Šest týdnů do Vánoc: Kolik kilo ještě můžete shodit a jak na to?

  • Šest týdnů do Vánoc: Kolik kilo ještě můžete shodit a jak na to?
    10. listopadu  2016 
     06:00

    Není čas na hrdinství! Vánoce jsou za šest týdnů, máte tedy akorát tak čas pustit se do hubnutí. Vaší motivací můžou být černé koktejlky, ve kterých vyrazíte na vánoční večírek, ale také klid v duši a svátky bez nervů, protože si můžete dát, na co máte chuť, a nemít pak výčitky, že se nevejdete do oblečení.

  • Dejte si detox

    ...
    Autor: Shutterstock.com
    Není to detox v pravém slova smyslu, ale – upřímně řečeno – našemu tělu rozhodně neuškodí, když na pár týdnů upustíme od nezdravého stravování a začneme se trochu hýbat. Naopak, tělo se očistí od škodlivin a nabere novou sílu, kterou v zimě všichni potřebujeme. Nemusí to být ale dramatický detox, při kterém byste jen pila ovocné šťávy.
  • Bílkoviny a komplexní sacharidy

    ...
    Autor: Shutterstock
    Alfou a omegou celého plánu je dát tělu dostatek bílkovin a komplexních sacharidů, a naopak omezit tuky a jednoduché cukry. K tomu se také budete muset na pár týdnů hecnout a hýbat se. Čím více svalové hmoty budete mít, tím rychlejší bude i váš bazální metabolismus, který je kouzelný v tom, že napomáhá spalování i při běžných denních činnostech. Když budete mít dostatek bílkovin, půjde vám to nabírání svalů mnohem lépe. Bílkoviny jsou totiž jejich stavebním kamenem. Ideální by bylo, abyste ke každému jídlu měla jednu porci, což je v případě žen jedna dlaň, bílkovin. 
  • Sacharidy jen dopoledne

    Jedno jablko denně? To není dobrý nápad.
    Autor: Shutterstock
    Na šest týdnů se teď musíte rozloučit se sacharidy ve večerních hodinách. Přes den si klidně dejte celozrnné pečivo, přílohy k jídlu, ale jakmile odbije šestá hodina, zamkněte je všechny na zámek. Tělo tak zvládne spálit všechny přijaté cukry během dne, a v noci, kdy se spalování zpomalí, tak s tím nebude mít starost. Dejte si ale pozor na to, kde všude se sacharidy skrývají! Proto si večer odpusťte třeba i ovoce.
  • Plánujte si jídlo

    Vše si pořádně plánujte. Nejen schůzky, ale také klidně jídlo, nebo dny, kdy budete cvičit.
    Autor: Shutterstock.com
    Vždycky si udělejte týden dopředu plán. Předem si určete, co budete kdy jíst, kdy půjdete cvičit nebo třeba běhat, a zařaďte si to do svého běžného života. Když budete vědět, co máte další den k obědu a večeři, nakoupíte si dopředu, vyhnete se tomu problému, že nevíte, co si zrovna dát, a sáhnete tak po něčem ne příliš zdravém a dietním. Kromě toho se vám nestane, že byste měla prázdnou ledničku, což by často mohlo vést k tomu, že doma ve spíži nakonec najdete něco, co byste normálně nesnědla, ale hlad a chuť vám nedají klidu...
  • Čtyřikrát týdně do tenisek

    Video se připravuje ...
    Trenérka Markéta Brožová pro vás sestavila základní cviky potřebné pro protažení před tréninkem. • VIDEO: Adam Balažovič
    Ke sportu není jednoduché se občas odhodlat a najít si čas. Ale když si dopředu naplánujete, že v pondělí a ve středu půjdete běhat, ve čtvrtek ráno cvičit a o víkendu si uděláte třeba půldenní výlet, budete si podle toho plánovat i další aktivity a brzy vám to přijde úplně samozřejmé. Je totiž důležité, abyste se teď trochu "hecnula" a alespoň čtyřikrát týdně měla pohybovou aktivitu. 
  • Zakažte si hříšné dny

    Čokoláda
    Autor: Shutterstock.com
    I když se při hubnutí a změně životního stylu povoluje občas mít své hříšné dny, teď se musíte zuby nehty snažit, abyste se jim vyhnula. Myslete na bramborový salát, kapra a cukroví, které vás pak za odměnu budou čekat! Bylo by škoda do sebe čerpat energii navíc. Každá kalorie se teď počítá, a čím poctivější budete, tím větší úbytek na váze může být. Takže se vyhněte všem cukrárnám, stánkům s rychlým občerstvením, které vás mohou pokoušet, a regály v obchodech berte obloukem. Mimochodem – když půjdete nakupovat své pravidelné zásoby, choďte do těch obchodů, kde to znáte. Nestane se vám, že zabloudíte do oddělení se sladkostmi. 
  • Abstinujte

    Zapomeňte teď na chvíli na alkohol.
    Autor: Shutterstock.com
    Mezi zabijáky rychlého hubnutí patří také alkohol. Smutné, já vím. Ale tyto veselé nápoje mají kolik kalorií, že se směle vyrovnají tabulce čokolády, v některých případech. Třeba dvě deci bílého vína mívají mezi 300 až 400 kJ, záleží vždy na odrůdě. Samozřejmě čím sušší, tím méně kalorické. Oproti tomu půllitr piva desítky má kolem 750 kJ. Míchané koktejly se pak směle vyrovnají energetickou hodnotou lehčímu obědu. 
  • O kolik můžu zhubnout?

    O Vánocích sice naše peněženka zchudne, my však bohužel přibereme
    Autor: shutterstock.com
    Pokud budete dodržovat všechno tak, jak máte, potom se vám do Vánoc může podařit zhubnout až o pět kilogramů. Navíc to není žádná drastická dieta, při které byste se po prvním normálním jídle ocitla na stejné nebo větší váze než předtím. No a když přes Vánoce dvě tři kila přiberete, pořád na tom budete lépe, a navíc pak můžete opět najet na režim před svátky. 

/

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji