5 nejlepších podzimních polévek ze zeleniny, díky kterým zhubnete | Jak zhubnout | Blesk.cz

5 nejlepších podzimních polévek ze zeleniny, díky kterým zhubnete

  • Uvařte si k večeři polévku, vaše tělo to ocení
    9. listopadu  2015 
     06:00

    Jakmile se venku ochladí, každého rozumného člověka přejde chuť na zeleninové saláty, které přitom byly skvělou letní večeří. Jenže co místo nich? Chleba se sádlem asi ne, stejně jako zapečené těstoviny. Odpověď přitom není těžká: dejte si polévku! Je v ní zelenina, zasytí a přitom zahřeje. Podívejte se na tipy, které jsme našli na webu Newpotato.com. 

  • Polévka je grunt!

    Pokud budete týden jíst zelnou polévku a dodržovat doporučený stravovací režim, podaří se vám zhubnout až čtyři kilogramy za týden.

    Nadšenci tvrdí, že zeleninové polévky jsou podzimní a zimní verzí osvěžujícího ovocného nebo zeleninového nápoje smoothie. Nakonec – proč ne? Studená zeleninová jídla a nápoje se v chladných dnech moc doporučit nedají, zatímco zeleninová polévka splní všechny požadavky. Není přitom náročná na přípravu, a když zbyde, můžete si ji vzít druhý den s sebou do práce jako lehký oběd nebo vydatnou svačinu. 

  • Polévka z červené řepy

    ...

    Půl kila červené řepy

    1 lžíce kokosového oleje

    2 lžíce jablečného octa

    4 šálky zeleninového vývaru

    1 čajová lžička soli

    2 lžíce čerstvého kopru nebo jiných bylinek podle chuti

    Řecký jogurt, na ozdobu

    Postup:

    Předehřejte troubu na 200 stupňů Celsia. Řepu zabalte do alobalu, zalijte octem a lžící vody, pečte, dokud řepa nezměkne – asi tři čtvrtě hodiny. Pak vypečenou šťávu slijte, dejte do mixéru, kam přidáte i pečenou řepu, kokosový olej, sůl a kopr. Mixujte dohladka. Přidávejte teplý zeleninový vývar, dokud nedosáhnete požadované koncentrace. Při podávání ozdobte bylinkami a jogurtem. 

  • Zelená polévka

    ...

    2 šálky listové zeleniny (špenát, rukola a podobně)  

    1 lžíce kokosového oleje

    1 stroužek česneku, nahrubo nasekaný

    1 lžíce šalotky, nahrubo nasekané

    1 paprička jalapeňo, nahrubo nasekaná

    4 šálky zeleninového vývaru

    1 avokádo

    1 lžíce limetkové šťávy

    sůl a pepř podle chuti

    Postup:

    V pánvi zahřejte kokosový olej na mírném ohni. Přidejte šalotku a papričku, restujte 3 až 4 minuty, dokud nezměknou. Přidejte česnek a listovou zeleninu, ochuťte solí a pepřem. Duste 3 až 4 minuty, dokud zelenina nezmenší svůj objem, ale tak, aby zůstala zelená. Pak přeneste vše z pánve do mixéru. Přidejte teplý vývar, avokádo a limetkovou šťávu. Mixujte dohladka.

  • Polévka z hub, kadeřavé kapusty a krup

    ...

    1 lžíce extra panenského olivového oleje

    1 malá cibule na kostičky

    2 plátky celeru na kostičky

    3 malé stroužky česneku

    1 čajová lžička soli 

    1/2 lžičky mletého pepře

    1 svazek kadeřavé kapusty natrhané na kousky, bez košťálu

    2 šálky pokrájených hub  

    4 šálky kuřecího vývaru (lze použít i zeleninový)

    1/2 šálku krup nebo krupek

    1 bobkový list

    4 snítky tymiánu

    Postup:

    Ideální na přípravu je litinový hrnec. V něm zahřejte kokosový olej. Přidejte cibuli a celer, osmahněte. To by mělo trvat 4 až 5 minut, dokud zelenina nezměkne. Přidejte česnek, kapustu, sůl a pepř. Duste, dokud kapusta nezměkne. Přidejte krupky, vývar, bobkový list a tymián. Přiveďte k varu, vařte, dokud obilí nezměkne, což trvá asi 25 minut. Před podáváním odstraňte bobkový list a tymián. Dosolte a dopepřete. 

  • Polévka miso

    ...

    4 šálky vody

    3 lžíce miso pasty

    1 lžíce dashi prášku (prodává se v obchodech s asijskými surovinami)

    1/4 šálku tofu nakrájeného na malé kousky

    řasa nori

    2 jarní cibulky, pokrájené na tenké plátky

    Postup:

    Dejte dashi prášek do vody v hrnci na plotně, přiveďte k varu. Stáhněte teplotu, přidejte miso pastu, míchejte, dokud se nerozpustí. Pak přidejte nori, cibulku a tofu. Vařte po dobu 2 až 3 minut. Podávejte ihned.

  • Polévka z kari

    ...

    2 lžíce kokosového oleje 

    3 šalotky nakrájené na tenké plátky

    2 plátky celeru na kostičky

    1 velká mrkev na kostičky

    1 šálek květáku rozebraného na růžičky

    3 až 4 stroužky česneku, drcené 

    1 lžíce čerstvého zázvoru, nastrouhaného

    1/4 šálku nahrubo nasekaného koriandru

    1 lžíce kari

    1/2 lžičky kurkumy

    1/2 lžičky mletého koriandru

    2 lžičky soli, 1/4 lžičky pepře

    4 šálky zeleninového vývaru

    1 lžíce limetkové šťávy

    1/2 šálku hrášku

    Postup:

    V litinovém hrnci na mírném ohni zahřejte kokosový olej. Přidejte šalotku, celer, mrkev, restujte po dobu 4 až 5 minut, dokud vše nezměkne. Přidejte květák, česnek, zázvor, lístky koriandru, kari, kurkumu, sůl a pepř. Duste po dobu 3 až 4 minut. Přidejte zeleninový vývar a přiveďte k varu. Vařte 8 až 10 minut, během posledních 4 minut vaření přidejte hrášek, nakonec vmíchejte limetkovou šťávu. 

/

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji