Proč hubnou muži rychleji a my máme větší zadek

Proč hubnou muži rychleji a my máme větší zadek
7. ledna  2015 
 06:00

Podporovat se v hubnutí s blízkou osobou je skvělé a můžete se navzájem motivovat! Jestliže se ale rozhodnete doma zavést dietní režim, nebuďte zoufalé, až uvidíte, že to jde partnerovi rychleji než vám. Muži to totiž s hubnutím mají mnohem jednodušší. Nezáviďme jim ale. My zase máme jiné benefity. 

Málokomu se poštěstí slyšet nad pivem muže, který by si stěžoval na svou váhu a skutečně se tím trápil. To my, ženy, to řešíme mnohem zásadněji. I to je jeden z důvodů, proč mají naše protějšky menší problémy s tím, aby přebytečná kila shodili. 

 

Mužům jde zpravidla hubnutí mnohem rychleji než ženám.
Autor: Profimedia.cz

Jsou více v pohodě

 

Muži toho většinou moc neví o kilojoulech, kaloriích, neřeší, jestli se jejich body mass index pohybuje v červených číslech. Když se tedy jednou rozhodnou, že je potřeba se sebou něco dělat, pravděpodobně to bude jejich první pokus, nebo třeba druhý, ale rozhodně ne desátý. Jejich metabolismus tak nebude zpomalený častými dietami, a hubnutí jim tak půjde rychleji.

 

Navíc jsou muži při hubnutí psychicky mnohem více v klidu než ženy. Zhubnout se rozhodnou často kvůli tomu, že prostě už nezvládají doběhnout míč při fotbale nebo jim to doporučil lékař ze zdravotního hlediska. Nemají s tím tedy do takové míry spojen vzhled, i když samozřejmě i tato rovina je také trochu zasahuje.

 

Tuky jen v břiše

 

Další výhodou, která jim hraje do karet, je rozdílné ukládání tuků. Zatímco většina žen má sklony nabírat v oblasti břicha, hýždí a stehen, mužům se většinou tvoří pouze ona pověstná pneumatika kolem pasu. Ruce a nohy se jim často nemění. V případě mužské obezity se hovoří o androidní obezitě, zatímco u ženské postavy o gynoidní. Pozor ale, androidní obezitu mohou mít i ženy s mužskou postavou.

 

Při druhém zmíněném typu obezity je ale jedno, jestli jste muž, nebo žena. Hubnutí bude probíhat nejspíše velmi podobně. Ženy se mohou tedy do určité míry nechat inspirovat redukčním programem, jaký je doporučován mužům. 

 

Rychlejší bazální metabolismus

 

Do třetice mají muži štěstí v tom, že jejich tělo má zpravidla větší obsah svalů než to ženské. Mají rychlejší bazální metabolismus, takže když začnou sportovat, kila jdou dolů mnohem rychleji než u dam. Navíc mají k aktivnímu pohybu větší sklony, vzhledem k jejich genetickému základu. Navíc oproti ženám mají svaly rozvrženy mnohem rovnoměrněji. 

Mužům často stačí omezit uzeniny a alkohol a kila jdou dolů sama.
Autor: Profimedia.cz

 

Protože ženské tělo ukládá tuky hlavně v okolí zadečku a stehen, i svalová hmota se ženám v těchto partiích nabírá mnohem obtížněji než v ostatních částech. Pokud tedy žena zvolí špatný pohyb, v kombinaci s tuky je výsledek mnohem horší, než jaký očekávaly. Chodit tedy cvičit do posilovny pro většinu žen nepředstavuje úplně ideální volbu.

 

Mužům zpravidla stačí vyhnout se příliš tučným jídlům a alkoholu, párkrát týdně si jdou zacvičit a zasportovat a kila jdou dolů sama. Navíc je celý proces poměrně rychlý. Pokud uvidíte u svého partnera, že jde jeho ručička na váze dolů mnohem rychleji, nepropadejte zoufalství, a hlavně se nevzdávejte. Holt svět je někdy nespravedlivý. Uklidňujte se ale tím, že zatímco muži rychleji hubnou, my zase většinou žijeme déle. A teď, co je víc.

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji