Jíte zeleninu místo příloh? Chyba! Možná kvůli tomu nehubnete

  • Jíte zeleninu místo příloh? Chyba! Možná kvůli tomu nehubnete
    20. srpna  2015 
     06:00

    Jedna z největších chyb, kterých se lidé při hubnutí dopouštějí? Vyměňují přílohy za zeleninové saláty. Domnívají se, že pokud brambory a jim podobné odstraní z jídelníčku, jsou na nejlepší cestě k tomu, brzy zhubnout. Jenže přílohy potřebujeme, jen je důležité vědět, jak je správně připravit. 

  • Důležitý zdroj sacharidů

    Video se připravuje ...
    Tentokrát vám Vím, co jím, poradí, jaké přílohy volit, aby se vám neodrazily na váze. • VIDEO: Vím, co jím a piju
    Bez sacharidů se neobejdeme. V našem jídelníčku by měly zaujímat asi padesát procent toho, co sníme. A proto bychom neměli měnit přílohy za zeleninové saláty, o značnou část bychom se připravili. Navíc přílohy obsahují ty správné, komplexní sacharidy, které nás zasytí na delší dobu – ne jako jednoduché cukry. Snažte se ale vždy sahat po celozrnných přílohách, které obsahují vlákninu. 
  • Rozhoduje velikost porce

    Sacharidy byste z jídelníčku neměli úplně vyhodit, jsou důležitým zdrojem energie.
    Autor: Profimedia.cz
    Samozřejmě pokud to s přílohami budete přehánět, podepíšou se na vaší váze negativně. Na vašem talíři by se mělo objevit 50 gramů sacharidů. Při odměřování si ale dejte pozor, abyste vážili přílohy vždy v syrovém stavu. Tomuto přísunu sacharidů odpovídá třeba 80 gramů kuskusu nebo těstovin, 70 gramů rýže nebo 250 gramů brambor. A také 200 gramů hranolků. Ano, neváhejte dát si jako přílohu hranolky! Jen nesmějí být smažené, měly by být pečené v troubě. 
  • Hlavně je nerozvařit

    Připravte si svoje vlastní těstoviny s nezaměnitelnou chutí!
    Autor: Shutterstock
    Buďte ale opatrní, abyste při vaření nezvyšovali energetickou hodnotu příloh, což znamená: nikdy je nerozvařte! Nejlepší způsob, jak připravit brambory, je uvařit je buď ve slupce, kdy ztratí nejméně vitaminu C, nebo v páře. Další variantou může být i to, že je hodíte až do vroucí vody, nikoliv že je dáte do hrnce na začátku vaření. V případě rýže se v obchodě snažte vybrat celozrnnou, natural nebo parboiled. Měla by mít více než 0,7 gramu vlákniny na 100 kcal. Kuskus připravujte v poměru 1:1 a těstoviny nikdy nerozvařte, snažte se je připravit al dente. 
  • Nezapomínejte na luštěniny

    Čočková polévka posílí vaší imunitu a vyčistí organismus.
    Autor: Shutterstock.com
    Nejen obiloviny jsou vhodnou přílohou, nesmíme zapomínat také na luštěniny. Mají mnohem nižší glykemický index a méně sacharidů. 100 gramů třeba takové čočky vydá za plnohodnotné jídlo. Abyste měli dostatek bílkovin, stačí pak pouze přidat třeba vajíčko. 

     

    Iniciativa Vím, co jím a piju je součástí globálního programu The Choices Programme, který umožňuje spotřebitelům lepší orientaci v nabídce potravin. Program vznikl na základě výzvy Světové zdravotnické organizace a Organizace OSN pro výživu a zemědělství. Právě tyto organizace upozornily na vybrané živiny, jejichž nadměrná konzumace výrazně zvyšuje riziko vzniku civilizačních chorob.

/
Autor: maš

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji