Jíte zeleninu místo příloh? Chyba! Možná kvůli tomu nehubnete | Jak zhubnout | Blesk.cz

Jíte zeleninu místo příloh? Chyba! Možná kvůli tomu nehubnete

  • Při konzumaci příloh se mnoho lidí dopouští velké chyby. Vůbec je totiž nejí.
    Při konzumaci příloh se mnoho lidí dopouští velké chyby. Vůbec je totiž nejí. (Shutterstock.com)
    20. srpna  2015 
     06:00

    Jedna z největších chyb, kterých se lidé při hubnutí dopouštějí? Vyměňují přílohy za zeleninové saláty. Domnívají se, že pokud brambory a jim podobné odstraní z jídelníčku, jsou na nejlepší cestě k tomu, brzy zhubnout. Jenže přílohy potřebujeme, jen je důležité vědět, jak je správně připravit. 

  • Důležitý zdroj sacharidů

    Tentokrát vám Vím, co jím, poradí, jaké přílohy volit, aby se vám neodrazily na váze. • VIDEO: Vím, co jím a piju
    Bez sacharidů se neobejdeme. V našem jídelníčku by měly zaujímat asi padesát procent toho, co sníme. A proto bychom neměli měnit přílohy za zeleninové saláty, o značnou část bychom se připravili. Navíc přílohy obsahují ty správné, komplexní sacharidy, které nás zasytí na delší dobu – ne jako jednoduché cukry. Snažte se ale vždy sahat po celozrnných přílohách, které obsahují vlákninu. 
  • Rozhoduje velikost porce

    Sacharidy byste z jídelníčku neměli úplně vyhodit, jsou důležitým zdrojem energie.
    Samozřejmě pokud to s přílohami budete přehánět, podepíšou se na vaší váze negativně. Na vašem talíři by se mělo objevit 50 gramů sacharidů. Při odměřování si ale dejte pozor, abyste vážili přílohy vždy v syrovém stavu. Tomuto přísunu sacharidů odpovídá třeba 80 gramů kuskusu nebo těstovin, 70 gramů rýže nebo 250 gramů brambor. A také 200 gramů hranolků. Ano, neváhejte dát si jako přílohu hranolky! Jen nesmějí být smažené, měly by být pečené v troubě. 
  • Hlavně je nerozvařit

    Připravte si svoje vlastní těstoviny s nezaměnitelnou chutí!
    Buďte ale opatrní, abyste při vaření nezvyšovali energetickou hodnotu příloh, což znamená: nikdy je nerozvařte! Nejlepší způsob, jak připravit brambory, je uvařit je buď ve slupce, kdy ztratí nejméně vitaminu C, nebo v páře. Další variantou může být i to, že je hodíte až do vroucí vody, nikoliv že je dáte do hrnce na začátku vaření. V případě rýže se v obchodě snažte vybrat celozrnnou, natural nebo parboiled. Měla by mít více než 0,7 gramu vlákniny na 100 kcal. Kuskus připravujte v poměru 1:1 a těstoviny nikdy nerozvařte, snažte se je připravit al dente. 
  • Nezapomínejte na luštěniny

    Čočková polévka posílí vaší imunitu a vyčistí organismus.
    Nejen obiloviny jsou vhodnou přílohou, nesmíme zapomínat také na luštěniny. Mají mnohem nižší glykemický index a méně sacharidů. 100 gramů třeba takové čočky vydá za plnohodnotné jídlo. Abyste měli dostatek bílkovin, stačí pak pouze přidat třeba vajíčko. 

     

    Iniciativa Vím, co jím a piju je součástí globálního programu The Choices Programme, který umožňuje spotřebitelům lepší orientaci v nabídce potravin. Program vznikl na základě výzvy Světové zdravotnické organizace a Organizace OSN pro výživu a zemědělství. Právě tyto organizace upozornily na vybrané živiny, jejichž nadměrná konzumace výrazně zvyšuje riziko vzniku civilizačních chorob.

/
Autor: maš

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji