- 7. června 2015 06:00
Aby se člověk zbavil nadbytečných kil, potřebuje vhodnou skladbu jídelníčku a určitý počet kilojoulů denně. Věděli jste ale, že některé potraviny si můžete doslova zavolat na pomoc při likvidaci tukových zásob? Dokážou totiž nastartovat metabolismus, udržet ho v chodu a urychlit spalování tuků. Které se vyplatí zařadit do menu, když plánujete svůj dietní jídelníček?
Chilli papričky
Kajenský pepř se vyrábí z chilli papriček.Autor: Shutterstock.comTyhle papričky sice leckomu při jídle vženou slzy do očí, za výsledek to ale stojí: pokud byste zvládli sníst polévkovou lžíci mletých papriček denně, zrychlíte si metabolismus téměř o čtvrtinu. Jako velice žádoucí vedlejší účinek k tomu připočtěte i jejich výraznou pomoc v prevenci nádorových onemocnění a výraznou podporu imunity. No řekněte, nestojí to za těch pár slziček?
Losos, tuňák a další mořští přátelé
LososAutor: profimedia.czDobré nebo také zdravé tuky. Určitě jste o nich už slyšeli. Patří k nim například omega-3 mastné kyseliny. Naše tělo si je vytvořit nedokáže, zato ryby, zejména některé mořské, jich mají na rozdávání. V boji o každé kilo oceníme jejich schopnost bránit ukládání škodlivého tuku mezi orgány a zlepšovat citlivost těla na inzulin. Což v překladu znamená, že nebudete trpět návaly nezvladatelného hladu a chutí.
Další efekt? Protizánětlivé účinky a podpora regenerace svalů. "Omega-3 kyseliny pomáhají snižovat krevní tlak a cholesterol, mají pozitivní vliv proti artritidě, onemocnění lupus, osteoporóze, astmatu, diabetu, onemocnění dráždivého tračníku, působí protizánětlivě," vyjmenovává zpráva, kterou vydala iniciativa Vím, co jím.
Omega-3 mastné kyseliny jsou obsaženy také v pšeničných klíčcích, lněném semínku, lněném oleji, vlašských ořeších, sójových bobech, sójovém oleji a řepkovém oleji.
Je dobré zároveň hlídat si i příjem omega-6 kyselin, protože jejich účinek se vzájemně doplňuje. „Některé z nenasycených mastných kyselin jsou přitom pro náš organismus nezbytné. Jde o takzvané omega-3 a omega-6 mastné kyseliny, které se vyskytují v rybách, lněných semenech nebo řepkovém oleji,“ vysvětluje profesorka Jana Dostálová, expertka na výživu z Vysoké školy chemicko-technologické.
Avokádo
AvokádoAutor: Shutterstock.com- Zelený čaj má jednu ohromnou výhodu: nelze se jím předávkovat. Můžete ho pít litry a litry, a přitom na vlastní tělo pocítit jeho účinky: díky vlivu na inzulin zmírňuje naše chutě na sladké. Dokáže také nastartovat metabolismus a donutit tělo využívat jeho stávající tukové zásoby. Výborně se osvědčil před cvičením – pokud ho pijete, spalujete při fyzické aktivitě mnohem více než bez něj. A další bonus? Povzbuzuje mysl a snižuje riziko postižení infarktem a mrtvicí.
Zelený čaj
Káva
Američan Dave Asprey přišel se pití kávy s máslem a kapkou kokosového oleje naučil od Tibeťanů.Autor: Profimedia.cz
/
Klíčová slova: