Pravidla pro sestavení dietního jídelníčku: Počítejte na třetiny!

  • Pravidla pro sestavení dietního jídelníčku: Počítejte na třetiny!
    6. října  2016 
     06:00

    To je pořád počítání kilojoulů a přijaté energie, ale víte, z čeho se to má vlastně skládat? Těžko asi můžete přijmout 8 tisíc kJ v podobě čokoládových tyčinek, smaženého řízku a pár piv. I když by to bylo příjemné! Jak by tedy jídelníček měl vypadat? Rozdělen na třetiny! 

  • Více než polovina obézních

    Autor: Shutterstock.com
    Více než polovina Čechů je obézní. Roli hraje samozřejmě nedostatek fyzické aktivity, ale svůj podíl má na tom hlavně špatné stravování. Neumíme jíst, a tak se dopouštíme mnohdy úplně zbytečných chyb, které maří jakékoliv snahy o to, shodit nějaký kilogram navíc. Aniž bychom si to kolikrát uvědomovali, náš jídelníček překypuje nasycenými tuky, solí a jednoduchými sacharidy. Naopak nám chybějí v jídle trochu větší pestrost a rozmanitost, vláknina, dostatek zeleniny a ovoce.  
  • Na třetiny!

    Talíř by měl být rozdělený na tři ideální třetiny.
    Autor: Shutterstock.com
    Abyste se těchto zlozvyků zbavili, zkuste si navyknout na používání jednoduché pomůcky, a to rozdělení jídla na třetiny. Ideální jídlo se tak skládá ze třetiny zeleniny, třetiny bílkovin a třetiny sacharidů. Jako třešničku na dortu – nebo jako pomyslný střed – si pak představte vně toho talíře ještě tuk. Nemělo by ho být více než pět až deset gramů.
  • Bílkoviny

    Bílkoviny
    Autor: Shutterstock.com
    Když se řekne bílkoviny, mnohým se vybaví maso. Jenže proteiny, které jsou základním stavebním kamenem našich svalů, najdete i v dalších jídlech. Proto se nespoléhejte pouze na to, že aby byl váš talíř výživově vyrovnaný, musí na něm vždy ležet flákota. Bílkoviny jsou také například v mléčných výrobcích, ať už jsou to sýr, tvaroh, jogurt nebo mléko, ve vejcích nebo luštěninách. Přitom mléčných výrobků bychom měli mít denně 2 až 3 porce, masa, luštěnin nebo vajec 1 až 3.
  • Sacharidy

    Celozrnné těstoviny
    Autor: Shutterstock.com
    Podobně mylně interpretovány bývají i sacharidy. Lidé si myslí, že cukry jsou pouze ve sladkostech, a když už vědí, že se nacházejí například i v pečivu a přílohách, tak je pak považují za zlo a raději je zcela vynechávají. Tak takhle ne. Sacharidy by se na ideálním talíři měly ze třetiny vyskytovat. A to v podobě ovoce, ovesných vloček, brambor, celozrnného pečiva nebo těstovin, rýže. Ovoce si do jídelníčku během celého dne zařaďte dvakrát, celozrnné obiloviny a brambory čtyřikrát až pětkrát. Z toho vyplývá, že příloha by měla být ke každému jídlu. Když sacharidy ze svého jídelníčku vyškrtnete, bude vám akorát tak chybět energie.
  • Zelenina

    Zeleninové chipsy
    Autor: Shutterstock
    Jestli existují nějaké potraviny, se kterými rozhodně nemusíte příliš šetřit a které si můžete dopřávat během celého dne, potom na celé čáře vyhrává zelenina. Protože obsahuje minimum sacharidů a vysoký podíl vlákniny a vody, je ideálním doplňkem. Vláknina vás totiž dokáže zasytit i na delší dobu, sníží hladinu cukru v krvi, a navíc obsahuje potřebné minerály a vitaminy. Nenechte se ale mýlit, brambory se mezi zeleninu nepočítají! U zeleniny se neupejpejte a střídejte jednotlivé druhy.  
  • Tuky

    Losos, avokádo nebo oříšky. Je jedno, co si vyberete jako zdroj omega-3 mastných kyselin.
    Autor: Shutterstock.com
    S tuky je dobré šetřit, ale i tak do vyváženého a pestrého jídelníčku bezesporu patří. Mluvíme tu o nenasycených tucích, které jsou obsaženy například v olivovém oleji, oříšcích, semínkách, rybách. „Nejvýznamnější podíl trans-mastných kyselin je v částečně ztužených rostlinných tucích, které najdeme v trvanlivém pečivu, levných cukrovinkách, náhražkách čokolády, v některých polevách, v mrazených krémech nebo v müsli tyčinkách,“ říká dietoložka Karolína Hlavatá.  
  • Jak velká je porce?

    Zdravé jídlo
    Autor: Shutterstock
    Celou dobu to hovoříme o tom, kolik porcí daných potravin bychom měli denně sníst. Ale jak velká je vlastně porce? Pokud to chcete brát orientačně, pak si zafixujte, že porce je zhruba velikost vaší natažené dlaně i s prsty. Jablko by se vám mělo vejít do dlaně, stejně jako třeba plátek chleba. „Důležité je rozprostřít jídlo do celého dne, snažit se vařit si doma. Jíst 5 jídel denně, nevynechávat snídani ani svačinu,“ radí Karolína Hlavatá.

     

/

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji