Jak vařit s bylinkami? Poradíme vám snadné recepty | Pro ženy | Blesk.cz

Jak vařit s bylinkami? Poradíme vám snadné recepty

23. května 2011 | 06:20

Ať už si je natrháte na zahrádce, v květníku za oknem, či přinesete čerstvé z obchodu, malý manuál, na co, kdy a kterou použít, vám přijde jistě vhod.

Petržel

Díky jemné chuti patří mezi nejoblíbenější, tedy i nejčastěji používanou bylinku v kuchyni.
Čaj připravený z petrželky napomáhá snižovat teplotu. Zároveň má vysoký obsah chlorofylu, který napomáhá odstraňovat zápach z úst. Je významným zdrojem vitaminů A, B a C, obsahuje vápník, hořčík a železo. Většinou se nať přidává do pokrmu těsně před dokončením nebo přímo do hotových jídel Hodí se výborně k masům, vařeným bramborám, do zeleninových polévek, omáček, salátů, pomazánek, majonéz, na ozdobu studených pokrmů, k houbám, vejcím, zelenině, do zeleninových šťáv či na obložené chlebíčky.

Náš tip:
Na jemnou nádivku do kuřete budete potřebovat 2 nakrájené housky, které zvlhčíte mlékem, přidáte 100 g nakrájeného pečeného kuřecího masa, 2 vejce, sůl, pepř a několik lžic najemno nasekané petrželové natě. Nádivku důkladně promíchejte, naplňte jí očištěné kuře, otvor uzavřete a pečte 90 minut v troubě předehřáté na 180 °C.

Pažitka

Tato bylinka podporuje chuť k jídlu a trávení. Je účinná proti střevním parazitům a snižuje krevní tlak. Obsahuje vysoké množství vitaminu C, draslík, vápník, fosfor, sodík, železo a betakaroten. Nať je skvělá především ve studené kuchyni. Přidává se najemno nasekaná do různých pomazánek, salátů a polévek. Ozdobit jí můžete chlebíčky, studené mísy apod. Přidává se i do bylinkového másla.

Náš tip:
Na rychlou pažitkovou omáčku smíchejte 2 žloutky s 2 lžícemi hladké mouky. Směs rozšlehejte s 500 ml horkého vývaru, vařte do zhoustnutí, přidejte najemno nasekanou pažitku, dochuťte solí, cukrem a několika kapkami citronové šťávy. Nakonec zjemněte máslem.


Tymián

Doporučuje se při léčbě krčních a plicních infekcí, zmírňuje žaludeční potíže, pomáhá při problémech s trávením a při nespavosti. Podporuje tvorbu bílých krvinek a je účinný při léčbě onemocnění kloubů a svalů. Sušená nať má v kuchyni mnohostranné využití. Koření se jí červené maso, drůbež, ryby, zvěřina, uzeniny, sýry, saláty, luštěniny, dušená i grilovaná zelenina, perkelty a houbové pokrmy. Má silné aroma, proto většinou není třeba přidávat do jídla další koření či byliny, ale dá se kombinovat s petrželkou, cibulí i bobkovým listem.

Náš tip:
Z tymiánu můžete snadno připravit výbornou marinádu, pokud ho nasekáte najemno, přidáte olivový olej, osolíte a opepříte. Směsí potřete pstruhy nebo nakrájené plátky svíčkové a nechte 10 minut odstát. Takto upravené maso můžete grilovat nebo péct.

Steaku dodá chuť hrudka másla obohaceného nejrůznějšími příchutěmi, která se na pokrmu rozpustí dodá vaší hostině šmrnc.
Steaku dodá chuť hrudka másla obohaceného nejrůznějšími příchutěmi, která se na pokrmu rozpustí dodá vaší hostině šmrnc.

Šalvěj

Má silný antiseptický účinek a je účinná zejména při léčbě potíží v ústní dutině. Vnitřně pomáhá při problémech se zažíváním, poruchách trávení nebo kolikách. V kuchyni se jí (sušenou i čerstvou) ochucují hůře stravitelné pokrmy, především masa. Můžete ji však použít i ke grilovanému masu, rybám nebo do různých omáček.

Náš tip:
V pánvi nechte rozpustit 2 lžíce másla a krátce na něm opečte lístky šalvěje. Přidejte uvařené těstoviny a důkladně promíchejte. Tohle snadné jídlo vám bude zaručeně chutnat!

Bazalka

Pestré špagety
Pestré špagety
V první řadě působí na uvolnění všech druhů křečí. Udržuje v rovnováze střevní flóru a používá se při průjmu a nadýmání. Podporuje trávení a zvyšuje chuť k jídlu. Využitelné jsou čerstvé i sušené lístky, které mají silnou kořeněnou chuť a připomínají hřebíček. Výborně se hodí do salátů, polévek, rajčatových pokrmů a omáček. Nezastupitelné místo má v italské kuchyni. Je vynikající také na dochucení majonéz a přípravu bylinkového másla. Skvěle doplňuje pokrmy z dýně, fazolí a hub, hodí se i do masitých jídel.

Náš tip:
Z nahrubo nakrájené bazalky, drceného česneku, olivového oleje, parmezánu a nasekaných piniových oříšků si můžete připravit skvělé pesto. Stačí vše jen smíchat. Bleskově ochutí těstoviny, můžete jím ale potřít i tradiční italský chleba – ciabattu.

Autor: pil, iš/Nový čas pre ženy, Kbak