Čím při hubnutí nahradit mléko a mléčné výrobky, když je nesmíte?

  • Čím při hubnutí nahradit mléko a mléčné výrobky, když je nesmíte?
    7. listopadu  2016 
     06:00

    Nedaří se vám shodit nadbytečné kilogramy? Možná je to kvůli tomu, že máte alergii na něco, co jíte, a nevíte o tom. A nemusí jít ani o klasickou alergii, ale „pouze“ o nesnášenlivost, která se může projevovat zadržováním vody, otoky a podobně, takže hubnout se nedaří. Ale i v takovém případě jde hubnout. Jen musíte změnit jídelníček!

  • Vždy je dobré sestavit si jídelníček na míru

    Autor: Shutterstock

    V případě, že zápasíte dlouhodobě se svou váhou, může být někde problém – a to třeba v nesnášenlivosti některé potraviny, či dokonce alergii. Proto je dobré nechat si poradit, a to v nutriční poradně. Jak říká nutriční terapeutka Dana Šímová, právě zde vám sestaví jídelníček na míru. „Zohledňuji nejen zdravotní stav, například zvýšený cholesterol, cukr, kyselinu močovou, krevní tlak, problémy s ledvinami, srdcem atd., ale také zjistím intolerance, alergie a také potraviny, které klient třeba nejí, protože mu nechutnají. Nutné je také přihlédnout k profesi, kterou klient vykonává, a pohybové činnosti a také dosavadnímu jídelníčku,“ vysvětluje Dana Šímová. Nedá se tedy jednoduše jídelníček sjednotit pro všechny. „Nicméně neexistuje klient, který by nemohl z důvodů zdravotních či různých intolerancí na potraviny upravit jídelníček tak, aby hubnul,“ dodává.

  • Nesnášenlivost laktózy? Dá se řešit!

    Autor: Shutterstock

    V případě intolerance laktózy, tedy neschopnosti strávit mléčný cukr – laktózu, zřejmě přemýšlíte, čím byste při dietě mléčné výrobky nahradili. Jak říká Dana Šímová, ani to už dnes není velký problém. Není nutná striktní bezmléčná dieta, protože postižený obvykle snese bez větších obtíží malé množství mléka nebo mléčných výrobků. „Pokud netrpíte absolutní intolerancí laktózy, což netrpí téměř nikdo, můžete si občas dovolit malé množství laktózy, nejlépe společně s dalším jídlem, díky čemuž se laktóza dostane pomaleji z žaludku do tenkého střeva,“ říká Dana Šímová. „Dospělí lidé, kteří jedí pestrou stravu, nejsou na mléku z výživového hlediska závislí. Říkat tedy, že nezhubnete kvůli tomu, že nemůže mléčné výrobky, je nesmysl,“ dodává nutriční terapeutka.

  • Které mléčné výrobky můžete jíst?

    Autor: Shutterstock

    Už dnes můžete bez obtíží sehnat mléčné výrobky bez laktózy nebo se sníženým obsahem laktózy – mléko, máslo, sýry, jogurty atd. Existují taky výrobky, které vám nemusí vadit, i když laktózu obsahují. Laktóza je rozpustná ve vodě, takže nejvíce laktózy obsahují výrobky z odtučněného mléka a nejméně ty tučné. „Vedle obsahu tuku je dobrým vodítkem i to, jestli výrobek prošel kvašením. Bakterie mléčného kvašení totiž přeměňují laktózu na neškodnou kyselinu mléčnou,“ dodává nutriční terapeutka. Bez potíží tedy můžete konzumovat máslo, šlehačku, přírodní jogurty, tvrdé sýry, zakysanou smetanu či kefír. Samozřejmě že v případě redukce váhy to nebudete se šlehačkou ani máslem přehánět.

  • Alergie na mléčnou bílkovinu

    Autor: Shutterstock

    Podle nutriční terapeutky je tahle alergie v dospělosti spíše výjimečná, ovšem u dětí bývá častá. Jde o nepřiměřenou reakci imunitního systému, mezi hlavní příznaky patří trávicí potíže, jako jsou průjem, zvracení, dále kožní projevy (ekzémy, kopřivka) i respirační obtíže. „V tomto případě si musíte dát pozor na mléko, jogurty, tvaroh, smetanu, sýry, máslo, kefír, podmáslí, pudinky, pomazánkové máslo. A je jedno, zda jsou mléčné výrobky z kravského mléka nebo z mléka jiných zvířat,“ říká nutriční terapeutka. Nemusí to být ale taková tragédie. „Existují rostlinné margaríny, které mléčné komponenty nemají, a klasické máslo má zase málo mléčných bílkovin, takže vám nemusí vadit. Místo másla je možné konzumovat například přepuštěné máslo ghí, v němž je obsah bílkovin nulový,“ radí Dana Šímová.

  • Čím nahradit mléko a mléčné výrobky?

    Autor: Shutterstock

    Když z jídelníčku vyřadíte vše z mléka, musí zůstat pestrý, chutný a nutričně plnohodnotný. Zakázané mléčné bílkoviny je potřeba nahradit jinými, například luštěninami, vejci nebo masem. Nesnášenlivost laktózy většinou není absolutní, u většiny lidí se zažívací potíže objeví až po zkonzumování několika miligramů, nebo dokonce gramů. Míra tolerance závisí na tom, jestli mléčný výrobek něčím zajíte a v jakém zdravotním stavu jsou vaše střeva. Potraviny s označením "může obsahovat stopové množství mléka“ by lidem s laktózovou intolerancí neměly způsobovat žádné problémy, nevadí ani mléčná bílkovina, protože nemá s laktózou nic společného, jak vysvětluje Dana Šímová.

  • Jak zajistit zdroj vápníku?

    Autor: Shutterstock

    V dospělém věku potřebují ženy i muži 700 mg vápníku denně. Pro srovnání – mléko obsahuje asi 120 mg vápníku na 100 g. Kde tedy ještě vápník najdete? Mezi nejdůležitější alternativní potraviny s významným obsahem vápníku patří: mořské řasy (používejte je v malém množství, třeba do polévek), mandle (240 mg), sušené meruňky (87 mg), vlašské ořechy (94 mg), slunečnicová semínka (110 mg), sardinky v oleji (354 mg), hlávkový salát (90 mg), pórek (80 mg), pomeranče (1 litr šťávy obsahuje plnou denní dávku vápníku pro dospělého člověka), dušené zelí (212 mg) atd. V případě ořechů či mandlí ale myslete i na jejich obsah tuků – sice zdravých, ale kaloricky významných. Proto stačí jen hrst, zbytek doplňujte jinými potravinami.

     

    Video se připravuje ...
     • VIDEO: Vím, co jím

     

     

     

/
Autor: aši

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji