Stres? Plánujte si jídlo podle diáře a noste proteinovou tyčinku

Pokud víte, že máte celý den pochůzky, připravte si zeleninový salát s bílkovinami, můžete si ho totiž dát i studený.
Pokud víte, že máte celý den pochůzky, připravte si zeleninový salát s bílkovinami, můžete si ho totiž dát i studený.
Foto: Shutterstock.com
22. dubna  2015 
 06:00

Žijete pod stálým tlakem deadlinů a večer padnete vyčerpaní na gauč a jediný pohyb, který vykonáte, je cesta do ledničky pro něco dobrého? Protože vás honí mlsná? A to jen proto, že jste přes den neměli čas se pořádně najíst, takže máte nyní rozhozenou hladinu cukru v krvi. Pokud si kromě schůzek do diáře naplánujete i pravidelné jídlo, kila půjdou dolů a noční přejídání zmizí!

Jezte pravidelně, alespoň třikrát pětkrát denně. Tak zní jedna z prvních odpovědí každého výživového poradce na otázku, co dělat, když chci zhubnout. Navíc všechny ty porce by měl sníst člověk v klidu, aby organismus dokázal všechnu přijatou energii strávit. Jenže co dělat, pokud žijete v permanentním poklusu a najít si denně několik desítek minut na jídlo prostě nejde?

 

Všechno je to přitom pouze v hlavě. V tomto případě ale i v diáři. Hubnout se dá i tehdy, když trávíte mimo dostupnost vlastní kuchyně valnou většinu času. Jen si to musíte pořádně naplánovat a brát to jako hotovou věc, stejně jako vyzvednutí dětí ze školy nebo další pracovní schůzku. Ideálně v neděli večer si sedněte k diáři a naplánujte si celý týden, včetně nákupů, jídla na každý den a pohybu. 

Neodbývejte se v práci jídlem z fast foodu.
Autor: Shutterstock.com

 

Naplánujte si jídlo i pohyb

 

Pak si totiž můžete udělat velký nákup, takže vás během týdne nebudou zdržovat obchůzky po obchodech a nepřekvapí vás prázdná lednička. Když budete mít napsaný jídelníček a doma vždy připravené suroviny, spíš si připravíte oběd na druhý den. Tím se vyhnete i tomu, že byste pak zoufale běhali po městě a hledali první bistro, kde byste mohli poobědvat.

 

Je dobré také plánovat jídlo vzhledem k vašemu dennímu programu. Pokud víte, že budete celý den chodit po schůzkách, naplánujte si třeba zeleninový salát s kousky kuřecího masa, který si v klidu můžete sníst na lavičce, nepotřebujete k němu příliš zručnosti s vidličkou a nožem a dá se sníst i studený.

 

Pokud se vám ale stane, že byste neměli stíhat některé z denních jídel, pak mějte po ruce vždy první pomoc. Ideální jsou proteinové tyčinky nebo kousek zeleniny. Tyčinka se vám do kabelky vejde vždycky a v případě nouze po ní můžete kdykoliv sáhnout. Zasytí vás a dodá vám energii nezbytnou pro přežití do doby, kdy se dostanete k pořádnému jídlu. 

 

Nebojte se příloh k obědu

 

Jestli ale máte naplánovaný pracovní oběd, pak při objednávání dejte přednost masu, které je dušené, pečené nebo grilované. Zapomeňte na smažené nebo plněné. Tady totiž hrozí to, že bude jídlo obsahovat zbytečně moc tuku a kalorií. Nebojte se dát si k bílkovinám trochu sacharidů v podobě přílohy. Neměla by však zaujímat více než třetinu nebo čtvrtinu talíře.

Sušené ovoce
Autor: Shutterstock.com

 

V kanceláři pak mějte vždycky schované třeba ořechy. Dejte si ale pozor na to, abyste je neuzobávali, kdy se vám zachce. Myslete na to opět jako na poslední instanci, pokud se v práci zdržíte nebo nestíháte. Ráno si zeleninu vystavte na pracovní stůl. Až přijde čas svačiny, oko vám jako první padne na mísu a nebude vás to pokoušet koupit si něco nedietního. 

 

Sportujte ráno před prací

 

 

Pohybovou aktivitu si plánujte na ráno před prací. Sice si budete muset o hodinu přivstat, ale nijak vám to neomezí zbytek dne. Navíc vás to nakopne a dodá vám to energii pro všechny úkoly, které vás čekají. A hlavně – pokud nejste úplně příznivec cvičení, budete to mít rychle za sebou. Prvních pár vstávání možná nebude úplně jednoduchých, ale na to si brzy zvyknete. 

Autor: Shutterstock

 

Stejně jako si zvyknete na to, párkrát do týdne si přivstat a jít si třeba zaběhat, měli byste si zvyknout i na to, pravidelně snídat. Ve vašem případě je to totiž nejdůležitější jídlo z celého dne, u kterého si můžete být jisti, že ho stihnete. Snídaně by se měla skládat hlavně z bílkovin, vlákniny a zdravých tuků a vitaminů. Zapomeňte na potraviny s vysokým glykemickým indexem, jako jsou třeba bílé pečivo, marmeláda nebo cornflakes.

 

Hubnout v rychlém pracovním tempu vyžaduje o trochu více sebekázně a trpělivosti, ale pokud si zvyknete na chvíli se zastavit kvůli jídlu, uvidíte, že se brzy objeví výsledky. Udělejte si prostě ze zdravějšího životního stylu součást svého nabitého diáře.

Diskuse ke článku

.