Zbavte se dvou kil měsíčně, přestaňte jíst skryté cukry

  • Zbavte se dvou kil měsíčně, přestaňte jíst skryté cukry
    26. listopadu  2015 
     06:00

    Dali byste si každý den jeden tak půl tabulky čokolády? Asi ne. Představte si však, že denně sníte v průměru přidané cukry ve stejné energetické hodnotě, tedy přibližně 1200 kilojoulů. Čokoládu mimoděk asi nesníte, o cukrech skrytých v jídle však vždycky vědět nemusíte.Skrývají se třeba v zálivkách na saláty, ovocných jogurtech nebo džusech. Pokud se jim dokážete vyhnout, snížíte svůj denní energetický příjem o více než tisíc kilojoulů – můžete mít bez práce dole jedno až dvě kila měsíčně. 

  • Vše, co je bílé, musí pryč!

    Cukry často mohou za to, že přibíráme na váze. Když si dáme pozor a z jídelníčku je odstraníme, půjde nám hubnutí mnohem snáze!
    Autor: Shutterstock.com
    Ty cukry, o kterých mluvíme jako o těch v naší stravě přebytečných, jsou monosacharidy, tedy ty jednoduché, které nám nedávají nic dobrého. Pokud tedy nebudete myslet na pocit slasti při jejich konzumaci. Hlavním zástupcem je klasický bílý rafinovaný cukr. Není to ale jen cukřenka, kde bývá schovaný. Najdete ho ve slazených nápojích, v cukrovinkách, ale také třeba v klasickém bílém pečivu. A právě tento cukr byste ze svého jídelníčku měli odstranit. Nejen kvůli hubnutí. Zkuste to a uvidíte, že se s vaším tělem budou dít divy.
  • Srdce vám poděkuje

    Pokud vynecháte jednoduché sacharidy, snížíte i riziko vzniku onemocnění srdce a cév.
    Autor: Shutterstock.com
    V prvé řadě snížíte riziko vzniku onemocnění srdce a cév. A to až trojnásobně. Samozřejmě to není otázka jednoho dne, ale delší doby. Jednoduché sacharidy totiž zvyšují hladinu inzulinu v krvi. Tím se aktivuje nervový systém, zvýší se tlak a tepová frekvence. Vaše srdce tedy musí makat o to více. Podle lékaře Jamese J. DiNicolantonia z Kansaské univerzity se během několika týdnů bez jednoduchých cukrů sníží hladina špatného cholesterolu o 20 až 30 procent.
  • Zahodíte přípravky proti akné

    Akné může být způsobeno i zvýšeným příjmem cukrů.
    Autor: Shutterstock.com
    Připadáte si také stále jako puberťák, protože se musíte pořád potýkat s akné na obličeji? Nemusí to být pouze hormony, které si z vás i ve třiceti dělají srandu, ale může to být i vysokým přísunem cukru. Opět za to může inzulin. Jednoduché sacharidy zvýší jeho produkci, a tento hormon tak aktivuje podkožní maz. Ten celé dílo zkázy dokoná. Že jste neměli sladkosti, ani nepamatujete, a akné ne a ne zmizet? Uvědomte si, že cukr je skrytý i v bílém pečivu. Co když jej vyměníte za celozrnné?
  • Nebudete potřebovat falešný úsměv

    ....
    Autor: Shutterstock.com
    Může to znít jako paradox, ale je to tak, skutečně. Sice většina z nás používá čokoládu jako první pomoc při blbé náladě a smutku, ale tím si negativní pocity vlastně ještě zhoršujeme. Podle mnohých studií totiž ženy, které konzumovaly denně vyšší příjem jednoduchých sacharidů, trpěly více depresemi a úzkostmi než ty, které měly vyrovnanější jídelníček. Zkuste je tedy na pár dnů vynechat a uvidíte, jaké divy to s vámi udělá! 
  • Spánek jen v noci

    Pokud odstraníte z jídelníčku cukry, budete se cítit více čilá.
    Autor: Shutterstock.com
    Jednoduché cukry vás sice okamžitě nakopnou, protože zvýší hladinu krevního cukru, ale pouze na krátkou dobu. Brzy hladina opět klesne, navíc tělo spálilo určitou energii, takže se není čemu divit, že se vám chce spát. Pokud se tedy budete snažit omezit všechny potraviny, které cukry obsahují, budete se i během dne cítit svěžejší, a ne tolik unavení. Ovšem pokud byste náhodou večer nemohli usnout, dejte si malou lžičku medu. Ta trocha glukózy totiž dá vědět vašemu mozku, aby přestal produkovat hormon orexin, který se vyplavuje v bdělém stavu. 
  • Vzpomenete si na jméno manželky vašeho šéfa

    Musíte si dělat uzel, abyste na něco nezapomněli?
    Autor: profimedia.cz
    Jakže se jen ta jeho paní jmenovala? Vždyť to nedávno říkal... Jestli se vám stává, že si nepamatujete některá jména – a podobně – může to podle posledních výzkumů být cukrem. Na Kolumbijské univerzitě přišli na to, že příliš vysoká dávka přidaného cukru může bránit učení a zhoršovat paměť. Sacharidy totiž mozkové buňky mohou poškodit. 
  • Zhubnete o dva kilogramy

    Dieta
    Autor: profimedia.cz
    No a v neposlední řadě vám vyloučení cukru pomůže zhubnout, aniž byste se o to nějak více přičinili. Také se naučíte znát složení toho, co jíte, a odstraňovat z toho sacharidy. Protože pokud denně ušetříte 1200 kJ z přidaného cukru, pohodlně můžete mít za měsíc dole až dva kilogramy. Pokud k tomu přidáte bílkoviny a pohyb, úbytek bude ještě znatelnější. To zas tak moc nebolí, ne? 

/

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji