10 kilo dole do léta: Nevažte se, změřte si obvod pasu!

10 kilo dole do léta: Nevažte se, změřte si obvod pasu!
30. března  2015 
 06:00

Zapamatujte si jedno důležité číslo, tedy 88. To je obvod pasu v centimetrech, přes který by se žádná žena neměla dostat, pokud se chce vyhnout zdravotním problémům, jako jsou cukrovka nebo srdeční onemocnění. Měli bychom dbát ani ne tak na to, kolik vážíme, ale hlavně na to, kolik měříme v pase. V tomto místě se totiž ukládá nebezpečný tuk, který neprospívá nejen vzhledu, ale ani zdraví.

Obvod pasu souvisí s obsahem tukové tkáně v břišní oblasti, který je daleko lepším ukazatelem zdravotních komplikací než BMI. Lidé s tvarem postavy podobným jablku, což se týká většinou mužů, častěji trpí cukrovkou, vyšším tlakem a zvýšenými tuky v krvi. Tedy nemocemi, kterým se dohromady říká metabolický syndrom.

 

Ženy, které mají většinou postavu hrušky (bohudíky za slovanský typ postavy!), mívají tuk na hýždích. To je však daleko bezpečnější než právě na břiše. S přibývajícím věkem se ale i jim obvod pasu zvyšuje.

 

 

Podle mezinárodních standardů se za zdravotně povážlivý považuje obvod pasu od 102 cm u mužů a od 88 cm u žen. Obvod u mužů od 105 cm a u žen od 95 cm znamená extrémně rizikový faktor. Tyto míry platí pro každého, ať je jeho tělesná výška jakákoli. Obvod pasu prozrazuje právě jen břišní tuk nashromážděný kolem vnitřních orgánů a tenkého střeva.

 

Jak hubne muž a jak žena?

 

Podstata hubnutí je u obou pohlaví stejná: musí snížit příjem energie a více se hýbat. Mužům se hubne vzhledem k vyššímu bazálnímu metabolismu (mají více svalů) lépe. Ženy by proto měly v průměru sníst při hubnutí okolo 8000 kilojoulů za den, muži mohou přijmout až o dva tisíce více.

 

Většina žen by mohla o hubnutí přednášet, jejich znalosti o zdravé výživě a životním stylu bývají obrovské. Bohužel nejedí obvykle proto, že mají právě hlad, ale že jsou třeba ve stresu, nebo naopak ve výjimečné pohodě – tento slastný pocit si tak chtějí ještě umocnit. I proto je pro ně snižování váhy leckdy dosti náročné.

Autor: Shutterstock.com

Díky za kult hubenosti!

 

Mužům naopak většinou stačí se rozhodnout, a když je odborník správně navede na ten pravý způsob hubnutí, nepotřebují už tolik oporu druhých. Na druhou stranu přijímají mnohem více živočišných tuků v podobě uzenin než ženy. Klobás, salámů a tlačenky se vzdávají dosti bolestně. Další kalorickou bombou, která jejich postavu ohrožuje, je pivo – nepokládají ho za potravinu, ale za nápoj. Přitom sklenka tmavého piva má 1100 kilojoulů, světlého 650 kJ. Též konzumace tvrdého alkoholu je u mužů vyšší než u žen.

 

Ze zdravotního hlediska potřebují hubnout hlavně muži, přesto se dietám věnují mnohem častěji jejich protějšky. Proč? Společenský tlak je neúprosný. Zkrátka se stále nosí vyhublá silueta, a tak 95 procent žen alespoň jednou za život drží dietu. U mužů zafungují jako motivace k hubnutí často až zdravotní důvody – nejčastěji cukrovka nebo infarkt.

 

Jestli chcete kvalitního průvodce při hubnutí do léta, kupte si dubnový Blesk zdraví s praktickou přílohou o hubnutí do kabelky zdarma.

Blesk zdraví
Autor: archiv

Autor: Redakce Blesk Zdraví, Iva Málková, STOB

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji