Hubnutí v menopauze? Jde to! Zkuste ukázkový jídelníček, který vám pomůže

Hubnutí v menopauze? Jde to! Zkuste ukázkový jídelníček, který vám pomůže
12. listopadu  2016 
 06:00

Taková nespravedlnost, říká si nejedna žena, která se právě ocitla v přechodu. Návaly, blbá nálada, pocení a najednou i zběsilé přibírání na váze. Dá se vůbec zhubnout, i když je metabolismus pomalejší? Dá!

 

Zhubnout se dá vždycky!

Jak říká nutriční terapeutka Dana Šímová, zhubnout se dá v každém věku, ovšem v menopauze to může být maličko složitější a pomalejší. „Účinné a bezpečné řešení může nabídnout jen individuálně sestavený jídelníček, a to nutričním terapeutem. Vhodné je souběžně přidat lymfodrenáže a samozřejmě vhodnou fyzickou aktivitu,“ říká. Menopauza se od doby, kdy nám bylo třicet, přece jen liší.

 

Pomalejší metabolismus – proč k tomu dochází?

Ke zpomalení metabolismu dochází proto, že se snižuje produkce hormonů ze štítné žlázy. „Tyto hormony jsou zodpovědné za kontrolu tuků, sacharidů, bílkovin, a tedy celkového metabolismu. Hormony vás už nechrání před kardiovaskulárními nemocemi, máte tedy i pomalejší spalování a mnohdy přibíráte i tam, kde jste nikdy problém neměla. Nejčastěji pak v oblasti bříška a boků,“ říká Dana Šímová. Metabolismus se zpomaluje i kvůli tomu, že s věkem ubývá aktivní svalová hmota. „Proto je pro zrychení metabolismu důležité kolem 45. roku i preventivně upravit jídelníček a zařadit vhodnou pravidelnou pohybovou aktivitu,“ dodává nutriční terapeutka.

 

Odlišnosti v sestavování jídelníčku

Ohledně jídelníčku byste i nadále měla mít na paměti: jíst pravidelně, menší množství, ale více zeleniny (vlákniny) a dodržovat pitný režim. Navíc byste měla omezit množství tuků, a to především živočišných. „Naopak je vhodné navýšit bílkoviny, ideální jsou ryby, libové maso, vejce a tvaroh. Dále je nutné snížit množství sacharidů a vybírat hlavně sacharidy a vybírat si takové, které mají nízký glykemický index. Večer si pak nedávat přílohy ani pečivo, včetně celozrnného. Neznamená to hladovět, ale nahradit přílohy větším množstvím zeleniny, a to nejen syrové, ale i tepelně upravené,“ radí Dana Šímová.

 

Co byste měla omezit a čemu dát zelenou?

Vhodné je omezit některou zeleninu, například brokolici, květák, růžičkovou kapustu a zelí, které obsahuje látky, jež patří do skupiny látek goitrogenních, tedy blokují produkci hormonů štítné žlázy, které mají nezastupitelnou roli při řízení metabolické aktivity. „Navíc goitrogeny blokují vstřebávání jodu. Neznamená to, že tuto zeleninu z jídelníčku striktně vyloučíte, ale omezte ji hlavně při diagnostikované snížené funkci štítné žlázy nebo ji konzumujte vařenou, to totiž dochází k částečnému zničení těchto goitrogenních látek,“ dodává. Určitě do jídelníčku ale zařaďte sóju a tofu, a to kvůli fytoestrogenům, které mají schopnost upravovat hormonální nerovnováhu.

 

Ukázkový jídelníček na jeden den

Jídelníček je samozřejmě lepší nechat si sestavit na míru. Zohledněte nejen pomalejší metabolismus, ale taky případné zdravotní problémy, alergie, přihlédněte ke stravovacím zvyklostem a v neposlední řadě i pohybové aktivitě či zaměstnání.

Snídaně: Vařené vejce, žitný chléb s tvrdým sýrem, paprika

Svačina: Bílý jogurt s goji, ořechy a chia semínky

Oběd: Pstruh na grilu, zeleninový kuskus

Svačina: Mozzarella s rajčaty, olivovým olejem a bazalkou

Večeře: Krůtí prso dušené s mrkví a hráškem

II. večeře: Kefírové mléko neochucené

 

TIP NA VIDEO: Petr Havlíček radí, jak udržitelně zhubnout a cítit se skvěle.

 

 

 

Autor: aši

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji