Přílohy mají zabírat nejvýše třetinu talíře. Co si dát k obědu?

Přílohy mají zabírat nejvýše třetinu talíře. Co si dát k obědu?
1. dubna  2015 
 06:30

Zásada číslo jedna: obědvat byste měli, i když máte pocit, že na to nemáte čas, nebo i  když držíte dietu, a chcete ho proto spíše vynechat. Odborníci z iniciativy Vím, co jím vám poradí, co by se v poledne na talíři objevovat mělo, a co naopak nikoliv, aby bylo jídlo vyvážené a zároveň jste udrželi denní energetický příjem na uzdě. 

"Kdo se nenaobědvá, bude mít hlad odpoledne a večeře se pro něj pak stane hlavním jídlem dne," upozorňuje na riziko spojené s odbýváním obědů nutriční specialistka Karolína Hlavatá. Právě tak by tomu ovšem být nemělo – večeře by měla být menší než snídaně i než oběd, který si proto zasluhuje vaši pozornost. 

 

Video se připravuje ...
Vím, co jím • VIDEO: Vím, co jím

 

I oběd by měl obsahovat bílkoviny, sacharidy a tuky, plus by neměly chybět vláknina a nějaký nápoj. Podle Petra Havlíčka, experta na hubnutí z iniciativy Vím, co jím, však lidé mají tendenci něco z toho vynechat v domnění, že díky tomu bude jídlo vhodnější. 

V tom se však mýlí, protože pokud například vynechají bílkoviny, tak mají na talíři například pouze těstoviny se smetanovou omáčkou, to je ale vysoce kalorické jídlo, po kterém přesto budou mít nejpozději za dvě hodiny hlad, což je utvrdí v mylném přesvědčení, že jejich oběd byl vhodný a lehký. Hlad však dostanou proto, že v něm bylo mnoho sacharidů. 

 

Jiní lidé zcela vynechávají tuky či přílohy – výsledkem takové snahy je lehounký zeleninový salát, který však svým složením ani energetickou hodnotou vůbec neodpovídá požadavkům na oběd, a to ani tehdy, pokud vám jde o dietní jídelníček. Chybou je i úplné vynechávání příloh, ubrat jich však můžete.

 

Správný oběd by měl mít přílohy na třetině nebo jen čtvrtině talíře, třetinu by měla zabírat zelenina a třetinu maso či jiný zdroj bílkovin. 

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji