubnout o 5 kg, 10 kg, nebo dokonce 20 kg?
    9. ledna  2017 
     06:00

    Kdo z vás už držel nějakou dietu, moc dobře ví, že ideální je vlastně žádnou dietu nedržet a změnit prostě stravovací návyky tak, abychom jedli zdravěji, vyváženě a taky aby nám to chutnalo. Jakmile budeme zkoušet všechny možné diety a bude nám z nich šoufl, nikdy neshodíme nebo dojde k jojo efektu. Pokud přesto chcete zkusit zhubnout v určitém časovém limitu, inspirujte se našimi radami. Přesto doporučujeme, abyste to předem probrali s odborníkem.

  • 5 kg za týden

    Vajíčko by mělo patřit do našeho jídelníčku, je to skvělý zdroj bílkovin. Ale i to má nějakou energetickou hodnotu, konkrétně 1,24 km. Ale neberte to tak doslova, nějakou energii potřebujete.
    Autor: Shutterstock.com

    Dá se to, ale dlouhodobě to nezkoušejte. Snad jen tehdy, když potřebujete rychle zhubnout do šatů na maturitní ples, svatbu nebo jinou důležitou událost. Karolína Hlavatá z iniciativy Vím, co jím říká, že ideální je zhubnout o 0,5 až 1 kg týdně, hubnout výrazně rychleji je nesmysl, protože to člověk obvykle znova stejně tak rychle nabere. Pokud to ale přesto chcete zkusit, tak do toho. Základem je dietní snídaně. Každý den si dopřejte 2 vejce – vařená, sázená nebo míchaná. Zapomeňte ale na sůl a další koření. Sůl zadržuje vodu v těle, a když chcete rychle shodit, musí jít z těla ven. Žádné pečivo, slanina ani klobása, jen vejce s minimem tuku, ideálně bez něj.

  • Dietní oběd, večeře a pitný režim

    Kuřecí prsa a rajčaty
    Autor: Shutterstock.com

    Pozor dávejte na to, co obědváte a večeříte. Během celého týdne byste měli jíst jen krůtí nebo libové hovězí maso a k tomu spoustu zeleniny, zejména salátové, rajčata nebo okurku. Opět platí: bez tuku, bez příloh a bez omáček či dresinků. Samozřejmě také bez soli. Obsah sacharidů je v těchto jídlech minimální, ale díky dostatku proteinů jsou jídla energeticky dostatečná na to, aby vám nebylo špatně a neomdlévali jste hlady.

    Aby se vám krůtí maso nepřejedlo, k večeři si můžete dát kuřecí nebo rybu + zeleninovou přílohu. Večeře by měla tvořit asi 2/3 velikosti porce, kterou jste si dali k obědu. Jezte max. 2,5 hodiny předtím, než půjdete spát. Po celý týden nejezte žádné pečivo, těstoviny, rýži, brambory, mléčné výrobky, alkohol a sladké. A nezapomeňte hodně pít – vodu nebo zelený čaj.

  • 10 kg za měsíc

    Zeleninové chipsy
    Autor: Shutterstock

    Řiďte se následujícími pravidly: jezte 5x více zeleniny a ovoce, než jste byli zvyklí dosud. Stačí, když si ke každému jídlu přidáte kousek zeleniny, a díky vláknině se tak do vás vejde méně tuků a více výživných látek. Díky vláknině nastartujete metabolismus, a navíc se zbavíte škodlivých látek. Spěte osm hodin denně, protože když budete méně spát, bude vás pak více pronásledovat vlčí hlad. No a nakonec přidejte 10 minut denně pohybové aktivity, to naprosto stačí. Tím podpoříte spalování.

    Pozor však na intenzitu cvičení. Jak říká nutriční terapeutka Lada Nosková z Diet Planu, při intenzivnějším cvičení je potřeba přidat na výživě, zvláště co se týče sacharidů. "Jde o okamžitý zdroj energie, jehož omezováním dojde k velkému vyčerpání po sportu a nezřídka k večernímu dojídání se," říká.

  • Ideální snídaně, oběd a večeře

    ...
    Autor: Shutterstock

    Ke snídani si dejte vejce natvrdo, 2 kusy nějakého ovoce, hrst mandlí nebo ořechů, 2 dl nízkotučného mléka nebo jogurtu. Můžete střídat s hrnkem celozrnného mussli s ovocem. K obědu si můžete dát 100 g kuřecích prsíček nebo 100 g tuňáka a hodně zeleniny, místo zákusku třeba 1 misku ovoce. Pokud jde o přílohy, povolené jsou rýže natural (2/3 šálku) nebo těstoviny (1/2 šálku). K večeři si pak dopřejte saláty, v zimě jsou ideální teplé – s rybou, kuřetem, fazolemi + zelenina (papriky, rajčata apod.). Honí vás mlsná? Zažeňte ji 1 porcí ovoce, 1 pečeným jablkem se skořicí nebo 1 hrnkem zeleninové polévky.

     

  • 20 kg za čtyři měsíce

    ...
    Autor: Shutterstock

    Někdo to dá i za tři, ale to by už fakt mohlo být nebezpečné. I tak je to dost, pokud se vám za čtyři měsíce podaří o tolik zhubnout. Lepší je hubnout pomaleji, ale jestli to přece jen chcete zkusit, pak se naučte číst v sacharidech. V tom tkví celé tajemství. Odborníci sice nízkosacharidovou dietu nevidí rádi, přece jen nějaké ty sacharidy potřebujeme, ale pravdou je, že když ji budete praktikovat, výsledky uvidíte dost rychle.

  • Výhody a nevýhody

    K jídlu si nezapomeňte přidat zeleninu. Snížíte tím energetickou hodnotu celého jídla.
    Autor: Shutterstock.com

    Výhodou jsou rychlý úbytek váhy, vyrovnání hladiny cukru v krvi a vyplavení toxinů z těla. Nevýhodou můžou být zápach z úst, ztráta energie, bolesti hlavy či zhoršené vidění. Jak říká lékař Leoš Středa, v případě tzv. Atkinsonovy diety (typ nízkosacharidové diety) lze v prvních čtrnácti dnech přijmout dokonce jen 20 g sacharidů denně, zakázané jsou pečivo, moučná jídla, ovoce, mrkev, hrách, fazole, rýže, kompoty apod. Fazole později konzumovat lze, ale omezeně – nesmí se překročit povolená dávka sacharidů na den, což je maximálně 50 gramů.

  • Maso, vejce a tvaroh

    Kuřecí prsa se špenátem
    Autor: Shutterstock.com

    Opět připomínáme, že dlouhodobě tahle dieta není vhodná pro nikoho, ale krátkodobě je dobrá pro to, abyste nastartovali metabolismus a rychleji zhubli. Musíte ale vyloučit téměř všechny sacharidy: žádné pečivo, brambory, rýži, sladkosti, a dokonce ani ovoce. Jíst můžete v podstatě jen potraviny obsahující bílkoviny: maso, vajíčka, tvaroh a fazole. K dobrému metabolismu přispívají také dostatek spánku a pohyb. "Málokdo ví, že i pro trávení a vstřebávání jednotlivých živin musí tělo spálit určité množství energie. Tomu se říká postprandiální termogeneze. Ta se podílí na celkovém energetickém výdeji asi 8 až 12 % a nejvyšší je po konzumaci bílkovin," říká Lada Nosková.

    Tvaroh je taky jediný zástupce mléčných výrobků, který se při téhle dietě může. Důležité je pít, vodu nebo zelený čaj. Jak tedy vypadá vzorový jídelníček na jeden den? K snídani míchaná vajíčka s čajem nebo kávou, ke svačině kvalitní krůtí šunku, k obědu pak řízky se zeleninovým salátem. K odpolední svačině si můžete dát nízkotučný tvaroh a k večeři fazole s volským okem.

     

/
Autor: aši

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji