3x detox: Návod, jak si na podzim pročistit tělo a připravit se na hubnutí

  • 3x detox: Návod, jak si na podzim pročistit tělo a připravit se na hubnutí
    27. října  2016 
     06:00

    Potřebujeme odlehčit tělu, zkrotit chuťové pohárky a nasbírat energii na nadcházející období. Podzimní detoxikace má řadu výhod. Stane se zdrojem energie pro náročné studené období, a navíc pomůže také proti podzimní únavě.

  • Jak na to?

    Existuje mnoho potravin, které mohou pomoci neutralizovat účinky našeho nezdravého životního stylu. My vám přinášíme deset těch nejúčinnějších!
    Autor: Shutterstock.com
    Vlivem sychravého počasí má spousta lidí smutnou náladu, proto zaměřit se na sebe a udělat svému tělu dobře není na škodu. Detoxikací navíc posílíme imunitu, a to je v období chřipek a všudypřítomného nachlazení přímo nutnost.

    Jak na to? Způsobů je mnoho, my vám představíme tři. Některé metody detoxu jsou téměř asketické, jiné snazší, každopádně obrnit se silnou vůlí je důležité. Výsledek za to bude stát!

  • 1. způsob: Půst

    ...
    Autor: Shutterstock
    Slovo, které nás děsí. Ani já jsem nepatřila k jeho velkým příznivcům. Ovšem jen do chvíle, než jsem ho sama vyzkoušela. Když se řekne půst, napadne většinu z nás „hladovění“, prostě omezení jídla na úplné minimum. Tak to ale není. Hlavním smyslem půstu je regenerace, tedy „obnova našeho organismu“, jak říká na svém webu výživový poradce Petr Pavlíček.

    Jak začít?

    Držet půst není jen tak a je dobré se na něj připravit. Důležitá je psychika. Musíme přijmout fakt, že po nějaký čas nebudeme jíst. Dále je dobré naučit se postit pozvolna, určitě se nedoporučuje začít půst ze dne na den. Nejprve stravu odlehčete, několik dní si dávejte jen zeleninové a ovocné šťávy nebo živou stravu a až poté zkuste půst. Den dva. Pokud tohle zvládnete, jste připravena vydržet i delší časový interval. „Půst bez jídla je osvědčenou metodou, jak odlehčit tělu, ale je potřeba být pod dozorem odborníka, a navíc fyzicky i duševně fit,“ uvádí výživová poradkyně Mariana Halmanová z Výživového centra.

    Kolik dní?

    Tak s tímhle nám nikdo neporadí a je jen na nás, pro jak dlouhou dobu se rozhodneme. Bohatě ale stačí zařadit půst na jeden den v měsíci. Pokud se ovšem cítíte na víc, hurá do toho.

    Nejlépe o víkendu

    Je dobré si půst naplánovat na dny, kdy máte volno, nemusíte do práce ani do školy. Přesto je dobré neležet, ale naopak se hýbat. Nedoporučuje se běh ani jakákoliv jiná aktivita, která vyžaduje hodně energie, ale třeba procházka v délce pěti kilometrů vám hezky pročistí mysl a jistě se budete cítit lépe.

  • 2. způsob: Ovocný den

    Dejte si před Vánoci detox a zhubněte ještě před Štědrým dnem.
    Autor: Shutterstock.com
    Ano, i to je způsob očisty organismu. Princip je v tom, že celý den jíte čerstvé ovoce nebo pijete čerstvé ovocné šťávy, které je důležité vypít do půl hodiny od přípravy. Proč? Protože z nich pak rychle mizí vitaminy a stopové prvky.

    Kolik toho sníst?

    Obecně platí, že by se mělo za jeden den zkonzumovat 1 až 1,5 kg lokálního ovoce. Lokálního kvůli tomu, že tělo ho daleko lépe tráví než plody dovezené z dalekých zemí. Je také dobré vybírat ovoce s vysokým podílem vlákniny, která vás zasytí, a navíc vám pročistí střeva. V mírném pásu je proto nejlepší konzumovat jablka.

    Pitný režim

    Na pití byste ani během ovocného dne neměla zapomínat. Jednak vláknina obsažená v ovoci vlivem vody více nabobtná, jednak se také díky dostatečnému množství tekutin vyplaví z těla toxiny a škodliviny, které se detoxem uvolní.

    Jak dlouho?

    Pokud máte jen pocit nafouklého břicha, stačí jeden den. Pokud se ale dlouhodobě cítíte bez energie a máte špatnou náladu, zkuste tři dny. Déle než tři dny byste tuto očistu provádět neměla. Ovoce je sacharid, cukr, a tak konzumovat ho neustále není příliš zdravé. Takže i tady platí, že na odlehčení bude ovoce skvělé, ale dlouhodobě je potřeba jíst rozmanitěji. „Na odlehčení i mírné odkyselení těla je tento detox ideální, ale z dlouhodobého hlediska nevhodný, protože tělo nedostane všechny potřebné živiny,“ uvádí Halmanová.

  • 3. způsob: Chlorella a ječmen

    ...
    Autor: Shutterstock.com
    Pokud chcete jíst, a přesto tělo pročistit, můžete zkusit chlorellu nebo mladý ječmen. První je sladkovodní řasa objevená už v roce 1890. Dnes se řadí mezi superpotraviny a díky vysokému obsahu chlorofylu má na naše tělo značně detoxikační účinky. Mladý ječmen je obilovina, která se ale sklízí jako výhonek, a tak obsahuje velké množství enzymů a je přirozeně bez lepku. „U těchto dvou doplňků stravy se musí dodržet dlouhodobé užívání, aby došlo k pročištění, jinak se může projevit spíše zhoršení stavu,“ varuje výživářka.

    Proč právě chlorella?

    Chlorellu lze konzumovat v podobě tablet, a tak se oproti mladému ječmenu nemusíte bát, že vám bude dělat problémy. Tabletky jsou navíc poměrně malé, takže ani problém s polykáním nenastane.

    Ať už se rozhodnete pro jakýkoliv detox, vždy je fajn konzumovat čerstvě lisovaný olej, a to alespoň jednu lžičku denně. Olejem dodáte tělu správné tuky, tedy energii, a tím vám pomůže vyplavit toxiny ven z těla.

/
Autor: leb

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji