Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Síla detoxu: Jarní očista, která vás během pár dní postaví na nohy

7. března 2021 | 06:00

Padají vám vlasy, máte problémy se zažíváním, býváte k smrti unavení? Vaše játra nejspíš nestíhají. Je na čase je dostat zpátky do formy. Dopřejte jim jednoduchou jarní očistu. Za pár dní uvidíte změny!

 

Játra váží půldruhého kilogramu, obvykle o nich vůbec nevíme, ale pro naše tělo jsou naprosto zásadní. Máme je pro to, aby naše tělesné buňky každou minutu získávaly vše důležité pro svůj zdravý chod a zároveň se zbavovaly toho, co už nepotřebují.

Játra jako dokonalá čistírna

To prakticky znamená, že játra fungují jako filtr, který z krve odstraňuje toxiny.Pro přirozenou detoxikaci organismu, která probíhá de facto neustále, je ale naprosto nutné, aby byla v pořádku. Co játra potřebují? Dostatečný přísun vitaminů a minerálů, tedy pestrou a zdravou stravu, a taky hodně čisté vody každý den.

TIP NA VIDEO: Potřebné vitaminy nalezneme především v ovoci, které má mnoho dalších benefitů. Na ty se podívejte do videa:

Co játrům nejvíc škodí?

Co naopak játrům škodí? Častá konzumace alkoholu, smažené řízky, jídla z fast foodu, polotovary s konzervanty, ale také přejídání. Játrům vadí i nadměrná konzumace sladkostí a poškozuje je především alkohol. Dalším a velmi zákeřným nepřítelem jater je dlouhodobý stres. Stejně jako nezdravé potraviny stres játra velmi silně namáhá, což se dříve nebo později projeví jejich zhoršenou činností.

Výsledek? Únava, špatné zažívání, nadváha, padání a řídnutí vlasů, kožní problémy, skvrny a modřiny, bolesti hlavy, ale také vztek, podrážděnost a deprese. Toxických látek už je v těle tolik, že je organismus přestane zvládat. I proto je třeba si jater hledět. 

Detox jen pro ženy? Nesmysl

Veřejnost je každoročně na jaře zaplavena zaručeně fungujícími detoxikačními čaji, bylinkami a potravinami. Výrobci inzerují detoxikaci extra po zimě, extra pro ženy, extra pro seniory. Z odborného hlediska však tyto postupy nemají racionální základ,“ je přesvědčen Tomáš Adámek, internista z pražské kliniky EUC Premium. Funkce jater nelze podle lékaře posílit. Jediná možnost, jak játrům pomoci, je jim neškodit. Prospěje obohatit jídelníček o zeleninu, ovoce a luštěniny a hlavně naprosto vyloučit alkohol. 

Mnohé toxické látky navíc do těla putují z vody, ze vzduchu a samozřejmě z léků. I proto doktor Nývlt soudí, že je třeba organismus v detoxikaci podpořit. „Pokud je totiž odpadních a toxických látek příliš, jedy se v těle ukládají. To pak vede k řadě chorob. Detoxikaci tedy vnímám jako podporu funkce detoxikačních orgánů a očistných procesů v těle,“ dodává lékař. 

Bylinky, cvičení, dieta. A naordinujte si šťávy

A co tedy odborník Světa zdraví doporučuje? Za pomoci různých bylinek, cviků nebo postních diet lze docílit snížení množství parazitů v těle stejně jako vymýcení plísní, bakterií, virů a toxinů. Hlavně však pomoci játrům a ledvinám. 

Co pro sebe můžete konkrétně udělat? Vyhýbejte se těžkým, tučným a kořeněným jídlům a solte, jak nejméně to půjde. Začněte vařit z krup, bílé rýže, pohanky, denně snězte misku kysaného zelí a zkuste se zamilovat do červené řepy, grepů a citronů. Z těch si každé ráno dělejte šťávu a přidávejte si ji do sklenice teplé vody. Také se snažte nekombinovat víc druhů potravin dohromady a všechno poctivě kousejte.

V rámci očisty se zkuste jeden den v týdnu postit a pijte pouze ovocné nebo zeleninové šťávy (nejlépe mrkvovou, zelnou, jablečnou nebo z červené řepy). Kvůli ledvinám, které se na přirozené detoxikaci těla rovněž podílejí, vypijte kolem tří litrů čisté vody denně. A alkohol? Na ten teď raději zapomeňte. 

 

Autor: lac
Video se připravuje ...