Na hlad po cvičení už nikdy nic sladkého! Zkuste syrovátku

Na hlad po cvičení už nikdy nic sladkého! Zkuste syrovátku
11. února  2017 
 06:00

Každý, kdo chodí cvičit, plavat nebo třeba na pořádné procházky ostrým tempem, ví, jak mu po tom vyhládne. A možná ví i to, že je na místě si na takový hlad něco dát. Pozor však, už nikdy ho nezkoušejte zahnat něčím sladkým, byť celkem zdravým. Daleko lepší volbou jsou bílkoviny. 

Kdo si po cvičení dá syrovátkový nápoj, zhubne daleko spíše než ten, kdo si dá něco malého sladkého, i kdyby to mělo na počet kilojoulů stejně. Potvrdily to výsledky nového vědeckého výzkumu odborníků z Loughborough University ve Velké Británii. 

"Tak teď je potvrzeno i písemně to, co máme vyzkoušené," komentoval objev Pavel Suchánek, odborník na výživu z pražského Institutu klinické a experimentální medicíny. 

"Pokud si zhruba pět minut po ukončení posilovacího tréninku dávali dobrovolníci proteinový nápoj obsahující syrovátkový izolát, za hodinu snědli méně jídla, a tedy méně energie, než osoby, které si daly po cvičení nápoj obsahující dextrózu, tedy sacharidy," popsal objev dále. 

Jinými slovy – pokud chceme cvičením hubnout, tak je podle něj pití proteinových nápojů po cvičení vhodné, protože proteiny pomáhají regulovat chuť k jídlu. 

Rozdíl v příjmu energie byl deset procent. Možná to nevypadá jako mnoho, ale rozhodně je to dost na to, aby jedna skupina hubla a druhá přibírala. 

Výsledky studie přinesl časopis The European Journal of Nutrition. Autoři mimo jiné připustili i fakt, že roli může hrát chuť jídel, kdy jídla s bílkovinami, včetně bílkovinných nápojů, nejsou tak chutná jako ta sladká. Ale zdá se, že vliv bílkovin jako takových převažuje. 

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji