9 zaručených tipů na podzimní hubnutí: Potraviny, které vás zahřejí

  • 9 zaručených tipů na podzimní hubnutí: Potraviny, které vás zahřejí
    15. listopadu  2016 
     06:00

    Venku se pořádně ochladilo, takže je na čase jíst potraviny, které vás zahřejí. Nemáme na mysli samozřejmě hromadu špaget se sýrovou omáčkou, ale tzv. superpotraviny, které jsou zdravé, plné živin a antioxidantů. Vyberte si ty nejlepší zahřívající potraviny, které vám zajistí maximální výživu, a navíc udělají dobře vašim chuťovým buňkám!

  • Ovesné vločky

    V zimě vsaďte na skořici, zázvor a další "teplé" suroviny, které vás zevnitř zahřejí.
    Autor: Shutterstock.com

    V chladných měsících je ideální doba na to, abyste si ke snídani dopřávali ovesné vločky. Je v nich spousta vlákniny a taky rostlinných bílkovin, které zamezí pocitům hladu. A stačí vám jedna malá miska ke snídani. Kromě toho obsahují ovesné vločky beta-glukany, což jsou sacharidy, které dokážou snížit hladinu špatného cholesterolu o 5 až 10 %. Navíc z nich získáte další významné živiny. Podle dietoložky Keri Gans je ideální do nich přidat chia semínka.

  • Černé fazole

    ...
    Autor: Shutterstock

    Jsou dobrým zdrojem železa, draslíku, zinku a dalších minerálních látek. Mají taky hodně vitaminu B a aminokyselin důležitých k tvorbě „lidských bílkovin“. Jeden šálek fazolí denně dokáže snížit hladinu LDL cholesterolu o 20 %, stabilizovat inzulin a krevní cukr i snížit krevní tlak. Pomáhá taky aktivovat trávicí trakt, takže nemáte žaludeční a trávicí potíže. Fazole taky obsahují složené sacharidy, což znamená, že tělo tráví fazole pomaleji, nekolísá tak hladina cukru v krvi a nepřepadne vás vlčí hlad. Ideální je fazolová polévka s chilli a kmínem, která navíc posílí vaši imunitu. Porce polévky poskytne 15 g bílkovin a vlákniny – ideální na hubnutí. Na rozdíl od živočišných bílkovin neobsahují žádné nasycené tuky.

     

  • Růžičková kapusta

    ...
    Autor: Shutterstock

    Konzumace tohoto "minizelí" pomůže v chladných dnech, abyste posílili imunitní systém. Kromě toho obsahuje spoustu látek, které vás ochrání před rakovinou. V jednom šálku růžičkové kapusty najdete 74,8 miligramu vitaminu C. Ne že byste rýmu vůbec nedostali, ale díky růžičkové kapustě se rychleji uzdravíte. Někomu její nahořklá chuť nemusí vyhovovat, ale když ji povaříte, budete se divit, jak vám zachutná. Zapečená s olivovým olejem je naprosto dokonalá. Má málo kalorií a zbaví vás chutí na sladké.

  • Dýňová polévka

    Dýňová polévka s kokosovým mlékem
    Autor: Billa

    Pokud vám chybí vitamin A, dávka dýně v jakékoli podobě vám udělá dobře. Většina dospělých žen by měla konzumovat 700 mikrogramů „áčka“ za den. Do jedné porce polévky použijete obvykle třetinu až polovinu šálku dýňového pyré, takže denní dávku byste měla bez problémů přijmout. Když se snažíte hubnout, nedávejte do polévky smetanu nebo použijte nízkokalorickou variantu. Dýně má také antioxidační vlastnosti díky beta-karotenu.

     

    Video se připravuje ...
    Dokonalá dýňová polévka podle šéfkuchaře Radka Davida • VIDEO: Adam Balažovič

     

  • Chilli

    Polévka
    Autor: Shutterstock.com

    Chilli papriky obsahují látku zvanou kapsaicin, která jim dodává pikantní chuť. A právě kapsaicin podporuje metabolismus a dokáže ho pořádně zrychlit a bojovat proti hromadění tuku. Podle jedné studie bylo zjištěno, že v kombinaci s dietou s vysokým obsahem tuku kapsaicin snižuje tělesnou hmotnost o 8 %. Bez ohledu na to, o jakou odrůdu jde, chilli papričky vám taky pomáhají budovat svalovou hmotu, což při redukční dietě potřebujete jako sůl. Přemýšlejte tedy o tom, že byste pravidelně přidávali chilli do jídla, které vaříte.

  • Avokádo

    ...
    Autor: Shutterstock

    Asi polovina tuků z avokáda pochází z mononenasycených mastných kyselin, ty pomáhají snížit hladinu špatného cholesterolu a poskytují živiny pro správnou funkci buněk. Pomůžou vám taky, abyste byli plní energie. V chladných dnech je ideální avokádo připravit tak, že ho upečete v troubě nebo ho jinak tepelně upravíte. A ještě jedno plus avokádo má: když budete jíst avokádo, během pěti hodin se vám zlepší nálada o 23 % – podle studie, která byla publikována v Nutrition Journal. Jen při dietě dávejte pozor na velikost porce. Stačí jen jedna pětina!

     

  • Jablka

    Sacharidy je dobré kombinovat se zdravými tuky.
    Autor: Shutterstock.com

    Pečená jablka jsou perfektní sladký pamlsek zejména v podzimních dnech. Jablka jsou plná rozpustné a nerozpustné vlákniny, takže zpomalují trávení a pomáhají hladkému průchodu potraviny v trávicím systému. Co to znamená? Že budete mít méně hlad a nebude vás tolik bolet břicho. Důležité ale také je, abyste jablka nechali ve slupce, v ní najdete koncentrovanější zdroj vlákniny než jinde. Slupka středně velkého jablka obsahuje 4,4 gramu vlákniny, a když ještě jablko posypete troškou skořice, získáte navíc spoustu antioxidantů. Jablka navíc obsahují téměř 86 % vody, takže budete po celý den dostatečně hydratovaní.

  • Sladké brambory

    Batáty nebo sladké brambory jsou výkonným pomocníkem při regulaci hladiny cukru v krvi, díky čemuž snižují chuť k jídlu a zároveň jsou zdrojem snadno stravitelné vlákniny.
    Autor: Shutterstock

    Stejně jako dýně, i sladké brambory jsou obzvláště bohaté na vitamin A. Jedna pečená středně velká brambora obsahuje 43 % z vaší denní doporučené dávky. Navíc pak ještě dostanete téměř 4 gramy vlákniny, která se většinou nachází ve slupce. Vláknina krásně zaplní vaše břicho, takže zůstanete dlouho nasycení a nebudete mít hlad. Sladké brambory jsou také bohaté na vitamin C, vápník, draslík a mají trochu železa. Že jsou brambory kalorické? Pokud pečete sladké brambory jen samotné, obecně patří spíše k nízkokalorickým potravinám. Vyhněte se jen omáčkám, zálivkám a máslu, brambory jen posypte rozmarýnem. Rozmarýn obsahuje sloučeniny, které jsou antikarcinogenní. A navíc úžasně voní.

  • Zázvorový čaj

    Zázvorový čak povzbudí a vyléčí mnohé neduhy
    Autor: profimedia.cz

    Pokud se chcete zahřát, dopřejte si zázvorový čaj. Zázvor má termogenní vlastnosti, které vás udrží v teple, a navíc díky nim dojde k zrychlení metabolismu a podpoře krevního oběhu. Jedna studie se zaměřila na osoby, které pily ke snídani horké nápoje. Výzkumníci zjistili, že ti, kteří pili zázvorový čaj, hlásili menší hlad a lepší nasycení oproti těm, kteří pili jiný druh čaje či horkého nápoje. Zázvor taky zmírňuje bolest svalů, takže je ideální pro ty, kteří pravidelně cvičí a mají intenzivní trénink.

     

     

/
Autor: aši

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji