Pondělí 23. prosince 2024
Svátek slaví Vlasta, zítra je Štědrý den / Adam a Eva
Zataženo, déšť 5°C

Chalupářský buřtguláš

Chalupářský buřtguláš
5. července 2011 | 06:00

Typická dovolenková klasika. Pokud vám dojdou nápady a v kuchyni zbude jen to nejnutnější, tohle jídlo vás zachrání. Nejenže nikdy nezklame, ale strávníci ho nakonec začnou vyžadovat.

Budete potřebovat (pro 6 osob):

1 kg brambor
2 lžíce mleté sladké papriky
100 ml oleje
300 g špekáčků
1 lžíci hladké mouky
1 lžičku mletého kmínu
2 cibule
smetanu nebo mléko 
majoránku (1 lžíci)
sůl

Postup:
Cibule oloupejte a nasekejte najemno. Brambory oškrábejte a nakrájejte na kostičky. Špekáčky oloupejte (některé není potřeba), podélně rozkrojte a rozkrájejte na půlkolečka.

Na oleji zpěňte cibuli, přidejte špekáčky, brambory, koření, sůl a chvíli orestujte. Pak vše podlijte vodou a vařte téměř doměkka.
Přidejte mouku (můžete ji smíchat s trochou mléka nebo smetany), zalijte vodou  a dobře provařte. Před dokončením podle chuti vsypejte majoránku a nechte přikryté pokličkou spařit.

Před podáváním dochuťte podle potřeby. Můžete servírovat s chlebem, pečivem nebo samotný.

<!-- /* Font Definitions */ @font-face {font-family:Times; panose-1:2 2 6 3 5 4 5 2 3 4; mso-font-charset:238; mso-generic-font-family:roman; mso-font-pitch:variable; mso-font-signature:536902279 -2147483648 8 0 511 0;} /* Style Definitions */ p.MsoNormal, li.MsoNormal, div.MsoNormal {mso-style-parent:""; margin:0cm; margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:none; mso-hyphenate:none; font-size:14.0pt; mso-bidi-font-size:12.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-font-family:Times; mso-fareast-language:AR-SA;} @page Section1 {size:612.0pt 792.0pt; margin:70.85pt 70.85pt 70.85pt 70.85pt; mso-header-margin:35.4pt; mso-footer-margin:35.4pt; mso-paper-source:0;} div.Section1 {page:Section1;} -->

Buřtguláš

Budete potřebovat (pro 6 osob):

1 kg brambor
2 lžíce mleté sladké papriky
100 ml oleje
300 g špekáčků
1 lžíci hladké mouky
1 lžičku mletého kmínu
2 cibule
smetanu nebo mléko
majoránku (1 lžíci)

sůl

 

Postup:

Cibule oloupejte a nasekejte najemno. Brambory oškrábejte a nakrájejte na kostičky. Špekáčky oloupejte (ale není potřeba), podélně rozkrojte a rozkrájejte na půlkolečka.
Na oleji zpěňte cibuli, přidejte špekáčky, brambory, koření, sůl a chvíli orestujte. Pak vše podlijte vodou a vařte téměř doměkka.
Přidejte mouku (můžete ji smíchat s trochou mléka nebo smetany), zalijte vodoua dobře provařte. Před dokončením podle chuti vsypejte majoránku a nechte přikryté pokličkou spařit.
Před podáváním dochuťte podle potřeby. Můžete servírovat s chlebem, pečivem nebo samotný.

Autor: Veronika Pohanková, Kbak