Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Jak vařit s bylinkami? Poradíme vám snadné recepty

23. května 2011 | 06:20

Ať už si je natrháte na zahrádce, v květníku za oknem, či přinesete čerstvé z obchodu, malý manuál, na co, kdy a kterou použít, vám přijde jistě vhod.

Petržel

Díky jemné chuti patří mezi nejoblíbenější, tedy i nejčastěji používanou bylinku v kuchyni.
Čaj připravený z petrželky napomáhá snižovat teplotu. Zároveň má vysoký obsah chlorofylu, který napomáhá odstraňovat zápach z úst. Je významným zdrojem vitaminů A, B a C, obsahuje vápník, hořčík a železo. Většinou se nať přidává do pokrmu těsně před dokončením nebo přímo do hotových jídel Hodí se výborně k masům, vařeným bramborám, do zeleninových polévek, omáček, salátů, pomazánek, majonéz, na ozdobu studených pokrmů, k houbám, vejcím, zelenině, do zeleninových šťáv či na obložené chlebíčky.

496786:gallery:true:trueNáš tip:
Na jemnou nádivku do kuřete budete potřebovat 2 nakrájené housky, které zvlhčíte mlékem, přidáte 100 g nakrájeného pečeného kuřecího masa, 2 vejce, sůl, pepř a několik lžic najemno nasekané petrželové natě. Nádivku důkladně promíchejte, naplňte jí očištěné kuře, otvor uzavřete a pečte 90 minut v troubě předehřáté na 180 °C.

Pažitka

Tato bylinka podporuje chuť k jídlu a trávení. Je účinná proti střevním parazitům a snižuje krevní tlak. Obsahuje vysoké množství vitaminu C, draslík, vápník, fosfor, sodík, železo a betakaroten. Nať je skvělá především ve studené kuchyni. Přidává se najemno nasekaná do různých pomazánek, salátů a polévek. Ozdobit jí můžete chlebíčky, studené mísy apod. Přidává se i do bylinkového másla.

593008:gallery:true:trueNáš tip:
Na rychlou pažitkovou omáčku smíchejte 2 žloutky s 2 lžícemi hladké mouky. Směs rozšlehejte s 500 ml horkého vývaru, vařte do zhoustnutí, přidejte najemno nasekanou pažitku, dochuťte solí, cukrem a několika kapkami citronové šťávy. Nakonec zjemněte máslem.


Tymián

Doporučuje se při léčbě krčních a plicních infekcí, zmírňuje žaludeční potíže, pomáhá při problémech s trávením a při nespavosti. Podporuje tvorbu bílých krvinek a je účinný při léčbě onemocnění kloubů a svalů. Sušená nať má v kuchyni mnohostranné využití. Koření se jí červené maso, drůbež, ryby, zvěřina, uzeniny, sýry, saláty, luštěniny, dušená i grilovaná zelenina, perkelty a houbové pokrmy. Má silné aroma, proto většinou není třeba přidávat do jídla další koření či byliny, ale dá se kombinovat s petrželkou, cibulí i bobkovým listem.

Náš tip:
Z tymiánu můžete snadno připravit výbornou marinádu, pokud ho nasekáte najemno, přidáte olivový olej, osolíte a opepříte. Směsí potřete pstruhy nebo nakrájené plátky svíčkové a nechte 10 minut odstát. Takto upravené maso můžete grilovat nebo péct.

Steaku dodá chuť hrudka másla obohaceného nejrůznějšími příchutěmi, která se na pokrmu rozpustí dodá vaší hostině šmrnc.
Autor: archiv

Šalvěj

Má silný antiseptický účinek a je účinná zejména při léčbě potíží v ústní dutině. Vnitřně pomáhá při problémech se zažíváním, poruchách trávení nebo kolikách. V kuchyni se jí (sušenou i čerstvou) ochucují hůře stravitelné pokrmy, především masa. Můžete ji však použít i ke grilovanému masu, rybám nebo do různých omáček.

Náš tip:
V pánvi nechte rozpustit 2 lžíce másla a krátce na něm opečte lístky šalvěje. Přidejte uvařené těstoviny a důkladně promíchejte. Tohle snadné jídlo vám bude zaručeně chutnat!

Bazalka

Pestré špagety
Autor: SHUTTERSTOCK.COM
V první řadě působí na uvolnění všech druhů křečí. Udržuje v rovnováze střevní flóru a používá se při průjmu a nadýmání. Podporuje trávení a zvyšuje chuť k jídlu. Využitelné jsou čerstvé i sušené lístky, které mají silnou kořeněnou chuť a připomínají hřebíček. Výborně se hodí do salátů, polévek, rajčatových pokrmů a omáček. Nezastupitelné místo má v italské kuchyni. Je vynikající také na dochucení majonéz a přípravu bylinkového másla. Skvěle doplňuje pokrmy z dýně, fazolí a hub, hodí se i do masitých jídel.

Náš tip:
Z nahrubo nakrájené bazalky, drceného česneku, olivového oleje, parmezánu a nasekaných piniových oříšků si můžete připravit skvělé pesto. Stačí vše jen smíchat. Bleskově ochutí těstoviny, můžete jím ale potřít i tradiční italský chleba – ciabattu.

Autor: pil, iš/Nový čas pre ženy, Kbak